Siyaset ABD’ye kritik çıkarma

ABD’ye kritik çıkarma

13.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

ABD’ye kritik çıkarma

S-400 hava savunma sistemi nedeniyle ABD ile Türkiye arasındaki gerginlik sürerken, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’ye önemli bir ziyarette bulunacak. ABD ziyareti öncesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Akar ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile bir araya gelmesi ise dikkati çekti. ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan başta olmak üzere ikili görüşmeler yapması beklenen Akar’ın gündeminde, Suriye, S-400, F-35 ve Patriot konuları bulunuyor.

Haberin Devamı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ile Amerikan Türk Konseyi (ATC) tarafından bu yıl 37’ncisi düzenlenen TAİK-ATC Ortak Yıllık Konferansı, 14-16 Nisan’da Washington’da yapılacak. Her yıl Washington’ın gündemini 3 gün boyunca Türkiye’ye çeviren TAİK-ATC Ortak Yıllık Konferansı’na, bu yıl Türkiye adına Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar katılacak. Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın da ABD’ye gitmesi bekleniyor. Oturumlarda savunma sanayi ve iş birliği olanaklarının konuşulacağı savunma ve siber güvenlik panelleri de yer alacak.

İkili görüşmeler

Akar’ın program dışında savunma alanında önemli ikili görüşmeler yapması bekleniyor. Akar’ın ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile görüşme yapması planlanıyor. ABD’nin S-400’leri gerekçe göstererek, F-35 projesinden Türkiye’yi çıkaracağı mesajı vermesinin ardından yapılacak görüşmelerde öncelikli konu F-35’lerin teslimatı olacak. Suriye ve Patriot sistemi de masada olacak.

Haberin Devamı

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Akar ve SSB Başkanı Demir’le bir araya geldi. Görüşmenin, ABD ziyaretinden bir gün önce yapılması dikkat çekerken, F-35 ve Patriot’larda atılacak adımların konuşulduğu değerlendiriliyor.