Siyaset 4. Yargı Paketi’nin belirleyicisi AİHM

4. Yargı Paketi’nin belirleyicisi AİHM

21.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ilk Bakanlar Kurulu toplatısına getireceklerini söylediği 4. Yargı Paketi’ne ilişkin detaylı bilgi vermezken, sadece ‘AİHM’nin verdiği ihlal kararları neyse pakette onlar olacak’ diye konuştu

4. Yargı Paketi’nin belirleyicisi AİHM

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 4. Yargı Paketi ile ilgili çalışmaları tamamladıklarını, paketin ilk Bakanlar Kurulu toplantısına getirileceğini açıkladı.
Adalet Bakanlığı’nın yaz boyunca üzerinde çalıştığı pakete göre, işkence suçlarında zamanaşımı bütünüyle kalkacak, öldürme ve yaralama gibi suçlara karışan kamu görevlileri hakkında amir izni alınmaksızın soruşturma yürütülebilecek. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM)?‘etkin soruşturma’ yürütülmediğine karar verdiği dosyalar ise yeniden açılacak.
Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ergin, 4. Yargı Paketi’nin, Türkiye’nin AİHM’den aldığı ihlal kararları doğrultusunda hazırlandığını ifade etti. Ergin, paketle ilgili olarak “AİHM’nin verdiği ihlal kararları neyse pakette onlar olacak” dedi. Ergin, AİHM’nin Türkiye aleyhinde 2 bin 404 ihlal kararı bulunduğunu anımsattı.

Terörde şiddet esas
Pakette yer almasına kesin gözüyle bakılan bazı düzenlemeler şöyle:
- İşkence suçlarında zamanaşımı, sadece olağanüstü koşullarda değil, her biçimde kalkacak.
- Terör suçlarının kapsamı netleştirilecek, şiddet kriteri esas alınacak.
- Öldürme ve yaralama suçlarına karışan kamu görevlileri hakkında amir izni olmaksızın soruşturma açılabilecek. İşkencede ölüm ya da polisin görevini ihmal etmesi nedeniyle ölüm ya da yaralanma yaşanmışsa, savcılar izin istemeden soruşturma başlatabilecek.
- Ceza ve hukuk mahkemelerinde geçerli olan, AİHM kararlarının yeniden yargılama nedeni sayılmasına yönelik uygulama, askeri yargı için de geçerli olacak.
- AİHM’nin “etkili soruşturma yapılmadığı tespiti varsa, dosya yeniden açılacak.

Dosyalar raftan inecek
Düzenlemeler doğrultusunda başta Hrant Dink cinayeti olmak üzere, birçok cinayet ve işkence olayında izin alınamadığı için yürütülemeyen soruşturma dosyaları yeniden açılacak.
Birçok faili meçhul, işkence dosyası da etkili soruşturma yürütülemediği tespitleri doğrultusunda yeniden açılabilecek.

Haberin Devamı

Bakanlık personeli için
Ergin, terör örgütü elebaşının görüşmeleri için hangi deniz aracının kullanılacağını sorulması üzerine, aracın mülkiyetinin Ulaştırma Bakanlığı’na ait olduğunu ve Adalet Bakanlığı’nın hizmet alımı yaptığını ifade etti. Aracın ne olacağını belirtmeyen Ergin, aracın bakanlık personelinin İmralı’ya taşınmasında da kullanıldığını bildirdi.