Siyaset Arı Hareketi: Ahlak reformu şart

Arı Hareketi: Ahlak reformu şart

04.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Arı Hareketi: Ahlak reformu şart

Arı Hareketi: Ahlak reformu şart


İstanbul Milliyet


       Arı Düşünce ve Toplumsal Gelişim Derneği, hazırladığı toplumsal ahlak raporuyla, Türkiye'nin 21. yüzyıla girerken, yapması gereken en önemli reformlardan birinin tüm kurumlarda ahlaki yapılanmanın yeniden sağlanması olduğunu savundu.
       Arı Düşünce ve Toplumsal Gelişim Derneği Başkanı Murat Bekdik, hazırladıkları "Ahlaki yeniden yapılanma ve toplam ahlaka doğru" konulu araştırma raporlarının son bölümünü açıkladı. Türkiye'nin yeni bin yılda, ahlaki ilke ve standartları, tüm kurumlarda, mesleklerde ve toplumda yaygınlaşmasını sağlamak zorunda olduğu belirtilen raporda, yeniden yapılanmanın başarılı olması için, ahlakın bütünsel olarak hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı. Rapora göre, Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu ahlak krizini çözmek için gereken toplam ahlak devriminin ilkeleri şunlar:
       - Ahlak toplumun temelidir, ahlak ve erdemin olmadığı yerde toplumda dejenerasyon başlar.
       - Ahlakın tek bir boyutu değil, tüm boyutları aynı derecede önemlidir ve toplumsal ahlakı tesis etmek için gereklidir.
       - Birey ve aile ahlakının yüksek olduğu toplumlarda eğer sistem ahlakı tesis edilmemiş ise o takdirde bireylerin zaman içinde ahlak dışı davranış ve eylemlere yönelmeleri kaçınılmaz olabilir.
       - Liderlik ahlakının tesis edilmemiş olduğu bir toplumda bireylerin ahlaka uygun davranmaları beklenemez.
       - Organizasyonda liderlik ahlakı, yönetim ahlakı, insan ahlakı ve sistem ahlakı bir bütündür. Birinin mevcut olmaması organizasyon ahlakının bozulmasına neden olabilir. Bu unsurların tamamı önemlidir ve birbirini etkiler.