Siyaset Angelina Jolie’nin Ankara’da bir günü

Angelina Jolie’nin Ankara’da bir günü

15.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ünlü sinema yıldızı ve BM Ösel Temsilcisi Angelina Jolie, Ankara’da İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüştü. Abdullah Gül, Angelina Jolie’yi, “İnsanlık için ilham kaynağısınız” diyerek övdü

Angelina Jolie’nin Ankara’da bir günü

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Özel Temsilcisi Angeline Jolie, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ile önceki gün Kilis ve Gaziantep’te Suriye’den kaçan mültecilerin barındığı kamplara yaptığı ziyaretin ardından dün de Ankara’da bir dizi resmi temasta bulundu. Jolie’nin Ankara temasları sırasında, siyah ve kenarları yaldızlı sade bir elbise giymesi dikkati çekti.
Jolie ile Guterres, saat 10.00’da, İçişleri Bakanı Şahin’i ziyaret etti. Yaklaşık 1 saat süren ve basına kapalı olarak yapılan görüşmede Jolie, sığınmacılara kapıların kapatılmamasını istedi. Jolie ve Guterres, saat 11.00’de Başbakan Yardımcısı Atalay tarafından kabul edildi. Atalay, ziyaretinin Suriye’de yaşanan drama uluslararası kamuoyunun ilgisini çekmesi açısından önem taşıdığını belirterek, Jolie’ye oynadığı insani rol ve Türkiye’deki kamplarla ilgili övücü sözlerinden dolayı teşekkür etti. Atalay, “Suriye’den gelen mülteciler için açık kapı politikası uyguluyoruz ve geri göndermiyoruz” dedi.

‘Türklere müteşekkirim’
Guterres ile Jolie, Ankara Palas’ın tarihi mekanı içinde basın toplantısı düzenledi. Suriyelilere sınırlarını ve kalplerini açan Türk halkına son derece müteşekkir olduğunu ifade eden Jolie, kamplarda son derece iyi organize olunduğunu ve Türkiye‘nin, Suriyelilere yardım edebilmek için elinden geleni yaptığını gördüğünü söyledi. Yaklaşan kış ile ilgili herkeste var olan düşünceleri kendisinin de paylaştığını belirten Jolie, “Şiddet ve çatışma pek dineceğe benzemiyor ülkede. Sınırı geçerek diğer ülkelere sığınan insanların sayısı da giderek artıyor. Bu hepimiz için son derece önemli bir sorun. Birlikte çalışarak bu sorunu çözebileceğimize inanıyorum. Kimse soğuktan donmaz umarım. Çok korkunç zamanlar bunlar. Çalışmaya devam edeceğim. Bu insanlara yardım ettiği için size ve Türk hükümetine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kampların kalitesi yüksek
Guterres de, kamplarda Türk hükümetinin sığınmacılar için sağladığı hizmet kalitesinin yüksek olduğunu belirterek, “Türkiye, Lübnan, Ürdün, ve Irak Suriyeli mültecilerin tüm yükünü ve sorumluluğunu üstlenmiş ülkeler. Mültecilerin hepsi dramatik bir şekilde ülkelerini terk etmek zorunda kalmış. Avrupa, Afrika ve tüm dünyaya çağrıda bulunmak istiyorum. ‘Ülkesini terk etmek durumunda kalan Suriyeli mültecilere sınırları açık tutun. Suriyeli kardeşlerine sadece sınırlarını değil, kalplerini de açtıklarından dolayı Türkiye ve Türk halkına derin şükran ve takdirlerimi sunuyorum” dedi.

‘İlham kaynağısınız’
Jolie ve heyetin son durağı Çankaya Köşkü oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Jolie’nin küresel düzeyde yerlerinden edinmiş insanlar için yaptıklarının tüm insanlık için ilham kaynağı olduğunu belirtti. Guterres de, Türkiye’nin insani konulara ilgisinin Suriye ile sınırlı olmadığını çok iyi bildiklerini, esasen dünyanın dört bir yanındaki çalışmalarıyla Türkiye’nin kendileri için bu alanda son derece güvenilir küresel bir ortak haline geldiğini vurguladı. Jolie de, Türkiye’nin Suriye halkına yönelik şeffaf, iyi niyetli ve cömert gayretlerinin kendi işini çok kolaylaştırdığını, Türk halkının misafirperverliği ve Suriye halkıyla güçlü dayanışması için derinden müteşekkir olduğunu belirterek, Türkiye’deki kamplarda gördüklerini gideceği her yerde çok iyi bir örnek olarak anlatacağını söyledi.

