Siyaset AK Parti’de ilk kez elektronik ‘temayül’

AK Parti’de ilk kez elektronik ‘temayül’

18.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Siyaset tarihinde bir ilke imza atacak olan AK Parti, 160 bin kişinin katılımıyla belediye başkan adaylarını belirlemek için elektronik ortamda temayül yoklaması yapacak. Sonuçlar 10 dakikada belli olacak.

AK Parti’de ilk kez elektronik ‘temayül’

AK Parti, bugün bir ilke imza atıp, 160 bin kişinin katılımıyla belediye başkan adaylarını belirlemek için elektronik ortamda temayül yoklaması yapacak. 10 dakikada belli olacak sonuçlar, yarım saat içerisinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak. Belediye başkanlığı aday adaylığı için başvuruların önceki gece saat 24.00’te sona erdiği AK Parti’de 160 bin delege ve il ve ilçe yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla bugün e-temayül yoklaması gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

İlk kez manyetik kartla

160 bin delege, daha önce olduğu gibi dağıtılan formları işaretlemek yerine, kendilerine verilen manyetik kartlarla il ve ilçelerde kurulan bilgisayarlara giriş yaparak temayüle katılacak. E-temayül sayesinde, klasik yöntemde sonuçlar 1 hafta - 10 gün içerisinde ortaya çıkarken, temayül sonuçları bu akşam jet hızıyla AK Parti yönetiminin elinde olacak. Oylamanın biteceği saat 16.30’dan hemen sonra alınabilecek olan sonuçlar saat 17.00 gibi Erdoğan’a sunulacak. AK Parti, bu yöntemle
3 ton kağıt tasarrufu gerçekleştirecek. Bu sistemin oturması halinde, genel seçimlerde de kullanılması gündemde.

Beş soru sorulacak

Temayül yoklamasında aday adayları ile mevcut belediye başkanlarının kaderini 5 soru belirleyecek. Katılımcılara, “Başkanların halkla ilişkileri”, “Teşkilatla ilişkileri”, “Belediye çalışmaları ve performansı”, “Mevcut başkanın devam edip etmemesi” ile “Kim aday olmalı?” soruları yöneltilecek. “Kim aday olmalı?” sorusu dışındaki sorulara, “iyi-orta-zayıf” şeklinde yanıt verilecek. “Kim aday olmalı?” sorusuna AK Partili belediye olan yerlerde en fazla iki isim, olmayan yerlerde en fazla üç isim yazılması istenecek.

Haberin Devamı

Temayül yoklamaları sonuçları, her il için hazırlanan eldeki raporlarla karşılaştırılacak. Rapor ve yoklamada aynı sonuç çıkarsa aday açıklanacak. Belirlenen adaydan farklı bir ismin temayülde çıkması durumunda ise yeni bir çalışma daha yapılacak ve nihai karar buna göre verilecek.

Sadece ilçelerde yoklama var

Bugün gerçekleştirilecek e-temayül yoklamasında aralarında Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Kayseri, Konya, Gaziantep, Şanlıurfa, Kocaeli, Sivas, Kastamonu, Amasya, Denizli, Ordu, Samsun, Tekirdağ, Tokat, Artvin, Bayburt, Bolu, Çankırı, Kırşehir, Gümüşhane’nin bulunduğu 25 ilde sadece ilçe belediye başkanlıkları için isim sorulacak. Bu illerde büyükşehir ve il belediye başkanlığı temayül dışı tutulacak.

Parti kurmayları, bunun gerekçesini Milliyet’e, “Sadece ilçeler için temayül yoklaması yapılacak bu illerin bir kısmında aday ismi büyük ölçüde netleşmiş vaziyette, bir kısmında adaylık için görüşme ve temaslar yürtülüyor” şeklinde aktardı.

Haberin Devamı

AK Parti’de ilk kez elektronik ‘temayül’

Yazarlar