Siyaset ‘Afrin’e giden her silah hedefimizdir’

‘Afrin’e giden her silah hedefimizdir’

06.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin PYD/YPG’ye silah desteği konusunda arazide olup bitenleri yakından takip ettiklerini vurgulayan Hükümet Sözcüsü Bozdağ, “Afrin bölgesine nakledilecek her türlü silah Türkiye’nin hedefidir. Bunları gördüğümüz yerde vuracağız, imha edeceğiz ya da teslim alacağız” dedi

‘Afrin’e giden her silah hedefimizdir’

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, ABD’nin PYD/YPG’ye silah desteği konusunda arazide olup bitenlerin yakından takip edildiğini söyledi. Bakanlar Kurulu, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplandı. Bozdağ, toplantı devam ederken düzenlenlediği basın toplantısında özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

BUNLARI GÖRDÜĞÜMÜZ YERDE VURACAĞIZ: (ABD’nin YPG’ye silah desteği) ABD’nin Afrin bölgesine şu anda yaptığı bir silah yardımı tespit etmiş değiliz. Diğer bölgelerde silah yardımı yaptığına dair de elimizde somut veriler şu anda yok. Ancak arazide olup bitenleri biz yakınen takip ediyoruz. Daha önce Kuzey Irak’tan ve Fırat’ın doğusunda Mümbiç’te ve Deylizor operasyonları sırasında bölgedeki PYD-YPG terör örgütlerine ve bunların teröristlerine PKK’ya ulaşan silahları PYD-YPG ve PKK’lı teröristlerin nakil ederek Afrin bölgesine ulaştırma gayretleri içerisinde olduklarını biliyoruz. Buna dair ciddi istihbari bilgiler var. Buradan şunu çok net olarak ifade ediyorum. Suriye’nin neresinden olursa olsun Afrin bölgesine nakil edilecek her türlü silah Türkiye’nin hedefidir. Bunları gördüğümüz yerde vuracağız, imha edeceğiz ya da teslim alacağız. Üçüncü bir şey yoktur. O nedenle de bölgeden intikalleri de çok yakından takip ettiğimizi ve bunlara geçit vermeyeceğimizi de buradan ifade etmek isterim.

Haberin Devamı

ELİMİZDE BAZI SOMUT VERİLER VAR: (Türk tankına saldırıdaki silahın menşei) Tankımıza karşı kullanılan silahın menşeine dair elimizde bazı somut veriler var. Ancak konu üzerinde incelemeler devam ediyor. Kesin bir bilgiye ulaştıktan sonra bunun menşeini açıklayacağız.

HAVA SAHASI KULLANIMINDA SORUN YOK: (Rusya hava sahasını kapattı iddiası) Türk Hava Kuvvetleri, uçaklarımız, insansız hava araçlarımız Afrin bölgesindeki hava sahasını etkin bir şekilde kullanmaktadır. Halen de bu kullanım devam etmektedir. Hava sahasının kullanılmasına ilişkin şu anda bir sorun söz konusu değildir. İleride de bir sorun oluşmasını beklemediğimizi buradan bir kez daha ifade etmek isteriz.

KRİZİN FAZLA SÜRMEMESİ TEMENNİMİZ: (Hollanda ile ilişkiler) Hollanda ile Türkiye arasındaki sorun yeni değil. Son 1 yıldır Hollanda’nın Ankara’da zaten Büyükelçisi yoktur. Olmayan büyükelçilerini resmen geri çektiklerini açıklamışlardır. Bu yeni bir durum değil, malumun ilanıdır. Ancak Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler kesilmemiştir. Hem onların Ankara’da maslahatgüzarları var hem de Türkiye’nin Lahey’de temsilcileri var. Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlıklarının görüşmeleri devam edecektir. Umarım ki yakında iki ülke bu konudaki sorunu aşar, hem Hollanda’nın Büyükelçisi Ankara’ya gelip görevine başlar hem de biz Büyükelçimizi Hollanda’ya göndeririz. Bunun fazla sürmemesi temennimizdir.

