Siyaset Altı partiden ‘Kamu yönetimi’ uzlaşması

Altı partiden ‘Kamu yönetimi’ uzlaşması

02.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi "güçlendirilmiş parlamenter sistem" toplantısında kamuya alımlarda yazılı sınavın esas olması, mülakatın istisnai hallerde yapılması ve denetime açık olması konusunda uzlaştı.

Altı partiden ‘Kamu yönetimi’ uzlaşması

 

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Altı parti önceki gün akşam yaptıkları toplantıda, "Kamu yönetimi" başlığını görüştü. Haftaya "Siyasi Etik Kanunu", “üniversiteler”, “düzenleyici kurumlar” başlıkları görüşülecek ve sistem çalışması tamamlanacak. İki hafta içinde de ortak ilkeler metninin redaksiyonun tamamlanması planlanıyor. Hazırlanacak ortak metin, aralık ayı ortası ya da sonuna doğru liderlere sunulacak. Liderlerin belirleyeceği yol haritası çerçevesinde de ortak metnin yeni yılda kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Liyakat kurulu

Milliyet’in edindiği bilgiye göre son toplantıda “kamu yönetimi” başlığında, “ehliyet”, “liyakat”, “şeffaflık”, “denetim”, “mülakat”, “yükselme”, "sınav sistemi", "yolsuzlukla mücadele", "kamu ihale yasası" konularında altı partinin üzerinde anlaşmaya vardığı ilkeler özetle şöyle:

- Kamuya alımlarda yazılı sınav esas olacak. Mülakat çok istisnai bazı hallerde düzenlenecek. Mülakat zorunlu olmadıkça kaldırılacak. Kurumlar gerekli gördüğünde kanunla belirlemek kaydıyla sözlü mülakat yapabilecek. "Ben eleman alırken yazılıya ilave sözlü de yapacağım" diyecek.

- Mülakatlarda kamera kaydı olacak. İtiraz olduğunda idari yargı o kaydı inceleyecek. Yazılı sınavda en yüksek puanı alanlar mülakata çağrılacak. Mülakatta objektif sorular olacak, sonuçları da yargının denetimine açık olacak.

Haberin Devamı

- Haksızlığa uğradığını düşünen veya liyakata uygun olmadan yükseltilmediğini düşünen kişilere dair ayrı bir düzenleme yapılacak, bir kurul oluşturulacak.

- Kamu ihalelerinin her aşamasında şeffaflık ve denetim olacak. Kamu İhale Kanunu yenilenip, sadeleştirilecek. İhale mevzuatı tekleştirilecek.

- Kamu memuru ve siyasetçilerin ekonomik ilişkileri veya devletle olan ilişkilerine dair bir düzenleme yapılacak.

- Merkezi yönetim, yerel yönetim dengesi yeniden belirlenecek. Seçimle gelen seçimle gidecek. Yargı kararı olmadan seçilmiş bir belediye başkanı görevden uzaklaştırılamayacak. Merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerindeki idari denetimi kısıtlanacak. Genel bütçeden yerel yönetimlere verilen paylar artırılacak. Öz kaynakları güçlendirilecek. Kayyum uygulamasına son verilecek.

- Yolsuzlukla mücadele etkin kılınacak. Şeffaflık, hesap verilebilirlik ilkeleri güçlendirilecek.