Siyaset 30 yıl yargıladıktan sonra ‘zamanaşımı’ kararı insanlığa aykırı

30 yıl yargıladıktan sonra ‘zamanaşımı’ kararı insanlığa aykırı

11.12.2010 - 01:43 | Son Güncellenme:

30 yıla yakın devam eden bir yargılama sonunda davacıya ’kusura bakmayın zaman aşımına uğradı’ demek insan onurunu yok etmektir

30 yıl yargıladıktan sonra ‘zamanaşımı’ kararı insanlığa aykırı

Anadolu Üniversitesi ve Türkiye Adalet Akademisinin düzenlediği “AİHM ve Türkiye” konulu uluslararası sempozyum, Anayasa Mahkemesi Konferans Salonu’nda başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargı sorunlarının çözümü için bir yargı reformu çıkarılamadığını belirterek şöyle konuştu:
“Yargının sorunlarını hepimiz biliyoruz, bu alanda yaşadığımız olumsuzluklar milletimizi üzmektedir. Yargımızın iş yükü, zaman aşımındaki olumsuz sonuçlar gerçekten üzüntü verici hale gelmiştir.
Bir hukuk devleti niteliğini taşıyorsanız, 30 yıla yakın devam eden bir yargılama sonunda davacıya ’kusura bakmayın zaman aşımına uğradı’ demek insan onurunu yok etmek anlamına gelen bir sonuçtur.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türk yargıcı Işıl Karakaş ise Ergenekon soruşturması nedeniyle AİHM’ye yapılan başvurular konusunda yakın zamanda tarafların görüşlerinin alınacağını anımsatarak, “AİHM’in içtihatları çok açık. Uzun süreli tutuklamalar tazminata gerekçe yapılmıştır” diye konuştu.
Karakaş şöyle konuştu:
“Ergenekon ile ilgili AİHM’ye çok sayıda dava geldi ve gelmeye devam ediyor. Yakın bir zamanda tarafların görüşlerini alacağız. Davaların kabul edilip edilmediğine karar verilecek. Ergenekon’daki tutuklama surelerinde AİHM’in içtihatları çok açık. Uzun süreli tutuklamalar tazminata gerekçe yapılmıştır.