Siyaset ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

11.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

DSP Lideri Bülent Ecevit'in, Milliyet'e "CHP'yle güçbirliği yapabiliriz" açıklaması Türkiye'nin merkez sol tabanında heyecan yaratırken mesaj CHP'den destek gördü. CHP İstanbul Milletvekili Altan Öymen, Ecevit'in açıklamasını olumlu karşıladığını söyledi.
1950'li yıllardan beri CHP'de çeşitli görevlerde bulunan, yıllarca CHP - DSP birleşmesini savunan Öymen, RP - DYP hükümetinin değişmesi ve laik demokrasinin korunması için en önemli görevin CHP ve DSP'ye düştüğünü, ortak tarihi mirasa ve ilkelere sahip olan iki partinin işbirliği yapmaları gerektiğini kaydetti.
Öymen şu görüşleri dile getirdii:
"Bu iktidarın değişmesi için pek çok neden var. Bu da muhalefetteki partilerin ve milletvekillerinin işbirliği yapmasıyla mümkündür. En önemli görev CHP'yle DSP'ye düşüyor. Bugün tehdit altında olan laik demokrasiyi korumak bu iki partinin en doğal işlevidir. Bu, kendi tarihi miraslarının da bağlı oldukları sosyal demokrat ve demokratik sol ilkelerin gereğidir. İki parti aralarında işbirliği yaparlarsa 120 milletvekilinin üstünde sayıya ulaşırlar ve öteki partilerin ve milletvekillerinin de katılabileceği bir hükümet ittifakının çekirdeğini oluşturabilirler. Ecevit'in Milliyet'e verdiği demeci böyle bir olanağı açık tuttuğu için olumlu karşılıyorum."
CHP'li Onur Kumbaracıbaşı ve Ali Topuz, merkez solda güç birliğinin "bayramın en önemli mesajı" olduğunu vurguladı. Refahyol'un "artık bittiğini" savunan Kumbaracıbaşı, parti genel merkezindeki basın toplantısında şunları söyledi:
"Ecevit'in yorumlarına büyük önem verdik ve ciddi bulduk. Hedefimiz solda güç birliğinin oluşturulması, ama daha sonra bu bir platforma dönüşebilir. Oluşturulacak formüllere sıcağız. Merkez sağ ve sol partilerin birbirlerinden ayrılmasında 12 Eylül'ün etkisi çok büyük olmuştur."
DSP Grup Başkan Vekili Hikmet Uluğbay'la İstanbul Milletvekili Nami Çağan dün CHP Genel Merkezi'nde Genel Başkan Yardımcısı Ali Topuz, Eşref Erdem ve Birgen Keleş'le bayramlaştı.
Topuz, ziyarette şu değerlendirmeyi yaptı:
"Türkiye'nin geleceği demokratik sol ve sosyal demokrat politikaların yaşama geçirilmesine bağlıdır. 12 Eylül'le getirilen uygulamalar Türkiye'nin düzenini sarstı. 12 Eylül'ün bir sonucu da bizi birbirimizden ayırmasıdır."
Önümüzdeki günlerde gündemi iki sol partinin belirleyeceğini, TBMM'deki çalışmalarda iki partinin sergilediği kararlı adımlar olduğunu belirten Uluğbay, muhaleteffetteki etkin birlikteliğin süreceğini, iki sol partinin Türkiye'deki belirli olaylara karşı, gereken yasaların çıkması için üzerine düşenleri yapacaklarını anlattı.
Çağan da sol partilerin önündeki ilk sorunun, "Hükümetten kurtulmak olduğunu" ifade ederken, "Halkta sol seçeneğin ciddi bir özlemi var. 1980 ihtilali bizi birbirimizden ayırmıştır. Her iki partinin de bir güç birliği içinde bir program çerçevesinde belli amaçlarla, ama ayrı kimliklerini koruyarak doğrultusu belli seçenekler sunması görevidir. Bu önümüzdeki günlerdeki bunalımlarda çıkmak için önemli bir fırsat. Bu bayramın getirdiği en önemli özellik" diye konuştu.
CHP Genel Sekreter Yardımcısı Atila Sav'la Merkez Yönetim Kurulu üyesi Adnan Ekmen DSP'yi ziyaret ederek Genel Sekreter Zeki Sezer'le görüştü.
Sav, solda bütünleşmeyle ilgili "Son gelişmeleri mutlulukla karşılıyoruz. Bu konuyla ilgili değerlendirmeler partinin yetkili ağızları tarafından açıklandı. Dileğimiz, bu güzel bayram havasının siyasal hayata taşınmasıdır" dedi.