Siyaset Af tutanaklarına Köşk'ten inceleme

Af tutanaklarına Köşk'ten inceleme

01.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Af tutanaklarına Köşk'ten inceleme

Af tutanaklarına Köşkten inceleme


Cumhurbaşkanı, Af Yasası hakkında karar verirken Meclis'teki görüşme kayıtlarını da 'takip edeceğini' söyledi


       Çankaya Köşkü'ne çıkarak uzun süredir bir araya gelmediği Cumhurbaşkanı Sülyman Demirel'le görüşen DYP Lideri Tansu Çiller, Af Yasası'nın veto edilmesini istedi. Demirel de "Konuyu sadece hukukçularıma inceletmiyorum. Tutanakları da takip edeceğim" dedi.
       Çiller, Demirel'e, bir saatlik görüşmede kamuoyunda geniş tepkiye yol açan Af Yasası'na ilişkin görüşünü aktardı. Alınan bilgiye göre Demirel ile Çiller arasında af konusuda şu diyalog geçti:
       Çiller: Af Kanunu'nun kapsamı, sizin de gördüğünüz gibi, kamuoyuun vicdanını rahatsız etmiştir. Özellikle TKC'nın 240, 230 ve 339. maddelerinin af kapsamına alınması büyük rahatsızlık yaratmıştır. Görevi ihmal, görevi kötüye kullanmak ve evrakta sahteciliğe ilişkin suçları düzenleyen bu maddelerin kapsama alınması vicdanları yaralamıştır.
       Demirel: Af konusunu detaylı olarak inceletiyorum. Üstelik sadece hukukçulara inceletmekle kalmayıp, TBMM'de Af Yasası görüşülürkenki tutanakları da takip edeceğim. Meclis müzakerelerini de dikkate alacağım. Hukukçularım çalışıyorlar. Karar vermeden önce hepsine bakacağım.
       Çiller: Biz, DYP olarak Af Yasası'nın mutlaka veto edilmesini istiyoruz. Sizin yasayı Meclis'e tekrar göndermenizi bekliyoruz.

Reform bile olmadı

       Demirel'den, kamuoyunda erken emeklilik olarak bilinen sosyal güvenlik reformuna ilişkin yasayı da veto etmesini isteyen Çiller'le Cumhurbaşkanı arasında bu konuda da diyalog geçti:
       Çiller: Bu yasa toplumda bir yara olarak kaldı. Bir reform niteliği de olmamıştır. Bu yasanın da bize göre veto edilmesi gerekir.
       Demirel: Sosyal güvenlikte sizin teklifiniz nedir?
       Çiller: Öncelikle bu yasanın kayıt dışı istihdamı kayıt içine alması gerekirdi. Bu niteliği yoktur. Ayrıca bir reformdan söz edilebilmesi için tüm tarafların katıldığı geniş bir konsensüs gerekirdi. Örneğin, sosyal güvenlik şurası toplanabilir. Hem siyasiler hem teknik adamlar bir araya gelir. Kaldı ki yasa bu haliyle 10 yıl içinde belli bir ölçüde etki yaratacak. Esas olan sistemin ıslah edilmesiydi. Yasa bu haliyle bütçe üzerindeki yükü de kaldırmayacak.
       Demirel: Yasaya yöneltilen bütün eleştirileri dikkatle inceliyorum. Bu konuda kararımı henüz vermedim, daha çalışma bitmedi.

"Yeniden ele alınmalı"

       Çiller, Köşk çıkışında, şu görüşleri dile getirdi:
       "Hükümet yetkililerinin Af Yasası'nı sindiremediği ortada ise yasa yeniden Meclis'te ele alınmalıdır. Yasa, vatandaşın adalet duygusunu zedeledi. Müteahhitlere, görevi ihmal eden siyasetçilere ve çetelere getirilen affa karşıyız."

