Siyaset Ankete cevap verilmeli

Ankete cevap verilmeli

28.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakan Suat Kılıç, Dicle Üniversitesi yurtlarında kalan öğrencilere yönelik özel yaşamı ilgilendiren soruları içeren skandal anketle ilgili olarak, ‘İstatistik Kanununa göre cevap verme yükümlülüğü bulunuyor’ dedi

Ankete cevap verilmeli

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Dicle Üniversitesi yurtlarında kalan öğrencilere yapılan ve “Daha önce kaç birliktelik yaşadınız?”, “Doğum yaptınız mı?” sorularını içeren skandal anketle ilgili olarak, “Anket, TÜİK tarafından uygulanmıştır. Sorular ve değerlendirilmeleri tümüyle TÜİK’e aittir. İstatistik Kanunu’na göre cevap verme yükümlülüğü bulunuyor” dedi.
CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli’nin verdiği soru önergesini yanıtlayan Kılıç, yurtlarda kalan öğrencilere yönelik anket yapmak isteyen kurum ve kişilerin Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nden izin almak zorunda olduklarını bildirdi. Kılıç, TÜİK tarafından 7 Eylül 2011’de genel müdürlüğe gönderilen yazıda, Türkiye İstatistik Kanunu’nda yer alan Resmi İstatistik Programı kapsamında “2011 Nüfus ve Konut Araştırması” yapıldığını ve alan uygulamasının 3 Ekim’de başlayacağının bildirildiğini kaydetti.

Kanunen yükümlü
Kılıç, yürürlükteki Türkiye İstatistik Kanunu hatırlatarak şunları söyledi: “İstatistiki birimler, ülkenin ekonomi, sosyal, demografi, kültür, çevre, bilim, teknoloji ve ihtiyaç duyulan diğer alanlardaki resmi istatistikleri üretmek üzere, anayasada belirlenen temel haklar ve ödevler çerçevesinde kendilerinden istenen veri veya bilgileri, başkanlığın belirleyeceği şekil, süre ve standartlarda eksiksiz ve doğru olarak ücretsiz vermekle yükümlüdür.”
Kılıç, “Bu kapsamda, anketin yapılabilmesi için genel müdürlüğümüzce bölge ve yurt müdürlüklerimize, TÜİK’in görevlendireceği personele her türlü destek ve yardımın sağlanması konusunda talimat verilmiştir. Anket, TÜİK tarafından uygulanmıştır. Sorular ve değerlendirilmeleri TÜİK’e aittir” dedi.

Haberin Devamı

TAM SAYIM YÖNTEMİ
2.4 milyon kişiye anket

Kılıç anketle ilgili olarak şunları söyledi: “İdari kayıtlardan elde edilemeyen bilgilerin elde edilebilmesi için il ve ilçe bazında, bina, konut, işgücü, doğurganlık, göç nedeni, bebek ve çocuk ölümleri ve özürlülükle ilgili bilgilerin derlenmesi amacıyla 2.4 milyon hane halkıyla yapılacaktır. Ayrıca, ceza infaz kurumları, huzurevleri, öğrenci yurtları, askeri birlikler gibi kurumsal yerlerde kalanlar için tam sayım yöntemi uygulanacağı söz konusu yazıda belirtilmektedir.”