Siyaset 301 görüşmeleri olaylı başladı

301 görüşmeleri olaylı başladı

18.04.2008 - 10:42 | Son Güncellenme:

Meclis Adalet Komisyonu'nda 301. madde görüşmeleri olaylı başladı. Milletvekilleri polisleri tartakladı

301 görüşmeleri olaylı başladı

Türk Ceza Kanunu’nun 301 ve 305’nci maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmelerine Meclis Adalet Komisyonu’nda başlandı. Komisyonda, CHP Afyon Milletvekili Halil Ünlütepe, Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya’nın kameramanları görüntü aldıktan sonra dışarı çıkarmaya çalışmasına karşı çıktı. Ünlütepe’nin itirazlarına MHP’li milletvekilleri de katılırken, bir polis memuru kameramanları zorla dışarı çıkarmak istedi. Ünlütepe, ise polis memurunun üzerine yürüyerek tartakladı.

Haberin Devamı

Meclis Adalet Komisyonu, TCK’nın 301 ve 305’nci maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifinin görüşmek üzere saat 10.00’da toplandı. MHP ve CHP’den çok sayıda milletvekilinin de katılması nedeniyle Plan ve Bütçe Komisyonu salonunda yapılan toplantıda, teklif üzerindeki görüşmelere geçilmeden önce, Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, görüntü alan kameramanların salon dışına çıkmasını istedi. İyimaya’nın bu sözlerine CHP Afyon Milletvekili Halil Ünlütepe tepki gösterdi. Ünlütepe, uygulamanın antidemokratik olduğunu ve görsel basının görüşmeleri sonuna kadar izlemesi gerektiğini söyledi. İyimaya ise bu durumun komisyon geleneklerine uygun olduğunu söyledi. Ünlütepe, “biz de dışarı çıkalım mı?" derken Ünlütepe’nin görsel basının çalışmaları izlemesi yönündeki görüşüne MHP’liler de destek verdi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, “Türklüğe hakareti suç olmaktan çıkarmak için müzakere yapacağız. Görsel basının çalışmaları sonuna kadar izlemesi gerekir. Siz buna engel olamazsınız. ’Neden çekiniyorsunuz? Bütün Türk Milletinin burada Türklüğe ve Cumhuriyete hakaretin nasıl serbest bırakıldığını öğrenme hakkı var” diyerek Ahmet İyimaya’ya tepki gösterdi. CHP ve MHP milletvekilleri 301’le ilgili görüşmeleri izlemesi için görsel basının salonda kalmasını isterken tartışmalar yaşandı. Tartışmalar sırasında ise bir polis memuru kameramanları salondan çıkarmak istedi.

Haberin Devamı

ÜNLÜTEPE POLİS MEMURUNU TARTAKLADI

Polis memurunun kameramanları zorla dışarı çıkarmak istemesine ise CHP’li Halil Ünlütepe  tepki gösterdi. Ünlütepe polis memurunun üzerine yürüyerek tartakladı. Polis memuru daha sonra salondan dışarı çıkarılırken, muhalefet partilerinin milletvekilleri de “buraya polisi sokamazsınız" diyerek tepki gösterdi. Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya ise polislerden salon dışına çıkmaları isterken, muhalefet partilerine mensup milletvekilleri de, görsel basının salonda kalarak görüşmeleri izlemesi konusunda tartışma açılmasını istediler. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in yanına gelerek “Sayın bakan bu üslup doğru değil" dedi. Bakan Şahin ise “komisyonu ben yönetmiyorum. Adalet komisyonunda teamül önce görüntü alınır ve ondan sonraki görüşmeleri yazılı basın izler" karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Yaşanan tartışmalar ve gerginliğin ardından kameramanlar ve foto muhabirleri toplantının yapıldığı salondan çıkarken, Komisyon Başkanı İyimaya, görsel basının çalışmaları izleyip izlememesi konusunda usul tartışması başlattı. Usul tartışmasına muhalefet “bilgi edinme hakkı tartışmaya açılır mı?" diye tepki gösterirken CHP’li Ünlütepe, “yazılı basınla görsel basın arasında ne fark var? Çalışmalarımızı etkilemeyecek şekilde bütün basın organlarına eşit seviyede kalmayıyız. Salon müsait basın mensuplarının çalışabileceği bir yeri bulmak sizin görevinizdir." dedi. Ünlütepe, dün Meclis genel kurulunda ve kulisinde yaşanan kavgayı hatırlatarak “Dün baskıyı gördük. Bir parlamenterin nasıl dövüldüğünü gördük" diye konuştu.

BAKAN KORUMA MÜDÜRÜNÜ ÇAĞIRDI

Milletvekilleri, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e “sizin koruma polisiniz olduğu söyleniyor" diyerek,  kameramanları dışarı çıkarmak isteyen polis memuru hakkında gerekli işlemin yapılmasını istediler. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise kameralar salondayken itiş kakış yaşandığını belirterek “benim iki korumam var. Murat Aydoğdu ve Murat Tıknazoğlu. Bu kargaşada göremedim ancak benim korumalarım böyle işlere karışmaz" karşılığını verdi. Bakan Şahin, koruması Murat Tıknazoğlu’nu da salona çağırarak milletvekillerine kendisini göstermesini istedi.

Haberin Devamı

301 GÖRÜŞMELERİNİ 3 KAMERA İZLEYECEK

 Komisyon toplantısında, CHP ve MHP milletvekillerinin, “toplantıyı yazılı basının yanı sıra görsel basının da başından sonuna kadar izlemesi" ile ilgili istekleri nedeniyle yaşanan kavganın ardından Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya usul tartışması başlattı. Yaklaşık 1.5 saat süren usul tartışmasının ardından ise Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya, toplantıyı Meclis Tv, Anadolu Ajansı ve TRT kameralarının izlemesi yönünde karar verdi. Komisyonda daha sonra teklifin tümü üzerindeki görüşmelere geçildi.

Haberin Devamı

301'ince madde görüşmeleri sürüyor