Haberin Devamı

TELAFİ EĞİTİMİ YAPILACAK: (Kilis’teki eğitime ara verilmesi) Olumsuz anlamda bir değişiklik ihtimalini biz zayıf görüyoruz. İnşallah 12 Şubat 2018 Pazartesi günü Kilis’te ve diğer yerlerdeki öğrencilerimiz de diğer öğrenciler gibi ikinci yarıyılına başlayacaklar. Milli Eğitim Bakanlığı telafi eğitimleri yapacak ve 1 haftalık açığı kapatacak.

VERGİ REFORMU: Maliye Bakanımız Naci Ağbal vergi konularında önemli değişiklikler içeren bir reform paketini Bakanlar Kuruluna sunmuştur. Reform paketi mali yüklerin azaltılması ve piyasanın canlandırılması noktasında önemli değişiklikler içermektedir. Mükelleflerin ileriye dönük dönemler için sonraki dönemden devreden KDV’sinin iadesine imkan sağlanıyor. 2018 yılı öncesi dönemlere ait iade edilmeyen KDV’nin iadesinin önü açılıyor. 3 ay içerisinde iade edilmeyen KDV’ye faiz ödemesi getiriliyor. Okul, hastane, yurt, huzurevi ve ibadethane yaptıran hayırseverlerin inşaat süresince imalat mal alım ve hizmet alımı karşılığında ödedikleri paralardan ve bütün bu alım satımlardan doğan alım satımlarının tamamına KDV istisnası getiriliyor. İşletmelerin birbirlerine yapılacak borçlar üzerindeki KDV yükü düşürülüyor. İkinci el gayrimenkul ve taşıt üzerindeki KDV matrahı daraltılıyor, vatandaşımızın lehine önemli değişiklikler getiriliyor. Ayrıca kat karşılığı inşaat yapan işletmelerin KDV matrahı da düşürülüyor.

Haberin Devamı

MALİYE BAKANLIĞI’NA 2 BİN PERSONEL: Maliye Bakanlığımıza bin gelir uzmanı, bin de denetim elemanı alınması konusunda kanuna düzenleme koyulması hususunda yetki verildi. Bu çerçevede de ayrı bir düzenleme yapılacaktır.

Hatay ve Kilis’te vergi borçları ertelendi

Haberin Devamı

Bozdağ, “Kilis ilinin tamamı için 31 Aralık 2017 öncesindeki vergi borçları ve sosyal güvenlik prim borçları 31.12.2018 tarihine kadar ertelenmiştir. Hatay ili Hassa, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Yayladağı ve Altınözü ilçelerinde ikamet eden sigortalılar ve işverenlerin de ocak ayı içine denk gelen kurum alacaklarının 28 Şubat 2018’e kadar ertelenmesine ve hem vergi hem sigorta primlerinin de altı ay süreyle tamamının ertelenmesine karar verilmiştir. Altı aylık sürenin dolmasından sonra mücbir sebep devam etmesi halinde bunların uzatılma durumu da söz konusu olabilecektir. Kilis’te ve Hatay’ın altı ilçesinde yaşayan vatandaşlara faizsiz finans desteği için çalışma yürütülmektedir” diye konuştu.

PTTMessenger WhatsApp’tan güvenli

PTTMessenger uygulamasına ilişkin de bilgi veren Bodzdağ, “Bu, bir nevi WhatsApp’ın yerli ve milli olanıdır. Yüzde 100 yerli ve milli bir yazılım. Kamu kurumları bunu kullanacak, daha sonra vatandaşların kullanımına açılacak. Herhangi bir veri, sunucuda depolanmadığı için bu verilere ulaşmak mümkün olmayacaktır. WhatsApp’tan daha güvenli bir sistem geliştirildi” dedi.