Siyaset AK Partili Bostancı taslak çalışmayı Milliyet’e anlattı: Meclis iç tüzüğünde mutabakat aranacak

AK Partili Bostancı taslak çalışmayı Milliyet’e anlattı: Meclis iç tüzüğünde mutabakat aranacak

25.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bostancı partisinde bir heyetin yeni Meclis Iç tüzük taslağı üzerinde çalıştığını, bittiğinde yeni yasama yılı öncesinde diğer partilerin görüşüne sunacaklarını belirtti ve “Tüm partilerin katılımı ve mutabakatıyla bir iç tüzüğün Meclis’ten geçmesini temenni ediyoruz” dedi...

AK Partili Bostancı taslak çalışmayı Milliyet’e anlattı: Meclis iç tüzüğünde mutabakat aranacak

Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanı seçilmesinin ardından Ak Parti Grup Başkanlığı görevini üstlenen Naci Bostancı, Milliyet’in Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyumlu yeni bir Meclis iç tüzüğü için yürütülen çalışmalara ilişkin sorularını yanıtladı. Yeni sisteme geçilmesinin ardından Meclis’in farklı birtakım çalışma usullerine ve ilişki biçimlerine sahip olmak durumunda olduğunu belirten Bostancı, tatil öncesi çıkarılan 2 yasanın görüşmelerinde bunun kısmen alıştırmasının yapıldığını kaydetti. Yeni yönetim sisteminin yasama, yürütme ve yargıyı kesin olarak birbirinden ayırdığını anımsatan Bostancı, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Partilerle paylaşılacak

“Artık yasa yapma işi sadece meclise ait. Meclisin çalışmalarının bu dönemde yeni bir iç tüzük esasında olması gerektiği çok açık. Iç tüzük Meclis’in anayasası, hepimizi ilgilendiriyor. Ak Parti olarak tüm partilerin katılımı, anlaşması ve mutabakatıyla bir iç tüzüğün Meclis’ten geçmesini temenni ederiz. Bunun için de partilerle şüphesiz bir iletişimimiz olacak 1 Ekim öncesinde. İçtüzüğe ilişkin hazırlıklarımız var. Onları partilerle görüşür, paylaşırız.

Mesele şu; uzlaşma sadece Meclis’teki 1. partinin görevi değil, tüm partilerin görevi. Uzlaşma çizgisinin nereden geçtiği, nerelerde uzlaşabileceğimiz, hangi konularda uzlaşamayacağımız konusunda açık bir fikre sahip olmak da bir uzlaşma biçimidir. Çünkü farklı politikalara sahip partilerin muhakkak her konuda anlaşmaları ve ortak tavır geliştirmeleri gerekir şeklindeki yaklaşım doğru olmayabilir. Ama sonuna kadar uzlaşmayı aramak, sonuna kadar hepimizi ilgilendiren içtüzüğe ilişkin görüş, eğilim ve kanaatleri almak bizim görevimizdir. Biz bu görevi ifa edeceğiz.

Haberin Devamı

Uzlaşma kavramı bazen yanlış anlaşılıyor. Bizim en temel uzlaşmamız işin yöntemine ilişkin uzlaşmadır. Tabiri caizse Meclis’in yasa çıkartma usullerine ilişkin uzlaşma bütün partilerin üzerinde uzlaştığı bir konudur. Yasa nasıl çıkar? İç tüzük de bir yasa olarak nasıl çıkar? Bu şüphesiz ve şerhsiz biçimde bütün partilerin üzerinde anlaştığı bir husustur. Bir yasa çıkaracağınız zaman tüm partilere gidersiniz, mahiyeti hakkında bilgi verirsiniz. Anlaştığınız anlaşamadığınız konular olur. Süreç içerisinde müzakereler olur, karşılıklı ikna çabaları olur. Sonuçta her konu üzerinde anlaşmanız diye bir durum söz konusu olmaz. Sonuçta o yasanın çıkıp çıkmayacağını tayin eden herkesin üzerinde uzlaştığı usuldür, yöntemdir. En temel anlaşma yürürlüktedir. Yasaların nasıl yapılacağına ilişkin anlaşmadır en temel anlaşma. Bu yönde çabamız olacak.

Kurallara ilişkin problemimiz yok. İçerik... Onu konuşacağız. Nihayi noktada bir iç tüzüğün geçiş şekli hepimizin üzerinde anlaştığı kurallar çerçevesinde olur. Arkadaşlarımız iç tüzüğe ilişkin taslak üzerinde çalışmalarını yürütüyorlar. O taslak teşekkül ettikten sonra diğer partilerle paylaşırız. Bunun zamanlaması biraz bu taslağın ortaya çıkmasına bağlı olacak. Antant kaldığımız hususlar, kalmadığımız hususlar ortaya çıkar. Tekrar müzakere ederiz ve Meclis’ten geçer.”

Haberin Devamı

Erdoğan’a sunulacak

Ak Parti’nin kendi bünyesinde oluşturduğu komisyonun yeni Iç tüzük taslak çalışmasını büyük ölçüde olgunlaştırdığı, hazırlanan teklif taslağının öncelikle Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunumunun yapılacağı öğrenildi. Erdoğan’ın görüşleri doğrultusunda son rötuşları yapılacak teklif taslağı ardından partilerin görüşüne sunulacak.

Başkanvekili sayısı artabilir

Ak Parti mevcut tüzük nedeniyle Meclis’te salt çoğunluk olan 301 sandalye gücüne sahip olmadığı için kaybettiği bir TBMM Başkanvekilliği kontenjanını da Iç tüzük değişikliği yoluyla geri almayı değerlendiriyor.

Mevcut tüzükte Başkanlık Divanı’nın “bir Başkan; dört başkanvekili; yedi kâtip üye; üç idare amirinden kurulacağı” hükme bağlanıyor. Dört başkanvekilliğinden ikisinin de TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğuna sahip partiye verilmesi öngörülüyor. Geçmişte Meclis’te salt çoğunluğa sahip olması nedeniyle 2 TBMM Başkanvekilliği’ne sahip olan Ak Parti, bu dönem 295 milletvekiliyle salt çoğunluk gücüne ulaşamadığı için sadece bir başkanvekilliği alabildi. Sandalye gücü dikkate alınarak yapılan hesaplama sonucu 4 başkanvekilliğini Ak Parti, CHP, HDP ve MHP paylaştı.

Haberin Devamı

Tüzük değişikliği çerçevesinde, TBMM Başkanvekili sayısının arttırılabileceği ve iki TBMM Başkanvekili kontenjanına sahip olmak için gerekli “salt çoğunluk” şartının kaldırılarak, doğrudan “1. partiye 2 TBMM Başkanvekilliği verilmesinin” hükme bağlanabileceği belirtiliyor.

Genel Kurul hızlanacak

Milliyet’in parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre, yeni iç tüzük, yasal düzenlemelerin ağırlıklı olarak Meclis ihtisas komisyonlarında konunun tüm paydaşlarıyla detaylı şekilde ele alınmasını esas alacak. Ancak uzun soluklu komisyon çalışmasının ardından Genel Kurul’a indirilen teklifler ise süratle yasalaştırılacak.

Haberin Devamı

Ak Parti yeni yasama yılında zorunlu kalmadıkça, ittifak ortağı MHP dahil Meclis’teki tüm partilerin tepki gösterdiği “torba yasa” yöntemine başvurmamayı planlıyor. Buna karşın tüm tekliflerin, maddeler üzerinde konuşma yapılmayan sadece değişiklik önergeleri üzerine görüşme açılan “temel yasa” yöntimiyle Meclis’ten geçirilmesi düşünülüyor.