DİSK: Bu af toplumu dinamitlemektedir

       DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, hükümetin Af Yasası'nı geri almasını isteyerek, "Hükümetin kendi içine bile sinmeyen, toplu katliam sanıkları, çete suçları, her türlü soyguncu için çıkarılmış af, bu toplumu dibinden dinamitlemektedir" dedi.
       Tokmak yaptığı açıklamada, üçlü koalisyon hükümetinin her icraatının, toplumda infial yaratmayı başardığını öne sürerek, son olarak Meclis'ten geçirilen Af Yasası'nın tüm toplumu rahatsız ettiğini söyledi. Tokmak, "Her ne kadar Başbakan 'içimize sindiremiyoruz' diyorsa da bu yasa maddeleri koalisyon ortaklarının geçmişte işledikleri veya ortak oldukları suçları açık biçimde tarif ederek, hedefini ortaya koymaktadır" dedi.

Öymen: Sindiremeyenler yasayı geri istesin

       CHP Genel Başkanı Altan Öymen Başbakan Bülent Ecevit'in ve Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün af yasasını içine sindiremedikleri şeklindeki açıklamalarını anısatarak, "Başbakan ve Adalet Bakanı sayın Cumhurbaşkanı'nı ziyaret edip af yasasını parlamentoya geri göndermesini istesinler" önerisinde bulundu.
       Öymen partisinin Merkez Yönetim Kurulu toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye'de bir yandan deprem havası sürerken diğer yandan hükümetin Meclisi gece yarılarına kadar çalıştırarak Sosyal Güvenlik Yasası konusundaki inadını sürdürdüğünü kaydetti. Bu yasanın ardından bir gece de "çelişkilerle dolu" Af Yasası'nın çıkarıldığını belirten Öymen şunları söyledi:
       "Duvara yazı yazan gençlere bir af getirilmemiştir ama o gençlere işkence yaptıkları sabit olan güvenlik güçlerine af getirilmiştir. Yaşanan deprem faciasında yaptıkları evler yıkılan inşaatçılara af getirilmiştir, buna karşılık terör örgütünün baskısıyla yardım yataklık suçundan hüküm giyenlere af getirilmemiştir. Çetelerle ilgili bir af gelmiş ve çoğunu kapsamıştır. Yani teammüden toplu katliam yapanlar affedilmiş, düşünce suçluları af kapsamına alınmamıştır."

Arı Hareketi tepkili: Eşitlik zedeleniyor

       Arı Hareketi Genel Koordinatörü Kemal Köprülü, hükümeti 60 bin suçlunun af beklentisi yerine, 65 milyon insanın hukukun üstünlüğü beklentisini karşılamaya çağırdı.
       Köprülü yaptığı açıklamada, sadece iki ekmek çaldığı için yıllarca hapis yatan çocuk yaşta suçlulara gücü yeten bir hukuk sisteminin güven vermediğini, bu yapının örgütlü suçları artırdığını savundu.
       Hükümet ortaklarının hiç birinin içine sindiremediklerini açıkladığı Af Yasası'nı toplumun kabullenmesinin mümkün olmadığını kaydeden Köprülü, bu yasanın demokrasilerdeki eşitlik ilkesini zedelediğini de söyledi.

FP, iptal başvurusu için Demirel'i bekliyor

       FP Genel Başkan Yardımcısı Ertan Yülek, Af Yasası'nın Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ve sosyal deprem yarattığını belirterek "Yasanın düzeltilmesi için iptal başvurusu yapacağız. İptal başvurusu için hazırlıklarımızı tamamladık. Yasaya henüz onay vermeyen Cumhurbaşkanı Demirel'in tavrını bekliyoruz" dedi.
       Yülek, dünkü basın toplantısında Türkiye'de dört deprem yaşandığını anımsatırken "Bunlardan biri jeolojik, diğerini sosyal, üçüncüsü ise ÖSYM depremidir. Dördüncü sırada da af depremi vardır" diye konuştu.
       Herkesin, Türkiye Cumhuriyeti'nin çetelerle iç içe olduğunu, Susurluk olayında görgüğünü belirten Yülek şu görüşleri dile getirdi:
       "Af mı, gaf mı belli değil. Başbakanın içine sindiremediği yasa, adeta siyasal deprem yarattı. Herkes Türkiye Cumhuriyeti'nin çetelerle iç içe olduğunu Susurluk'ta görmüştü. Ama çeteler affedildi. Yasanın iptali için parti olarak hazırlıkları son noktaya getirdik. Demirel'in vereceği kararı bekliyoruz.
       Af Yasası'na karşı değiliz, ancak yasa adaletli değil.