Haberin Devamı

Angelina Jolie’nin Ankara’da bir günü

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, dışarı çıkmayan basın mensuplarını göstererek, “Ne kadar çekseler de, aynı görüntüyü alacaklar” dedi. Jolie’nin, konuşmasını el hareketleri ve mimikleriyle destekleyen ve oldukça neşeli olduğu gözlenen Şahin’i dinlerken gülümsediği görüldü.

Kral dairesinde kaldı
Jolie ve beraberindekiler, Ankara’da Swiss Otel’de konakladı. Jolie için otelin 8. katındaki kral dairesi hazırlanırken, bu kata otel personeli dahil giriş ve çıkışlar kapatıldı. Önceki gün saat 20.00 sıralarında otele gelen Jolie, akşam yemeğini ton balıklı salata, sabah kahvaltısını ise omlet, kahve ve portakal suyu ile yaptı. Jolie için özel olarak hazırlanan yemek ve kahvaltı ünlü yıldızın odasına getirildi. Jolie ve beraberindekiler, Ankara’daki temasları öncesinde otelde sabah ve akşam iki ayrı toplantı gerçekleştirdi. Jolie’nin, otele giriş ve çıkışında ön kapı yerine, binanın arkasındaki personel kapısını kullanması dikkati çekti.

Haberin Devamı

Angelina Jolie’nin Ankara’da bir günü

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Guterres ve Jolie ile kendilerine eşlik eden heyet onuruna Ankara Palas’ta bir öğle yemeği verdi. Yemekte konuklara; zeytinyağlı enginar, ıspanaklı gül böreği, mevsim salata, kuzu kapama ve armut tatlısından oluşan bir menü sunuldu. Yemeğin ardından da konuklara Türk kahvesi ikram edildi.

Angelina Jolie’nin Ankara’da bir günü

KUZU KAPAMA YEDİLER
Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Guterres ve Jolie onuruna Ankara Palas’ta bir öğle yemeği verdi. Yemekte konuklara; zeytinyağlı enginar, ıspanaklı gül böreği, mevsim salata, kuzu kapama ve armut tatlısından oluşan bir menü sunuldu. Yemeğin ardından Türk kahvesi ikram edildi.

Dövmeleri dikkati çekti
Jolie’nin kolundaki dövmeleri dikkati çekti. Jolie dövmelerini, “Wanted” adlı son filminde canlandırdığı, “Fox” karakteri için yaptırmıştı. Filmde, bir suikastçiyi canlandıran Jolie’nin kolundaki dövmede, İngiltere’nin efsanevi başbakanı Churchill’in ülkesinin 2. Dünya Savaşı’na girme nedenini açıkladığı konuşmasındaki “Biz size kan, meşakkat, gözyaşı ve terden başka bir şey vaat etmiyoruz” ifadelerini anımsatan tarih ve kelimeler yer aldı.

Haberin Devamı

Personelle yemek yedi
BM’nin iyi niyet elçisi olarak Suriyeli sığınmacıların barındığı Kilis’teki konteyner kente, eski Portekiz Başbakanı Guterres’le gelen ünlü sinema sanatçısı Angeline Jolie’nin 4.5 saatlik ziyaretinde ilginç anlar yaşandı. Jolie, konteyner kenti yalnız gezmek istedi. Bunun üzerine, Kilis Valisi Süleyman Tapsız’ın talimatıyla kendisine kadın koruma polisi tahsis edildi. Jolie, kampı tek başına dolaşırken, Vali Tapsız ve Gutteres birlikte kampı dolaştı. Jolie’nin ziyaretinde hiçbir “mizansen” yapılmadı. Ünlü yıldız, kampı istediği gibi dolaşarak Suriyelilerle görüşme olanağı buldu. Anaokulundaki Suriyeli çocukların gösterisi sırasında oldukça duygulanan Jolie ve heyet, öğle yemeğini kamptaki mülki idare amirliği binasında yedi. Burada Jolie, kampta görevli personelin yediği tabldot yemekten yemek istedi. Ezogelin çorba, taze fasulye, firik pilavı ve yoğurttan oluşan tabldotta ayrıca fıstıklı Gaziantep baklavası yer aldı. Jolie, kendisine sunulan yemeği yerken, baklavayı diyet nedeniyle yemedi. Jolie, biçki dikiş kursunda eğitim gören Suriyeli kadınları görünce eşi Brad Pitt’i kastederek, “Eşim burada olsaydı, burada devam edip bunları öğrenmemi isterdi” dedi. Jolie’nin ziyareti sırasında yoğun güvenlik önlemleri alındı. MİT’in de ziyaret öncesinde kentte özel bir çalışma yaptığı öğrenildi. n TOLGA ŞARDAN Ankara