Siyaset AK Parti YSK'ya başvurdu! ‘İstanbul’da oyların tamamı yeniden sayılsın’

AK Parti YSK'ya başvurdu! ‘İstanbul’da oyların tamamı yeniden sayılsın’

08.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

AK Parti, İstanbul’daki 38 ilçede oyların tamamının yeniden sayılması talebiyle hazırladığı dilekçeyi YSK’ya gönderilmek üzere İl Seçim Kurulu’na sundu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Büyükçemece’de ise seçimin iptalini istediklerini söyledi. Yavuz, “Organize bir usulsüzlük var” dedi

AK Parti YSKya başvurdu ‘İstanbul’da oyların tamamı yeniden sayılsın’

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı, 38 ilçede oyların tamamının yeniden sayılması için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu. Bu konuda hazırlanan itiraz dilekçesi AK Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından YSK’ya gönderilmek üzere İstanbul İl Seçim Kurulu’na sunuldu.

Haberin Devamı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Büyükçekmece hariç, tüm oyların sayımına ilişkin talebimizi reddeden İl Seçim Kurulu kararlarına karşı YSK’ya itiraz ettik. Büyükçekmece’de ise seçimin iptaliyle ilgili bir talebimiz var” ifadelerini kullandı.

‘Şaibe kalksın’

Başvurudan önce basın toplantısı düzenleyen AK Parti Seçimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, şunları söyledi: “Daha ilk akşamdan başlayarak İstanbul seçimlerinde şaibe var demiştim. Bunu kaldırmak için hukuki yollara başvuruyoruz. Geçersiz oylar sayılsın talebimiz vardı. 4 ilçede tamamen, 2 ilçede kısmen oyların tamamının sayılmasına karar verildi. Kalan 33 ilçede geçersiz oyların sayımı istikametinde karar verildi. İl seçim kurulu tümü sayılsın demedi. Ancak oy torbası açıldığında bir takım maddi usulsüzlük görürseniz tamamını sayın. Ama bu karar bütün sandıklardaki oyların sayılması anlamına gelmiyor. Elimizde olan bazı rakamları sizinle paylaşmak istiyorum. Biz en başından beri, ‘Bu işte bir gariplik var’ dedik. İlçe seçimlerine ilişkin geçersiz oyların sayısı 274 bin 859 iken, büyükşehir belediyesine ilişkin 315 bin 593’tür. İlçe ile büyükşehir arasındaki oy farkı 40 bin 734’tür. Bu bana pek normal gelmiyor.”

Haberin Devamı

‘Birileri planlamış’

“Bugüne kadar geçersiz oyların sayımı bütün ilçelerde yapılıyor. Yüzde 70’i bitti. Bunun sonucunda AK Parti lehine kaydedilen oy sayısı 4 bin 334’tür. Sadece geçersiz oyların sayımından AK Parti lehine dönüşmüş oy sayısıdır. Bütün ilçelerde yapılan tüm düzeltmeler sonucu sonucunda AK Parti lehine kaydedilen 14 bin 456 oy başka taraflara kaydırılmıştır. Cumhuriyet Halk Partisi’ne de yazılmış oylar var. 3 bin 485. Peki şu anda aradaki fark ne kadar? Şu anda AK Parti ile CHP arasındaki fark 16 bin 442’dir. Baştan beri dedik ki bu İstanbul seçimleri en şaibeli seçimlerden birisidir. Biz diyoruz ki sandık başında kaydırmalar var ve bu kaydırmalar hiç normal değil. Biz diyoruz ki sandığın başında bir şeyler oldu. Bu hiç normal değil. Bunun adı şaibedir. Organize bir usulsüzlük var. Hata ötesi şeyler bunlar. Nereye elimizi atsak orası elimizde kalıyor. Gerçekten birileri bu işi çok özel planlamış diye düşünüyoruz. Birileri de şimdi bu işi kapatmaya çalışıyor, çamura yatıyor. Bu işin özeti budur.”

Haberin Devamı

AK Parti YSKya başvurdu ‘İstanbul’da oyların tamamı yeniden sayılsın’

AK Parti YSKya başvurdu ‘İstanbul’da oyların tamamı yeniden sayılsın’

AK Parti YSKya başvurdu ‘İstanbul’da oyların tamamı yeniden sayılsın’

AK Parti YSKya başvurdu ‘İstanbul’da oyların tamamı yeniden sayılsın’

AK Parti YSKya başvurdu ‘İstanbul’da oyların tamamı yeniden sayılsın’

1-6 Nisan arasında 10 bin fark azaldı

AK Parti, 31 Mart seçimleri analiz raporunu yayınladı. Rapora göre, 1 Nisan’da CHP’nin oy farkını 29.408 olarak açıkladığı, ancak YSK’nın farkı 27 bin 889 olarak güncellediği belirtildi. Ayrıca raporda, maddi hataların düzeltilmesi ile birlikte farkın 2 Nisan’da 24.055, 3 Nisan’da 21.502, 4 Nisan’da 19.683, 5 Nisan’da 18.182 ve 6 Nisan’da ise 17.268’e kadar indiği ifade edildi. 1-6 Nisan arasında düzeltilen sandık sonuçlarına göre, AK Parti’ye 14.456, CHP’ye 3.485 oy yazıldı. Bu rakamlara göre aradaki farkın 10.971 daha azaldığı belirtildi. 6 Nisan’a kadar sayılmış geçersiz 19.505 sandıktan AK Parti’ye 4334 oy yazıldığı ifade edildi. Ayrıca ilçe belediye seçimlerinde 274.859 oyun, büyükşehirde ise 315.593 oyun geçersiz sayıldığı belirtildi. Raporda, geçersiz oy farkının 40.734 olduğu vurgulandı. HABER ARAŞTIRMA