Siyaset ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

31.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ANKARA - MİLLİYET

ANKARA - MİLLİYET

RP'nin gündeme getirdiği "türban" düzenlemesi isteği kadın muhalefetine çarptı.
Kamu kurum ve kuruluşlarında türbana serbesti getirecek düzenleme başta Manisa Bağımsız Milletvekili Ayseli Göksoy başkanlığındaki Kadın Platformu olmak üzere birçok kadın kuruluşunun seslerini yükseltmelerine neden oldu. Türk kadınının Atatürk ilkeleri doğrultusunda devrimleri yaşatacağını, RP'nin "şeriat forması"nı giymeyeceğini belirten kadınlar, "Atatürk'ün bizlere verdiği hakları tek bir Türk kadını kalıncaya kadar savunmaya kararlıyız" dedi.
Türbana serbestiyle kişi hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmak istendiğini öne süren Kadın Platformu yöneticileri, insan haklarına dayalı demokratik bir cumhuriyet talebinden asla vazgeçmeyeceklerini söyledi. Kadın kuruluşlarının temsilcileri, kişi hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmasının, İran ve Çin'de olduğu gibi cumhuriyet kavramının içine alınmak istendiğine dikkat çekti. Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'e de tepki gösteren kadınlar, "Çiller'in kamuoyu önünde namaz kılması, başörtüsü takması, ezan söylemini seslendirmesi kadınların kullanılmasının örneğidir" görüşünü savundu.

Siyasi nedenlerle yapılmak istenen değişikliğin Anayasa'nın başlangıç ilkelerine, 2. maddedeki laiklik, ulusal birlik ve demokrasi ilkesine, 24. maddedeki laiklik tanımına, 10. maddedeki eşitlik ilkesine ve 174. maddedeki devrim yasalarına aykırı olduğunu ifade eden kadın kuruluşları, tepkilerini bugün Anıtkabir'de düzenleyecekleri yürüyüşle duyurmaya çalışacak.
Anıtkabir ziyaretine Kadın Platformu yöneticilerinin yanı sıra siyasi partilerin kadın kolları, sivil toplum örgütleri ve kadın kuruluşlarıyla çok sayıda vatandaşın katılması bekleniyor.

Yazarlar