Siyaset AKP'de öfkeli sesler!

AKP'de öfkeli sesler!

09.06.2008 - 11:20 | Son Güncellenme:

Radikaller, Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesini istedi

AKPde öfkeli sesler

Anayasa Mahkemesi'nin türban kararından sonra AKP'de kafalar iyice karıştı. Geniş çaplı bir anayasa değişikliği yapılması gündemde...

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği türban kararı ve bu kararın ardından AKP’nin de kapatılacağının kesinleştiğini düşünen AKP içindeki radikaller, Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesini istedi.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ ÖNERİSİ

AKP MYK’da da dile getirildiği öğrenilen bu görüşe göre bir ‘’Mini Anayasa değişiklik paketi’’ hazırlanarak hem parti kapatmaları zorlaştırılması hem de Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçim sisteminin değiştirilmesi ve mahkemenin yetkilerinin yeniden düzenlenmesi önerildi.

BU GÖRÜŞE KARŞI ÇIKAN DA VAR

Ancak bu aşamada yapılacak böyle bir değişikliğin ‘’İntikam yasası’’ olarak değerlendirilip sert muhalefetle karşılaşacağı da hesap edilerek parti içinde bu görüşe karşı çıkanlar da bulunuyor. TBMM Başkanı Köksal Toptan da böyle bir değişikliğe sıcak bakılamayacağını vurguluyor. AKP içindeki özellikle Milli görüş geleneğinden gelen isimler ise ‘’Geçici bir madde ile mevcut Anayasa Mahkemesi üyelerinin görev sürelerinin tamamlanması ve yeni üyelerin yarısının TBMM yarısının da Cumhurbaşkanınca seçilmesi benzeri bir formülle seçilmesini’’ gündeme getiriyorlar.

Mevcut Anayasa Mahkemesi üyelerinin görev süreleri farklı zamanlarda doluyor. Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi asıl üyeliğine ilk seçimi 2010’da yapacak.

Bu tarihte Turgut Özal’ın üyeliğe seçtiği Sacit Adalı emekliye ayrılacak. Adalı'dan sonra Nisan 2010'da asıl üye Necmi Özler, Kasım 2010'da asıl üye Şevket Apalak ile yedek üyeler Cafer Şat ve Mustafa Yıldırım emekli olacak. Bunların yerine de seçimi Gül yapacak. 2011'de yedek üye Fettah Oto'nun, 2013'te Fulya Kantarcıoğlu'nun, 2014'te ise Ahmet Akyalçın, Ayla Perktaş ile Mehmet Erten'in yerlerine asıl üye seçimleri yapacak. Böylece Gül, 5 artı 5 formülüne göre 10 yıl Çankaya’da kalırsa Anayasa Mahkemesi'ne 7 asıl, 4 yedek üye seçecek. 5 yıl kalırsa da 3 asıl üye atayacak.