Siyaset Anayasa platformu yeni anaysa için çalışmalara başlıyor

Anayasa platformu yeni anaysa için çalışmalara başlıyor

09.04.2010 - 15:04 | Son Güncellenme:

.

Anayasa platformu yeni anaysa için çalışmalara başlıyor

Anayasa Platformu, yeni Anayasa için çalışmalara yeniden başladıklarını belirterek, yeni Anayasa için Türkiye Konuşmaları genel başlığı altında ulusal ve yerel çalıştaylarla açık tartışma ortamının başlatılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Anayasa Platformu Girişim Grubu yaptığı açıklamada, Türkiye’nin demokratikleşmesine temel oluşturacak, evrensel ilkeleri esas alan, yeni bir Anayasaya ihtiyacı olduğu vurgulanan açıklamada, "Çağdaş demokrasilerde Anayasalar güçlerini ve meşruiyetlerini arkalarındaki toplumsal iradeden alır. Bu nedenle Anayasa değişikliklerinin geniş bir toplumsal mutabakata dayanması çok önemlidir. Yeni Anayasa, mümkün olan en geniş mutabakatı hedefleyen katılımcı bir süreçle oluşturulmalıdır" denildi.

Türkiye’nin yeni bir Anayasaya ihtiyacı olduğu konusunda uzun süredir geniş bir mutabakat bulunduğu belirtilen açıklamada, TOBB, TİSK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, KAMU-SEN, TESK ve TZOB’un Türkiye’nin her yerinde Anayasa ihtiyacı konusundaki geniş mutabakatı temsil ettiği kaydedildi.

Haberin Devamı

-AÇIK TARTIŞMA DEMOKRASİNİN TEMELİDİR-

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemindeki Anayasa değişikliği paketinin Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde "çoktandır atılması gereken bazı adımları" içerdiğinin görüldüğü ifade edilen açıklamaya, şöyle devam edildi:

"Yine de, daha önce de ifade ettiğimiz gibi, demokratik ve sivil bir Anayasa’ya olan ihtiyaç devam etmektedir. Türkiye’nin, bu konuda zaten var olan mutabakatı artık katılımcı bir anlayışla demokratik, sivil, eşitlikçi ve özgürlükçü yeni bir Anayasaya dönüştürmesi gerekmektedir. Dün bütünsel bir Anayasa yapabilmek maalesef mümkün olmadı. Bu sefer başarabilmeliyiz. Artık süreci tamamına erdirmeli, toplumsal istişare sürecini hayata geçirerek yeni bir Anayasa yapabilmeliyiz. Başarının yolu herkesin meseleleri açıklıkla tartışarak doğru olanı yapmasıdır. Açık tartışma demokrasinin temelidir. Demokrasi, ayrıca güçlü bir ekonominin ve güçlü bir sosyal sistemin de temel ön koşuludur."

-SAĞLIKLI TARTIŞMA ORTAMI BİRİKİME KATKIDA BULUNACAK-

Türkiye’nin yeni Anayasasını kendi içinde tartışarak, katılımcı bir biçimde oluşturabilmesinin hem gerekli hem de mümkün olduğunun altı çizilen açıklamada, Türkiye’nin kendi geleceğini uygarca tartışabilecek demokratik kültür ve olgunluğa sahip olduğu kaydedildi. İhtiyacın, ortak aklı ortaya çıkaracak açık tartışma platformunu ülkenin her yerinde oluşturmak olduğu belirtilen açıklamada, "Ortak aklı ararken, toplam aklı zenginleştirecek geniş bir malumat altyapısına da ihtiyaç duyulmaktadır. Demokratik tartışma ortamının bilgi ile zenginleşeceği ve derinleşeceği açıktır. Diğer yandan, sağlıklı bir tartışma ortamı da Türkiye’nin bilgi ve deneyim birikimine katkıda bulunacaktır" denildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, Anayasa Platformu Girişim Grubu’nun, yeni Anayasa için Türkiye Konuşmaları genel başlığı altında ulusal ve yerel çalıştaylarla bir açık tartışma ortamını başlatmaya, bu süreçle yeni Anayasanın nasıl şekillenmesi gerektiğine ilişkin ortak aklı oluşturmaya, tespitlerin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne aktarmaya, demokratikleşme sürecini bu çerçevede bir bütün olarak ele almak suretiyle sivil toplum kuruluşları olarak katkı sağlamaya karar verdiği vurgulandı.