Siyaset AİHM’ye ‘Dokunulmazlık kalkmasın’ baskısı

AİHM’ye ‘Dokunulmazlık kalkmasın’ baskısı

30.08.2009 - 00:46 | Son Güncellenme:

CHP Konya Milletvekili Avukat Atilla Kart’ın, hakkındaki iki dava nedeniyle dokunulmazlığının kaldırılmaması üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’ne yaptığı başvuruda sona gelindiği, Büyük Daire’nin Kart’ın başvurusunu kabul eden AİHM’nin 2. Dairesi’nin kararını bozduğu belirtildi

AİHM’ye ‘Dokunulmazlık kalkmasın’ baskısı

Dokunulmazlıkların sürmesi anlamına gelecek bu gelişmenin kendisine tebliğ edilmediğini anlatan Kart, “Davanın başından itibaren hükümetin yoğun olarak yargılamaya müdahale ettiğine dair gözlem ve endişelerim oldu, ileride bunları açıklayacağım” dedi.
TBMM’ye hakkında iki fezleke gönderilen Kart, dokunulmazlığının kaldırılması talebini Meclis Başkanlığı’na kabul ettiremeyince AİHM’de dava açtı. 2. Daire 8 Temmuz 2008’de Kart’ın talebini kabul etti. İtiraz eden hükümet, “Dokunulmazlık kalkarsa diğerleri üzerinde baskı olur” gerekçesiyle kararın bozulmasını talep etti. Büyük Daire, 4 Mart 2009 tarihli duruşmasında tarafları dinledi.
Hürriyet yazarı Yalçın Doğan, önceki günkü köşe yazısında, Büyük Daire’nin kararını verdiğini ve 2. Daire’nin kararını kaldırdığını, bozma kararının da kaleme alındığını yazdı.
Doğan, bu kararın alınmasında Rıza Türmen’den sonra burada göreve gelen Işıl Karakaş’ın Büyük Daire için hazırladığı raporun da etkisi olduğunu kaydetti.