Siyaset Almanya büyükelçisi Dışişleri’ne çağırıldı

Almanya büyükelçisi Dışişleri’ne çağırıldı

30.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın, Osman Kavala kararıyla ilgili Türkiye’nin Berlin Büyükelçisini çağırmasına Ankara’dan yanıt geldi.

Almanya büyükelçisi Dışişleri’ne çağırıldı

Almanya Büyükelçisi Jürgen Schulz, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı tarafından dün saat 17.30’da Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Schulz’a Türkiye’nin Berlin Büyükelçisinin Türkiye’deki bir davayla ilgili diplomatik teamüllere aykırı bir şekilde Dışişleri Bakanlığı’na çağrılması ve söz konusu davanın ön plana çıkartılarak siyasileştirilmesinin kınandığı iletildi. Schulz’a ayrıca, bağımsız Türk yargısının vermiş olduğu mahkumiyet kararının hiçbir kurum, makam ve ülke tarafından sorgulanamayacağı, Türkiye’nin, Anayasasının ve uluslararası yükümlülüklerinin bilincinde olan bir hukuk devleti olduğu, Türk yargısına ve siyasetine yönelik müdahale girişimlerinin reddedildiği de aktarıldı. Büyükelçiye Viyana Sözleşmesi’nin içişlerine müdahale etmeme ilkesi de hatırlatıldı.

Haberin Devamı

Bozdağ: İçişlerimize müdahale girişimi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Twitter’dan “Ülkemizde görülmekte olan bir dava ile ilgili Berlin Büyükelçimizin Almanya Dışişleri Bakanlığı’na çağrılması, Türkiye’nin içişlerine açık bir müdahale girişimidir. Hiçbir ülkenin Türkiye’nin içişlerine müdahale girişimi hakkı da haddi de değildir. Kraichtal ve Backnang yangınını, Solingen faciası, Ludwigshafen yangını, Hanau’da ırkçı terör saldırısı ve NSU davası gibi nice katliamın faillerinin yargılandığı davalarda Almanya’nın hukuku nasıl ayaklar altına aldığına tüm dünya şahittir. Türk milleti adına karar veren Türk yargısı tam bağımsızdır. Haddini aşan Almanya’yı kınıyorum ve uluslararası hukuka uymaya davet ediyorum” dedi.