Siyaset ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

26.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

Prof Dr. Beşir Hamitoğulları Adalet Bakanı Şevket Kazan'ın gizli kalması gereken bir konuyu kamuoyuna aktarmasının yanlış olduğunu belirterek "Kazan'la aramızda kalması gereken bir konu kazanvari bir tarzda kamuoyuna açıklandı. Kanımca Sayın Bakan'ın Mercedes'e değil, şöyle bir aylık dinlendirici bir izne ihtiyacı var" dedi.
Kazan' ın kaçak olduğu öne sürülen Mercedes'ini savunurken aktardığı anıda adı geçen Hamitoğulları, dün yaptığı yazılı açıklamayla Kazan'ın sözlerinin doğru olmadığını bildirdi. On yıl önce yapılmış bir konuşmanın kamuoyuna eksik aktarıldığını belirten Hamitoğulları'nın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
"Aramızda on yıl önce geçmiş bir konuşma eksik, yanlış ve bana yönelik haksızlığın ötesinde saygı duyduğum Rahşan Ecevit'i de incitecek bir tarzda aktarılmıştır. Adımı ve üçünçü kişileri kullanarak Ecevit'i incitmeseydi, kendini rahatlatmak için bu tür açıklamalar yapmasını affedebilirdim. Ancak şu durumda kamouyuna ve Kocaeli halkına gerçeği anlatmak görev haline gelmiştir."

Hamitoğulları, 1987 genel seçimleri sırasında Kazan'ınkendisine gelip, "Almanya RP örgütünden seçimlerde kullanmam için geçici olarak sarı bir Mercedes göndermek istiyorlar, ne dersiniz?" diye görüşünü sorduğunu ve aktarılan konuşmanın da bu nedenle gerçekleştiğini bildirdi. Hamitoğulları açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Ben o konuşmada Kazan'a İslama göre yöneticilerin halkın hizmetkarı olduğunu ve Mercedes'in halka hizmet götürmeyi sağlayacağı için kullanılabileceğini söyledim. Ama, İslam adına yola çıkanların ülke içindeki orta direğin yaşam standartlarına göre yaşama mecburiyetleri var. Bu nedenlerle seçim sırasında ödünç olarak verilmiş bir Mercedes'i kullanmak meşru iken, şimdi bakan olarak Mercedes saltanatını doğru bulmak olanak dışıdır. O yıllarda çalışkan ve gayretli olan Kazan anlaşılan unutkanlık sonucu kamuoyuna talihsiz bir açıklama yapmıştır."