Siyaset Ankara'da komik referandum

Ankara'da komik referandum

05.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ankara'da komik referandum

Ankarada komik referandum


Başkentin onlarca sorunu dururken Gökçek, ‘takıntı’ haline getirdiği Hitit Güneşi amblemini kaldırmak için referandum yapıyor


       Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin “amblem tartışmasıönı sandığa taşımasına MHP, FP ve DSP grupları destek verirken, CHP’li Çankaya Belediye Başkanı Haydar Yılmaz, “Tek Tanrılı İslamiyet ile çok Tanrılı dinler arasında seçim yaptırılmak isteniyor" dedi.
       Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 27 Ağustos’ta yapılacak “amblem oylamasıönın Türkiye’nin ilk yerel referandumu olacağını söyleyerek, “Bu resmi bir seçim olmayacak. Halkın tercihi tespit edilecek. Böylece Belediye Meclisi kararı, halkın eğilimi doğrultusunda oluşacak" dedi.
       Kendisinin yeni belirlenen amblemi istediğini söyleyen Gökçek, bunun için propaganda masraflarını da yine kendisinin karşılayacağını kaydetti. Gökçek, referanduma katılmanın zorunlu olmayacağını ve 100 bin ile 500 bin arasında bir katılım beklediğini belirtti.

CHP sandık koyacak

       CHP Ankara İl Başkanı Levent Gök de referandum kararını onaylamadıklarını belirterek, “Gerçek referandumu biz yapacağız" dedi. Üniversiteler ile Başkent’in çeşitli merkezlerine sandık koyacaklarını söyleyen Gök, sonucun ancak böyle bulunabileceğini savundu.
       Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı karar uyarınca halk oylaması için sekiz metropol ilçe belediyesindeki Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) ile Otobüs İşletmesi’ne (EGO) bağlı tesislere sandıklar konulacak. Her sandık başında üç belediye görevlisi bulunurken, büyükşehir ve ilçe belediyeleri meclis üyeleri de sandık başlarında müşahitlik yapacak. Belediye otobüsleri, saat 08.00 - 17.00 arasında yapılacak oy kullanma işlemleri için vatandaşları ücretsiz sandık başına taşıyacak. Oy pusulalarından biri yeni ambleme, ikincisi eski ambleme verilen oyu, üçüncü beyaz pusula ise boş oyu temsil edecek.

HİTİT KURSU

M.Ö. 8. yüzyılın sonlarına doğru tarihe karışan Hitit İmparatorluğu’nun en tanınmış kalıtı Hitit Güneşi, 1989 - 1994 yılları arasında Ankara’nın amblemi olarak Sıhhiye’de sergilendi. Hitit Güneşi, Güneş Tanrıçası Arinna’yı simgeliyor.

ANKARA AMBLEMİ

1994 yılında Melih Gökçek’in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olmasıyla değiştirilen amblemde, iki adet minarenin ortasında yer alan Atakule silüeti ile ayyıldız bulunuyor.

Bir düzine sorun var

       ANKARA Milliyet
      
  • MAMAK ÇÖPLÜĞÜ: İl Çevre Kurulu’nun 31 Ağustos’ta kapatma kararına karşın Melih Gökçek, ara istasyonları gerekçe göstererek, çöplüğün kapatılmasının bu tarihte gerçekleştirilemeyeceğini savunuyor.
  • KAVŞAKLAR: Ankara’nın keşmekeşe dönüşen trafik sorunu çözüm bekliyor. Bulvarlardaki sıkışıklığı önlemek için yapılan yön değişiklikleri de sorunu çözemedi.
  • DOĞALGAZ: Geçtiğimiz yıl kış aylarında basınç düşüklüğü nedeniyle yaşanan doğalgaz sorunuyla ilgili olarak BOTAŞ ve Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında şu ana kadar bir anlaşma sağlanamadı.
  • ASFALT: Kentte çetin geçen kışın ardından köstebek yuvasına dönen bulvar, cadde ve sokakların büyük bölümü asfaltlanmayı bekliyor.
  • METRO: Çayyolu’na yapılması planlanan metro hattı projesinin, ASTİ’den itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı’na kadar Ankaray’a dönüştürülmesi tepkiyle karşılandı.
  • AOÇ: Kentin nefes almasını sağlayan Atatürk Orman Çiftliği’nin kamu veya özel kurum ve kuruluşlara yapılan arazi tahsisleri sonucu her geçen gün küçülmesi Ankara’nın gündemindeki bir diğer sorun.