Siyaset ‘Acemiliğimize geldi tuzağa düşürüldük!’

‘Acemiliğimize geldi tuzağa düşürüldük!’

19.07.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘Acemiliğimize geldi tuzağa düşürüldük!’

‘Acemiliğimize geldi tuzağa düşürüldük’





Yeni oluşumun lideri İsmail Cem’in partileşme çalışmalarını tamamlamadan seçim bölgesi Kayseri’ye yaptığı gezi sırasında yuhalanması ve sınırlı ilgi görmesi, yola birlikte çıktığı arkadaşları arasında moral bozukluğu yarattı. "Protesto her yerde olur. Abartılacak bir şey yok" değerlendirmelerinin yanı sıra "Cem’in iyi niyetinden kaynaklanan acemilik", "Tuzağa düştük" yorumları da yapıldı. Yeni oluşum grubunda yer alan milletvekilleri, Cem’in Kayseri gezisinde karşılaşılan tablo konusunda Milliyet’e şu değerlendirmeyi yaptılar:

‘TEDBİRLİ OLMAK LAZIM’
• İSMET VURSAVUŞ (Adana): Art niyetle düşünmedikleri için arkadaşlarımız provakasyonu bilmezler. Oysa eski kaşarlı siyasetçiler; CHP’nin sivri uçları var. Bizimkiler onların tuzağına düştü. İyi niyetten kaynaklanan bir acemilik var. Sayın Cem çok uygar bir insan. Bir Dışişleri Bakanı, biz Meclis’te dahi göremiyorduk, görevi nedeniyle hep ülke dışındaydı. Saygıyla dinlenmeliydi. Halkımız hâlâ politikacının ne iş yaptığını anlayamıyor. Çirkin bir olay. Örgüt de yok tabii. Bu konuda geleceğe yönelik daha tedbirli olmak lazım.

‘ESKİ PARTİLİLER KIZGIN’
• BEKİR GÜNDOĞAN (Kayseri): Doğrusu Kayseri’de böyle bir tepki bekliyordum. Orada tutucu kesim var. DSP’den ayrıldık, eski partililer olabilir. Partiden yeni ayrıldığımız için "Niye gittiniz?" diye içlerine sindiremiyorlar. Gidiş nedenimizi biliyorlar, ama yine de bir tepki olacağı aklımdan geçiyordu. Doğaldır.
• METİN ŞAHİN (Antalya): Bu yurt gezisi değil. Kayseri milletvekili olarak bir nezaket ziyareti yaptı. Şu anda yurt gezileri önemli değil. Önceliğimiz partinin tüzel kişiliğine kavuşması. Parti üst yönetimi sorumluluk ve görevini aldıktan sonra teşkilat çalışması yapılır, ondan sonra yurt gezileri olabilir.
• EVLİYA PARLAK (Hakkâri): Biz de gelelim dedim, Cem ‘Konvoy istemiyorum, bu bir nezaket ziyareti’ dedi. Zaten örgüt de yok, Kayseri kendi memleketi değil. Kendi takdiridir ama yılların deneyimli bir politikacısı ve gazeteci olarak havayı iyice koklaması lazımdı. Keşke örgüt kurulduktan sonra gitseydi. İsteseydi 60 milletvekilinden en azından 40’ımız giderdik, hepimizin arabası dolardı. Hata olmuştur, dışarıda konuşma gereği duymayabilirdi. Tepkiler provakasyon olabilir.
• CELAL DOĞAN (Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı): 10-15 kişiyle her zaman protesto yapmak mümkün. Protestonun nedeni ilgi ve ilgisizlik değil. Abartılacak bir şey yok.



Yeni oluşumun lideri İsmail Cem, henüz parti kuruluşu ve örgütlenmesi tamamlanmadan çıktığı ilk yurt gezisinde, protesto gösterileriyle karşılaştı... İki dönemdir seçildiği Kayseri’nin girişinde, aralarında fabrikaları kapandığı için "Başbakan Cem" pankartı açarak destek isteyen tekstilcilerin de yer aldığı küçük bir grup tarafından karşılanan Cem, burada halka hitap ederken bir grup sanayi işçisi "Eskiler ne zaman yeni oldu" sloganı ve yuh sesleriyle protestoda bulundu.

