Siyaset AK Partili Tunç'tan karşılıksız çek verenlere kötü haber

AK Partili Tunç'tan karşılıksız çek verenlere kötü haber

26.01.2012 - 18:05 | Son Güncellenme:

AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç karşılıksız çekte hapis cezasını kaldıracak tasarıda "karşılıksız çek vermeyi alışkanlık haline getiren kötü niyetli kişiler için hapis cezası" riskinin devam edeceğiyle ilgili bir önerge vereceklerini söyledi.

AK Partili Tunçtan karşılıksız çek verenlere kötü haber

Meclis Genel Kurulu’nda Çek Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde görüşmelerde tasarının tümü üzerine söz alan AKP’li Tunç tasarının vatandaşların mağduriyetini gidermek, mahkemelerin iş yükünü azaltmak ve yargının hızlanmasını sağlamak amacıyla getirildiğini, hapis cezalarının idari yaptırıma dönüştürüldüğünü söyledi. Tunç, alacaklıların mağdur edilmemesi için bir önerge ile "karşılıksız çek vermeyi alışkanlık haline getiren kötü niyetli kişiler için hapis cezası" riskinin devam etmesini öngören düzenleme yapılacağını söyledi.

Haberin Devamı

-YASA ÇEK ALANI DA VERENİ DE KORUYACAK-

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Tasarıda çok sayıda önerge hazırlanılarak değişik yapılacağı yönündeki değerlendirmeler üzerine Bozdağ, "Bir önerge gruplar anlaştıysa zaman aşımı süresiyle alakalı bir önerge. Diğeri ise malumun ilan kabilinden bir önergedir" dedi. Çek mağdurları korunurken alacaklıların korunmadığına ilişkin pek çok değerlendirme yapıldığına dikkat çeken Bozdağ, "Çek para hükmündedir. Verildiğinde ödenmesi gerekir. Çek alan kişiler de gözüne kaşına bakarak çek almıyorlar. Onlara ilişkin bir inceleme araştırma mükellefiyeti var, ona göre alıyorlar. Buna rağmen ödemelerde sıkıntı olduğu zaman çek alan kişi de mağdur oluyor. Merkez bankasında bir sistem var. Başka kaynaklardan alabiliyorlar. Bir santralizasyon merkezi kurulacak. Bu tamamen herkese açık olacak. Bilgileri ilgili kişiler girip kendisine çek veren kişiyle alakalı oradan detaylı bilgi alma imkanı bulacak. Özel araştırma imkanı da olabilecek" dedi.

Haberin Devamı

Bozdağ, getirilen düzenlemenin çek vereni ve alanı koruyacağını, çeke de kıymet kazandıracağını savundu.

Çek Kanun Tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı, maddeler üzerindeki görüşmelere geçildi.