Siyaset AK Parti'de popüler isimler liste dışı kaldı

AK Parti'de popüler isimler liste dışı kaldı

09.04.2015 - 15:00 | Son Güncellenme:

Liste dışı kalan ünlüler: İbrahim Tatlıses, Tanju Çolak, Hamza Yerlikaya...

AK Partide popüler isimler liste dışı kaldı

Ak Parti listelerinin açıklanmasıyla çizik yiyen mevcut 100 milletvekilinin yanı sıra çok sayıda aday adayı da hayal kırıklığı yaşadı. Görevlerinden istifa eden dokuz rektörden sadece Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun istifa etmesini istediği iki rektör listelerde yer bulabildi. Birçok bürokrat listeye giremezken, Kabataş saldırısını sosyal medyadan ilk duyuran isim Halime Kökçe ile A.A.'nın eski genel müdürü Kemal Öztürk, futbolcu Tanju Çolak, ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses listelere giremedi. Ak Parti'nin reklam kampanyasının başındaki isim Erol Olçak da listede yer almadı.

Haberin Devamı

Ak Parti'de birçok bürokrat ve kamuoyu tarafından isim milletvekili listelerine giremedi. Bürokrat aday adayları yeni gelecek bakanların atamaları halinde eski görevlerine dönebilecek.

REKTÖRLER LİSTE DIŞI

Üç dönem engeline takılan milletvekillerinden Ahmet Yeni'nin kızı Rümeysa Yeni Erbay, Cevdet Erdöl'ün oğlu Fatih Erdöl, Sadık Yakut'un kardeşi Sait Yakut, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in oğlu Osman Gökçek, eski DSP milletvekili ve Bülent Ecevit'in koruma müdürü Recai Birgün'in adaylık hayalleri açıklanan listelerle son buldu.

İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur, Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Nurettin Akman, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, AB Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya listeye giremedi.

Haberin Devamı

Önemli bürokratlardan SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da listelerde yer alamadı. Davutoğlu'nun aday olmasını istediği Galatasaray Üniversitesi Rektörü Ethem Tolga, İstanbul'dan; Tunceli Üniversitesi Rektörü Durmuş Boztuğ da İzmir'den aday gösterildi.
Erdoğan'ın eski doktoru olan ve 2011'de de milletvekili aday adayı olan İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet ile diğer rektörler; Ünsal Ban, Nihat İnanç, İbrahim Halil Mutlu, Ali Akmaz, Burhanettin Uysal, Mehmet Rüştü Karaman listelere giremedi.

POPÜLER İSİMLER DE GİREMEDİ

Kabataş saldırısını sosyal medyadan ilk duyuran isim Halime Kökçe, A.A.'nın eski genel müdürü Kemal Öztürk, Ak Parti kurucusu Ayşe Böhürler, futbolcu Tanju Çolak, milli güreşçiler Hamza Yerlikaya ile Selçuk Çebi, Ak Parti'nin reklam kampanyalarının başındaki isim Erol Olçak, Prof. Dr. Erol Göka ve sanatçı İbrahim Tatlıses de aday gösterilmedi.

53 KADIN ADAYIN SEÇİLME İHTİMALİ YÜKSEK

Ak Parti'nin listelerinde yer verdiği 99 kadın adaydan 2011'deki dağılım gerçekleşirse 53'ü Meclis'e gelebilecek. 2011 yılında 78 adaydan 46'sını Meclis'e sokan Ak Parti, bu seçimlerde 99 adaydan 53'ünü Meclis'e taşımış olacak.

Haberin Devamı

2015 aday listelerinde kadına adayların sayısı artmasına karşın seçilebilecek yerden gösterilen adaylarda ciddi değişim olmadı. Ak Parti'de de 2011 seçimlerinde 78 aday gösterilirken bu seçimlerde aday sayısı 99'a yükseldi. 2011'de 46 kadın vekili Meclis'e taşıyan Ak Parti aynı milletvekili dağılımı gerçekleşirse bu sefer 53 kadın Ak Parti listelerinden Meclis'e gelecek.

EN GENÇ VEKİL KADIN

Tokat'tan 2. sıra adayı olan ve Meclis'e gelmesi güçlü olan 1988 doğumlu olan Gaye Güler de Ak Parti'nin en genç milletvekili adayı oldu. Ak Parti listelerindeki en yaşlı aday ise 1942 doğumlu Şanlıurfa 3. sıra adayı Seyit Eyyüboğlu oldu. Ak Parti'nin tüm milletvekillerinin yaş ortası ise 47 olarak gerçekleşti.

Ak Parti'nin seçilebilir yerde olan kadın milletvekilleri ise şöyle:

Adana: Fatma Güldemet Sarı ve Esra Yalvaç (başörtülü)

Haberin Devamı

Afyon: Remziye Sıvacı

Aksaray: İlknur İnceöz

Ankara Jülide Sarıeroğlu, Tülay Selamoğlu, Lütfiye Selva Çam (başörtülü)

Antalya: Gökçen Özdoğan Enç, Sena Nur Çelik (başörtülü)

Aydın: Zeynep Armağan Uslu

Balıkesir: Sema Kırcı (başörtülü), Ayşe Kardaş

Bingöl: Şebnem Koçakelçi

Bursa: Emine Yavuz Gözgeç (başörtülü), Bennur Karaburun

Çorum: Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt

Denizli: Nurcan Dalbudak (başörtülü)

Diyarbakır: Oya Eronat

Düzce: Ayşe Keşir (başörtülü)

Elazığ: Serpil Bulut

Erzurum: Zehra Taşkesenlioğlu (başörtülü)

Eskişehir: Emine Nur Günay

Gaziantep: Canan Candemir Çelik (başörtülü), Serpil Kavrak

İstanbul: Mihrimah Belma Satır, Ravza Kavakcı Kan (başörtülü), Alev Dedegil, Ayşe Nur Bahçekapılı, Fatma Benli (başörtülü), Sevim Savaşer, Özlem Zengin (başörtülü) , Tülay Kaynarca,

İzmir: Nükhet Hotar, Nesrin Ulema

Kahramanmaraş. Nursel Reyhanlıoğlu (başörtülü), Sevde Beyazıt Kaçar (başörtülü)

Kayseri: Havva Talay Çalış

Kocaeli: Radiye Sezer Katırcıoğlu (başörtülü)

Konya: Hüsnüye Erdoğan (başörtülü), Leyla Şahin Usta (başörtülü), Rüveyde Gülseren Işık (başörtülü)

Haberin Devamı

Malatya: Öznur Çalık

Manisa: Şule Tunalı

Mardin: Gönül Bekin Şahkulubey

Mersin: Zeynep Gül Yılmaz

Ordu: Ayşe Nilgün Tomakin (başörtülü)

Sakarya: Ayşenur İslam

Samsun: Çiğdem Karaaslan

Şanlıurfa: Hamide Sürücü (başörtülü)

Tekirdağ: Ayşe Doğan (başörtülü)

Tokat: Fatma Gaye Güler

Trabzon: Ayşe Sula Köseoğlu (başörtülü)

Van: Nahide Hakan (başörtülü)