"Açız! Yıllardır neredeydin?"
Protestolar, Cem halk arasında gezerken de sürdü. Kent merkezinde otobüsten inerek TEKSİF Sendikası binasına yürüyen Cem, pastırma ve baharatçı dükkânlarına girerken, küçük bir grup, "Açız, hangi yüzle buraya geldin, yıllardır neredeydin? Alnımızın terinin karşılığını istiyoruz" diye slogan attı. TEKSİF Sendikası ziyareti sırasında da benzer protesto görüntüleriyle karşılaşan Cem’e soru sormak isteyen Harb - İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı Mustafa Öztürk, korumalarca ağzı kapatılarak yaka paça dışarı atıldı. Öztürk’ün gözlüğü kırıldı...




Yeni oluşumun lideri İsmail Cem, Kayseri’de başlattığı ilk yurt gezisinde hemşehrilerin-den destek isteyerek, "Dualarınızı eksik etmeyin" dedi. İlk olarak çoğunluğu 4 ay önce DSP Genel Merkezi’nce görevden alınan teşkilat yöneticilerinden oluşan kalabalığa seslenen Cem, Türkiye’yi bütün toplum kesimleriyle inşa edeceklerini vurgulayarak, "Üç büyük belayı ortadan kaldıracağız. Üretim-sizlik, işsizlik ve eşitsizlikle mücadele edeceğiz. Türkiye’de zihniyetleri değiştireceğiz. 7 yıl önce olduğu gibi yeniden bana güç katmanızı, desteğinizi ve dualarınızı eksik etmemenizi istiyorum" diye konuştu.
"Biz esnafı, sanayiciyi, çiftçiyi vergi matrahı olarak görmeyeceğiz. Ne yapsak da daha fazla sırtından vergi toplasak demeyeceğiz. İnsanı temel alan bir ekonomi iddiasıyla yola çıkıyoruz" diyen Cem, insanları partilerine, parti amblemlerine ve bayraklarına göre ayırmadıklarını belirterek, şöyle devam etti:

Hedef, Türkiye koalisyonu
"Yola çıkarken düşündüğümüz şey, partiler koalisyonu birlikteliğinde olmak değildir. Hedefimiz Türkiye koalisyonunu gerçekleştirmektir. Biz işçisi, köylüsü, girişimcisi, çiftçisi, esnafıyla bütün toplumla çağdaş bir ittifak yapacağız." Sanayi Odası’nda da işadamları ile yaptığı sohbette, Türk işadamının bir Yunan işadamına göre daha pahalı kredi kullandığını belirten Cem, Bakanlar Kurulu’nun hantallığından da yakınarak, "36 bakanla yürütemezsiniz. 39 bakanı koordine için insan üstü bir başbakan gerekir" dedi.
Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Alan’ı da ziyaret eden Cem, halkın oy verdiği partilerden soğuduğunu belirterek, "Türkiye yanlış ve kötü yönetilmiştir, ciddi yönetilmemiştir. Bu ciddiyeti sağladığımızda çok daha ileriye gideceğiz" diye konuştu. Gezisini de değerlendiren Cem, konuşmasını şöyle noktaladı: "Amacım siyasi propaganda değildi. Siyasette daha büyük hedeflere doğru yeniden yola çıkarken hemşehrilerimin fikrini almak, seçmenimin yaklaşımını değerlendirmek istedim."

Cem’i karşılayanlar otomobillerine yapıştırdıkları posterlerde de hazırlıksızlığın sıkıntısını çekti. "DSP" yazısı ve "beyaz güvercin" amblemleri nedeniyle afişlerin bu bölümü yırtıldı. Cem’in Dışişleri Bakanlığı boyunca yakasından çıkarmadığı DSP rozetinin yer almadığı fotoğraf bulmakta da güçlük çekildi. Cem’i kente taşıyan otobüsün camında da, DSP rozetli fotoğraflar yer aldı.