Siyaset Adalet Bakanı Gül: Seçim ittifakı geleceğe yatırım

Adalet Bakanı Gül: Seçim ittifakı geleceğe yatırım

28.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TBMM Anayasa Komisyonu, ittifak düzenlemesinin yanı sıra yerel seçimlere yönelik bazı değişiklikler de içeren yasa teklifine ilişkin mesaisine başladı. Teklif alt komisyona havale edildi

Adalet Bakanı Gül: Seçim ittifakı geleceğe yatırım

Ak Parti ve MHP’nin resmi seçim ittifaklarının önünü de açan ortak yasa teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu’nda alt komisyona havale edildi. Ak Parti ve MHP “jet hızıyla” bir alt komisyon çalışması öngörürken, teklif sahiplerinden Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, yapılan düzenlemenin Türkiye’nin demokratik tecrübesi açısından önemli bir dönüm noktası olacağını söyledi.

Haberin Devamı

TBMM Anayasa Komisyonu Ak Partili Mustafa Şentop başkanlığında dün ittifak mesaisine başlamak üzere toplandı. Şentop, toplantı öncesi CHP temsilcileriyle temas kurdu. CHP’nin alt komisyon talebinde bulunduğu, Şentop’un da teklifin yerel seçimlerle ilgili hükümleri nedeniyle zaman sıkışıklığı olduğunu belirterek, öngördükleri takvime uyması koşuluyla alt komisyon kurulabileceğini ifade ettiği belirtildi. Komisyon toplantısı öncesi Ak Parti kanadı teklif için en fazla bir iki günlük bir alt komisyon çalışması yapılacağını ifade ederken, CHP temsilcileri ise “Süre sınırı diye bir şey konuşulmadı. Detaylı bir çalışma yapılacak” iddiasında bulundu. Ancak alt komisyon kurulması konusundaki mutabakat nedeniyle Anayasa Komisyonu’nun toplantısı beklentinin aksine sakin bir atmosferde başladı.

Haberin Devamı

Hukuki zemin

Bakan Gül, “Teklif demokratik tecrübemizde önemli bir dönüm noktası olacaktır. Teklif ittifakları hukuki zemine taşımaktadır” dedi. Gül “Cumhur ittifakından hareketle bugün tartıştığımız formülü basit bir oy ve seçim hesabı olarak görmemek lazım. İttifak Türkiye’nin geleceğine yatırımdır. Milli mutabakat hattıdır. Demokrasi için kurumsal kazanımdır.”

Konuşmaların ardından Ak Parti, CHP, HDP ve MHP’lilerin imzasını taşıyan teklifin “daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesi amacıyla” alt komisyona gönderilmesine ilişkin önerge kabul edildi. Komisyon Başkanvekili Abdurrahman Öz, 9 kişilik alt komisyonun raporunu vermesinin ardından, üst komisyonun 1 Mart Perşembe günü saat 14.00’de toplanacağını ilan etti. Alınan karar uyarınca, sadece bir günlük bir alt komisyon çalışmasının ardından, 1 Mart Perşembe günkü toplantıda Anayasa Komisyonu, alt komisyon raporu üzerinden 26 maddelik teklife ilişkin çalışmalarını sürdürecek.

'DEMOKRASİYİ YOK ETME PROJESİDİR'

CHP’li Bülent Tezcan teklifi eleştirdiği konuşmasında seçim ittifaklarına karşı olmadıklarını, ancak adil bir sistem kurulması gerektiğini vurgulayarak özetle şu ifadeleri kullandı:

“Bu teklif, ittifak adı altında demokrasiyi, çoğulculuğu yok etme, seçim güvenliğini ortadan kaldırma projesi. Cumhur ittifakı adı altında milleti tek tipleştirme, siyaseti kimliksizleştirme projesi. Sadece belli ideolojide eriyenlere siyaset imkanı tanıyan diğerlerine kapıları kapatan bir proje. Bu başından sonuna toplumu, rejimi, siyaseti kimliksizleştirme projesi.”