Siyaset ‘Ankara ebediyen başkent kalacak’

‘Ankara ebediyen başkent kalacak’

14.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başkente yönelik yatırımların hızla devam edeceğini söyleyen Yıldırım, Ankara’dan Avrupa’ya direkt uçuşların başlatılacağını söyledi. Yıldırım, “Ankara ebediyen başkent olacaktır” dedi

‘Ankara ebediyen başkent kalacak’

Başbakan Binali Yıldırım, Ankara’nın başkent oluşunun 94’ncü yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende konuştu.Yıldırım özetle şunları söyledi:
BAHTİYARLIK DUYUYORUM: 15 Temmuz gecesi darbecilere geceyi dar eden, meydan okuyan, milli mücadele ruhunu yeniden dirilten Ankaralılar ile aynı havayı solumaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Başkentler her ülkede vitrin şehirleridir, sembol şehirleridir. Ankara öylesine önemli bir şehir ki milli mücadelemiz burada planlandı ve yönetildi.
HIZLI TRENİN BAŞ ŞEHRİ: Ankara’ya son yıllarda AK Parti hükümetleri ile 60 milyar tutarında yatırım yapıldı. Ankara’yı hızlı trenin baş şehri yaptık. 2019 Ankara, Sivas’a 2 saatte hızlı trenle gitmek mümkün olacak. 2 saat İstanbul’dan bir yakadan bir yakaya geçiş süresidir. İnşallah 2019’da aynı şekilde Afyon ve Uşak’ı da Ankara’ya hızlı trenle bağlamış oluyoruz. Böylece Ankara merkezli 14 ile nüfusun neredeyse üçte birinden fazlasının yaşadığı şehirlerimize hızlı tren ile ulaşma imkanımız olacak.
50 BİNLİK STAT: Ankara için başlayıp devam eden toplam projelerin tutarı 25 milyar TL’dir. Ankara’dan Kırıkkale’ye oradan da Delice’ye bir otoyol ihalesini yaptık. 120 kilometre. Ankara’dan Niğde’ye otoyol ihalesini gerçekleştirdik. 360 km’lik otoyol bunun da yapımına başladık. Bütün bunların yanı sıra uluslararası standartlara ev sahipliği yapacak şekilde 19 Mayıs Stadı’nı 50 binin üzerinde yeni bir stadyum olarak inşa edeceğiz.
AVRUPA’YA DİREKT UÇUŞ: Diyorlar ki pahalı pahalı yollar, köprüler yaptırıyorsunuz. 15 yılda 48 milyar dolarlık bütçe dışı kaynaklardan proje yaptık. 157 proje yaptık. Bu projelerin işletme süresinde kamuya verilecek kaynak miktarı 70 milyar dolar. Bizim ödeyeceğimiz 12 milyar dolar. Maalesef bilen de bilmeyen de konuşuyor. Esenboğa Havaalanı’nın yurt dışına çıkışları zayıf. Şu anda 11 noktaya uçuş var. Bir başkent için bu yeterli değil. THY ile konuştuk. En kısa zamanda yeni uçuşları başlatıyoruz. İlk olarak 29 Ekim’de Frankfurt’a ardından Viyana, Berlin ve Paris’e yapılacak. Sözlerimi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözüyle bitiyorum. ‘Ankara başkenttir ve ebediyen olarak başkent kalacaktır.’
CHP’LİLER DİRENMİŞTİ: Ankaralı hemşehrilerime bir de müjde vereyim. CHP’liler Esenboğa Havalimanı’nın terminalinin yapılmaması için büyük direnç gösterdiler. ‘Devletin parasını çarçur ediyorsunuz ne gerek var’ O terminal ilk yılda garanti ettiğimiz yolcuyu geçti, üzerine çıktı. Üzerine çıkan yolcudan gelen gelirlerin yarısını da biz almaya başladık. İş bilenin kılıç kuşananın. 14 yıl geçti süre bitti. Tekrar kiraya verdik. Oradan da külliyetli miktarda para aldık. Para var mı? Önemli olan para değil. Para ile herkes iş yapar. Yeter ki işin nasıl olacağını bileceksin. Kamuya yük getirmeden iş yapacaksın.

‘Ankara çok daha güzellerine layık’

Etkinlikte konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek de “Büyükşehir Belediyesi olarak hedefimiz Ankara’da hep yaşam kalitesini arttırmak oldu. Belediye Başkanı olduğumda Ankara’da 350 bin araç vardı, şu anda 2 milyon 200 bin araç var. Trafik de son derece güzel bir şekilde rahatlıkla akabiliyor. 23 Nisan’da Avrupa’nın en büyük tema parkını açıyoruz. Ankara turizmine de çok ciddi anlamda da katkıda da bulunacak” dedi. Gökçek, konuşması sonrasında fotoğraflarla “Dünden Bugüne Ankara” sunumu yaptı. Gökçek sunumunu yaparken “Verilen imkanlarla bunları yaptık. Ankara çok daha güzellerine layıktır. Bundan sonraki yıllarda çok daha güzel şeyler de yapılacaktır” ifadelerini kullandı.