Siyaset Afrin işgal değil terörle mücadele

Afrin işgal değil terörle mücadele

23.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri, 27 AB ülkesinin Ankara büyükelçileriyle kahvaltıda buluştu, sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu Afrin Harekâtı için “işgal” ifadesi kullanan Alman Büyükelçi’ye “Afrin işgal değil, terörle mücadele harekâtıdır” karşılığını verdi

Afrin işgal değil terörle mücadele

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle bir araya geldi. Büyükelçilerin toplantıda, Türkiye’deki OHAL uygulamalarını eleştirdiği, seçim güvenliğine yönelik kaygılarını dile getirdiği ve CHP’nin 2019 seçimlerindeki yol haritasının ne olacağı konusunda Kılıçdaroğlu’na sorular yönelttiği öğrenildi. Toplantıda, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann’ın, Türkiye’nin Afrin’e harekâtı için “işgal” nitelenmesi yapması üzerine Kılıçdaroğlu’nun, “Afrin operasyonu işgal değildir. Terörle mücadele harekâtıdır” karşılığını verdiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, dün Marriott Otel’de AB üyesi ülkelerin büyükelçileriyle kahvaltı yaptı. Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger’in koordinasyonunda gerçekleşen toplantıya 27 ülkenin büyükelçisi katıldı.

Kılıçdaroğlu’nun, yaklaşık 1.5 saat süren toplantının açılışında yaptığı konuşmada, partisinin iki kurultayı geride bıraktığını anımsatarak, “Artık, yüzümüzü dışarı dönüp, tamamen Türkiye’nin gündemine yoğunlaşıyoruz. Hem yerel seçimlere hem de Cumhurbaşkanlığı seçimlerine tüm birimlerimizle hazırlanıyoruz” dediği öğrenildi.

Elçilerden eleştiri

Alınan bilgilere göre büyükelçiler, 15 Temmuz’un ardından ilan edilen OHAL’in uzun süredir devam etmesini eleştirirken, özellikle yargıdaki uygulamaları, “antidemokratik” bulduklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu’nun büyükelçilerin bu yöndeki eleştirilerini haklı bulduğu, kendilerinin de OHAL’in sona ermesini istediklerini söylediği öğrenildi. Bazı büyükelçilerin, “Yaşanan antidemokratik uygulamalar Türkiye’yi, AB’den uzaklaştırıyor” değerlendirmesini yaptıkları belirtildi.

Haberin Devamı

Bazı büyükelçilerin, “ittifak” teklifinin kabul edilmesinin ardından seçim güvenliğine ilişkin kaygılarını aktardığı, Kılıçdaroğlu’na bu konuda nasıl bir tutum alacaklarını sordukları belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun ise bu soruya, “İttifak yasasına itiraz edeceğiz, seçim güvenliğini ilgilendiren maddeleri Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz. Türkiye’deki bütün sandıklarda güvenliği sağlayacağız. Demokrasiden yana olan siyasi partiler ve STK’larla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” yanıtını verdiği öğrenildi.

Afrin işgal değil terörle mücadele

‘İlkeli ittifak’

Toplantıda, bazı büyükelçiler Kılıçdaroğlu’na 2019 seçimlerinde nasıl bir yol izlemeyi planladıklarını ve partinin Cumhurbaşkanı adayının kim olacağını da sordu. Kılıçdaroğlu ise, “İttifaklara karşı değiliz. Ancak bizim tutumumuz ilkeler temelinde bir ittifakın oluşmasıdır. İlkeler temelinde ortaya çıkacak Cumhurbaşkanı adayının da diğer siyasi partilerin tabanlarına hitap etmesi gerekiyor. Adayımız ikinci tura kaldığı zaman, diğer partilerin oyunu da alabilmesi gerekiyor” dedi. Kılıçdaroğlu 11. Cumhurbaşkanı Abdullan Gül’ün adaylığı ile ilgili de bir görüşmenin yapılmadığını kaydetti.

Haberin Devamı

‘İşgal’ yanıtı

Alınan bilgilere göre toplantıda, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, Türkiye’nin Afrin’e yönelik Zetin Dalı Harekâtı’nı eleştirdi. Admann’ın harekâta yönelik, “işgal” ifadesini kullanmasının ardından Kılıçdaroğlu bu yoruma itiraz etti. Kılıçdaroğlu, Erdmann’a, “Afrin operasyonu işgal değildir. Terörle mücadele harekâtıdır” yanıtını verdi.

‘Almanya’nın tutumu yanlış’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, toplantının ardından yaptığı açıklamada, verimli bir görüşmenin gerçekleştiğini belirtti. Yılmaz, “Afrin ile ilgili özellikle Almanya’nın farklı bir tutum içerisinde olduğunu gördük. Bizim, Afrin operasyonuna desteğimiz malum. Maalesef, ABD, Rusya orada, onlara ilişkin Almanya’dan herhangi bir ses duymadık ama Türkiye teröre karşı bir mücadele yaptığı zaman farklı bir ses geliyor. Tabii bunu biz doğru bulmuyoruz” dedi.
Yılmaz, “Özellikle ABD ile güven sorunu yaşıyoruz. Bu güven sorununun aşılması konusunda AB büyükelçileri partimizin ne tür bir yol takip edebileceğini merak ediyorlardı. O da kendilerine açıklanmış oldu” diye konuştu. Yılmaz, Yunanistan Büyükelçisi’nin, Akdeniz’de petrol arama ve Ege adaları konusunda farklı bir tutum sergilediğini belirterek büyükelçiye, Türkiye’nin pozisyonunu anlattıklarını vurguladı.

‘Söylem birliği’ bilgi notlarıyla sağlanacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında gerçekleştirilen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında, parti temsilcilerinin kamuoyuna yapacağı açıklamalarla ilgili önemli kararlar alındı. Bu çerçevede, her hafta, Genel Merkez yönetimi tarafından partinin güncel konulara bakışıyla ilgili bilgi notlarının hazırlanacağı, bu notların; milletvekilleri, belediye başkanları ile parti örgütlerine gönderileceği öğrenildi. Bu uygulama ile parti temsilcilerinin açıklamalarındaki farklılıkların azaltılması, güncel konularda, “söylem birliği”nin sağlanmasının amaçlandığı belirtildi.

Önceki gün yaklaşık 4 saat süren toplantıda, her çarşamba yapılan MYK toplantılarının, pazartesiye alınması kararlaştırıldı. MYK’nın bu kararında, “parti çalışmalarının hızlandırılması, haftalık programın daha düzenli hale getirilmesi ile Kılıçdaroğlu’nun programlarının” etkili olduğu belirtildi.