Siyaset Acı kavun gibi yere serecekti, olmadı

Acı kavun gibi yere serecekti, olmadı

05.05.2008 - 03:26 | Son Güncellenme:

Bundan 8 yıl önce Recai Kutan FP kongresinde rakibi Gül için 'acı kavun gibi yere sereceğim' diyordu...

Acı kavun gibi yere serecekti, olmadı

 Kim tahmin edebilirdi 8 yıl önceki kongrede yarışan iki adayın günün birinde Çankaya Köşkü’nde bir masada buluşacaklarını ve adaylardan birinin diğerini Cumhurbaşkanı sıfatıyla ağırlayacağını...
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile SP Genel Başkanı Recai Kutan, genel başkanlık için yarıştıkları FP kongresinden 8 yıl sonra geçen hafta Çankaya Köşkü’ndeki yemekte, yeni sıfatlarıyla yan yana geldiler.
Gül ile Kutan, 14 Mayıs 2000’deki FP kongresinde karşı karşıya gelmişlerdi. Milli Görüş’ün lideri Necmettin Erbakan destekli Kutan, yenilikçilerin adayı Gül’e karşı kongreyi 521 oya karşı 633 delegenin desteği ile zorlanarak kazanmıştı.
FP içindeki bu bölünmenin ardından yenilikçiler partiden koparak AKP’yi kurmuşlardı.

Haberin Devamı

Çankaya’da rövanş
Gül-Kutan buluşması, 8 yıl önceki kongre sürecinde aralarındaki polemikleri de yeniden gündeme getirdi. Eski pehlivan olan Kutan, Gül’e hem kongrede hem de güreşte şans tanımadığını söylemiş, bugünün Cumhurbaşkanı için, “Acı kavun gibi yere sereceğim” demişti.
Kutan, Gül’ün kendisinden genç olduğunu belirterek, “O şimdi gerek kuvvet, gerekse kilo itibarıyla benden güçlü. Ancak tam kafa-kol uyguladığımda en güçlü adamın bile dayanması mümkün değil” diyerek politikada deneyimin önemini vurgulamıştı.
Gül’e Şeyh Edebali’nin Osman Bey’e vasiyetinden alıntıladığı, “Ey oğul, sabretmesini bil, vaktinden önce çiçek açma” ifadesiyle seslenen Kutan’a yanıt gecikmemişti. Gül, Milli Görüş’ün saflarındayken “ağabey” diye hitap ettiği Kutan’a, “70 yaşına geldikten sonra, heyecanımız pörsümüş bir halde mi aday olalım” yanıtını vermişti.
Aradan 8 yıl geçti. Gül, Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı, Kutan, SP Genel Başkanı sıfatıyla aynı masada buluştu.  
Kongrede Kutan’a karşı yarışı kaybeden Gül, rövanşı tam 8 yıl sonra Çankaya Köşkü’nde alıyordu.
Neyse ki mevsim henüz yaz değildi ve acı kavun henüz Çankaya Köşkü’nün mutfağına girmemişti.