Siyaset AK Parti ve MHP iş birliğini şekillendiren üç kriter

AK Parti ve MHP iş birliğini şekillendiren üç kriter

15.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhur İttifakı’nı yerel seçim iş birliğiyle devam ettirecek AK Parti ve MHP’nin, ittifakı şekillendirirken “Bahçeli formülü, lider sözü ve 2014 sonuçları” olmak üzere üç kriteri dikkate aldığı belirtiliyor.

AK Parti ve MHP iş birliğini şekillendiren üç kriter

Milliyet’in parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre, iş birliği müzakereleri dikkate alınarak AK Parti’nin henüz aday açıklamadığı İstanbul dışındaki, Aydın, Muğla, Mersin, Manisa ve Osmaniye olmak üzere altı ilin akıbeti iki liderin Beştepe’de gerçekleştirdikleri son görüşmenin ardından netleşti. Adana, Mersin, Manisa ve Osmaniye’de MHP adayını destekleme kararı alan AK Parti, Aydın ve Muğla’dan kendi adaylarını çıkarabilme umuduyla masaya oturdu. AK Parti, görüşmede, MHP liderinin ittifaka ilişkin açıkladığı ve 31 Mart seçimlerinde, iki partinin hem Türkiye genelinde hem de iş birliği yapılan yerlerde Cumhur İttifakı olarak 24 Haziran’daki oy oranınının altına düşmemesini ifade eden, “x+y büyük eşit z” formülünü baz alarak, Aydın ve Muğla’ya ilişkin yaptığı çalışmayı ortaya koydu. Söz konusu çalışmada, 2 ilde MHP adayının desteklenmesi halinde Cumhur İttifakı’nın 24 Haziran düzeyini koruyamayacağının, AK Parti adaylarının desteklenmesi halinde ise Bahçeli’nin formülünde işaret ettiği asgari oranın üzerine çıkılabileceğinin gösterildiği belirtildi. Değerlendirmeler sonrası Aydın ve Muğla’da AK Parti adayının desteklenmesine karar verildi.

Haberin Devamı

Adana MHP’ye bırakıldı

Adana’da MHP adayının desteklenmesi kararında ise, Bahçeli’nin Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayını bizzat ilan etmesinin etkili olduğu kaydedildi. MHP’nin, “Genel Başkanımızın adayımızı bizzat açıkladığı bir yerden ve adayımızdan vazgeçmemiz söz konusu olamaz” kararlılığını net biçimde ortaya koyması üzerine Adana MHP’ye bırakıldı.

İlçelerde siyasi kombin

AK Parti ve MHP, ittifak yaptığı ilçelerde ise Bahçeli’nin, “siyasi kombin” olarak ifade ettiği modeli 2014 yerel seçim sonuçlarını dikkate alarak hayata geçirecek. Buna göre büyükşehiri alan, mevcut kazandığı belediyelerin yanısıra, 2014’de ikinci çıktığı ilçeleri de partnerine bırakacak. Bu çerçevede MHP’nin beklenenden çok ilçe belediyesini alabileceği ifade ediliyor. AK Parti, akıbetleri son anda belli olan Aydın ve Muğla için adayını netleştirmeye çalışıyor. Kulislerde Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için Aydın Milletvekili Mustafa Savaş’ın ismi dillendirilirken, Muğla için aday arayışı sürüyor.