Siyaset ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

27.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Darbenin önlemesi için geniş tabanlı uzlaşma hükümeti öneren ANAP Lideri, "Herşeyi askıya almaya hazırız" dedi

ANKARA - MİLLİYET

ANAP Lideri Mesut Yılmaz, darbenin önlenmesi için bir yıl süreli ve geniş tabanlı bir uzlaşma hükümeti çağrısı yaptı.
Türkiye'nin Refahyol'la karanlığa sürüklendiğini öne süren Yılmaz, "Bütün kavgaları ve anlaşmazlıkları askıya alıp, darbe olmaması için işbirliği arıyorum. Çağrıya cevap gelmezse, olacaklardan ANAP sorumlu tutulamaz" dedi.
ANAP'ın dünkü grup toplantısında darbe tehlikesine dikkat çeken Yılmaz, gerçekte biten hükümetin, suni teneffüsle yaşatılmaya çalışıldığını söyledi. 12 Eylül'ü anımsatarak, durumun doğru tahlil edilmesini isteyen Yılmaz, hükümetin hataları nedeniyle rejimin tehlikede olduğunu, bunu önlemek için yeni yanlışlar yapmaya kimsenin hakkı olmadığını belirtti. Çözümün Meclis dışında aranmamasını isteyen Yılmaz, rejimin kesintiye uğramaması için özeleştiri yaparak, birlikte hareket etme olgunluğunun gösterilmesi gerektiğini anlattı.
Geçmişten aldıkları dersle uzlaşma çağrısı yaptıklarını ifade eden Yılmaz, çağrının ANAP'ın politikalarından vazgeçtiği anlamını taşımadığını vurguladı. Böyle bir birlikteliğin zorunluluğuna yönelik inancını dile getiren Yılmaz, "İktidar partileri Türkiye'de rejim tehlikesi olmadığına inanıyorlarsa, yollarına devam etsinler" dedi.
Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
"İktidar partisinde olup da, bu hükümetin alternatifi olmadığından gönülsüz destek verdiğini söyleyen milletvekillerine inanmak mümkün değil. Alternatif ortada. Alternatif, bir yıldan önce yapılamayacak zorunlu işleri gerçekleştirip, zamanı geldiğinde halkın hakemliğine gidecek bir uzlaşma hükümetinin işbaşına gelmesidir. İktidar partileri körlük ve sağırlıklarından kurtulursa, ANAP ön şartsız, elinden geleni yapar. İddiamızdan vazgeçiyor, geri adım atıyor değiliz, ancak rejimin tehlikeye girmemesi için, bütün bunları askıya almaya hazırız."
İçinde bulunduğumuz dönemi, "şahsi ve parti hırsının aşılıp, Türkiye'yi kurtarmak için işbirliği yapılması gereken bir dönem" olarak tanımlayan Yılmaz, "İktidar partileri gerçeği görmeye başlarsa, Türkiye'nin başkalarınca idare edildiğini, halkın `gidin' dediğini duyarlarsa, onlarla görüşmeye hazırız. Ama kimse bize ters düşen dayatmalar getirmemeli" dedi.
Yılmaz, önerdiği modelin ara rejim modeli olarak nitelendirilmesine de, "Ara rejim modeli demek, demokrasi anlayaşındaki çarpıklığın sonucudur. Demokraside gönüllü hiçbir uzlaşma, ara rejim olmaz" yanıtı verdi.
Yılmaz, kendisini darbe kışkırtıcılığıyla suçlayanları da şöyle yanıtladı:
"Kavga ve anlaşmazlıkları askıya alıp, darbe olmasın diye işbirliği arıyorum. Bu çağrıdan sonra vicdan sahibi kimse, `üstünüze düşeni yapmadınız' diyemez. Uyarı görevimizi yapıyoruz. Türkiye bu badireyi de atlatır, önemli olan yüksek bedel ödememek, zaman kaybetmemektir."