Siyaset Ankara'da general trafiği

Ankara'da general trafiği

29.07.2011 - 12:01 | Son Güncellenme:

YAŞ öncesi yapılan üçlü zirvede yeni komuta kademesi üzerine ince hesaplar yapılıyor. Tutuklu generallerin terfi etmeyeceğine kesin gözle bakılıyor ancak hükümet re'sen emekli etme yoluna da başvurmayacak gibi.

Ankarada general trafiği

Ankara’nın gündemi, üç gün sonra TSK'daki terfi ve atamaların yapılacağı Yüksek Askeri Şüra'ya (YAŞ) kitlendi. Pazartesi günü başlayacak ve 4 gün sürecek YAŞ toplantısında kriz çıkmaması için Başkent'te kritik saatler yaşanıyor. Köşk-Hükümet-TSK üçgenindeki 3 isim bugün yine bir araya geldi.

Haberin Devamı

43 GENERAL VE AMİRAL TUTUKLU
14 orgeneralin olduğu Türk Silahlı Kuvvetleri’nde, aralarında YAŞ’ın doğal üyesi Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın da bulunduğu 43 general ve amiral tutuklu. Bu durum 1 Ağustos’ta toplanacak YAŞ’taki hesapları karıştırıyor.

Radikal gazetesinin haberine göre, bir hükümet yetkilisi, tutuklu generallerin terfi edilmeyeceği gibi emekli de edilmeyeceğinin altını çizerken “Dosyaları YAŞ’a bile gelmez” dedi. YAŞ öncesinde hükümetin Kanun Hükmünde Kararname gibi yollara başvurarak tutuklu komutanları ‘res’en emekli etme’ arayışına girmesi ise, 2010 yılındaki YAŞ toplantısında olduğu gibi 2011’de de kriz yaşanmasına neden olabilir.

Hükümetin böyle bir arayışa girilmeyeceği yönündeki tavrı tutuklu komutanların ‘res’en emekli edilmesine’ sıcak bakmayan Genelkurmay’ı rahatlatıyor. Bu durumda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yapılanmasında şu tablo ortaya çıkıyor:

Haberin Devamı

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI: KOŞANER’LE DEVAM
2010 yılında Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral Işık Koşaner üç yıllığına bu görevi yürütecek. Bu yüzden istifa etme ihtimali dışında bu görevde bir değişiklik beklenmiyor. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Arslan Güner’in bir yıl daha süresi var. Güner, yerinde de kalabilir, Eğitim Doktrin Komutanlığı’na (EDOK) da kaydırılabilir.

Kuvvet Komutanı Eşref Uğur Yiğit emekli oluyor. Yerine Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel’in gelmesi bekleniyor. İki koramiral tutuklu olduğu için oramiralliğe terfi ederek donanma komutanlığına getirilecek tek isim Koramiral Nusret Güner. Terfi sırasında 5 tümamiral var, 1’i tutuklu. 13 tümamiral adayından ikisi tutuklu.

KARA KUVVETLERİ: BERK VE CEYLANOĞLU EMEKLİYE
Kuvvet Komutanı Erdal Ceylanoğlu ile EDOK Komutanı Saldıray Berk, yani iki orgeneral bu yıl emekli olacak. Terfi sırasında 9 korgeneral var, bunlardan Nejat Bek ile Mustafa Korkut Özarslan tutuklu. Boşalacak korgenerallik kadroları için 22 tümgeneral aday, ancak 5’i tutuklu. Tümgenerallikler için yarışacak 38 tuğgeneralden ise 1’i tutuklu.

Haberin Devamı

Kuvvet Komutanı Hasan Aksay’ın süresi doldu. Korgeneraller Korcan Pulatsü ve Ziya Güler tutuklu olduğundan terfi etme şansı olan tek isim Mehmet Erten. Aksay’ın süresi uzarsa Korgeneral Erten de uzatma alacak ve iki tutuklu korgeneral emekliye sevk edilemeyeceğinden, or ve kor seviyesinde bir değişiklik olmayacak.

HARP AKADEMİLERİ: ATAMA YOK
Komutan Orgeneral Bilgin Balanlı tutuklandığı için Hava Kuvvetleri Komutanı olamayacak. Balanlı emekliye de sevk edilemeyecek. Bu yüzden bu kadroya yeni bir atama mümkün görünmüyor.

Komutan Orgeneral Necdet Özel bu yıl Kara Kuvvetleri Komutanı olacak. Yerine Kara Kuvvetleri’ndeki orgenerallerden biri (Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu) ya da bu yıl terfi edecek korgenerallerden biri gelebilir.