Siyaset Artık eski CHP değil

Artık eski CHP değil

21.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Diyarbakır’da partisinin değiştiği ve 1930’lardaki parti olmadığı mesajını verdi. Kılıçdaroğlu, “Buraya sitem etmeye ve sitemlerinizi dinlemeye geldik” dedi

Artık eski CHP değil

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır’da yaptığı konuşmada, partisinin 1930 ve 1940’ların CHP’si olmadığını, değiştiklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, “CHP’ye bölgede oy çıktı mı? Hayır. O zaman aramızda sorun var. Ben sizin hakkınızı savunuyorum siz ise sizi savunmayana oy verdiniz. Buraya sitem etmeye ve sitemlerinizi dinlemeye geldik” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, merkezi Diyarbakır’da bulunan Diyarbakır Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) tarafından düzenlenen Tigris Diyalogları toplantısına konuşmacı olarak katıldı. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:
- SÖZLERİMİZ YANKI BULMUYOR: Bizim ülkemizde insanlar üçüncü sınıf demokrasiye layıktır diye bir algıyı kabul etmiyorum. Yasamayı arka bahçesi haline getiren, havuz medyası oluşturan anlayışın ülkeye demokrasiyi getirmeyeceğini sizin de bilmenizi isterim. Sürecin başarısını demokrasiyi içine sindirmeyen bir insana bağlamışız. Ne konuşuluyor? Hiçkimse bilmiyor. CHP neden bu konuda çalışmıyor diye bize soruyorsunuz. Bizim sözlerimiz bu bölgede de yeteri kadar yankı bulmuyor.
- BİZ DE DEĞİŞİYORUZ: Bizi hâlâ 1930’ların ve 1940’ların CHP’si gibi görmeyin. Biz de değişiyoruz. Yeni şeyler söylüyoruz. Demokrasiyi, özgürlüğü savunuyoruz. Çağdaş dünya ile bütünleşmek istiyoruz. Eski CHP değil, dünya değişti, biz de değiştik. Madem bir sorun var sorunu oturup el birliği ile çözeceğiz.
- ARAMIZDA SORUN VAR: Diyelim ki komşunuzda yangın çıktı. Herhalde su ile müdahale edersiniz. Biz elimizde silahla, El Kaide militanı ile müdahale ediyoruz. Roboski’de bir olay oldu. 34 yurttaşımız öldürüldü. En net olayı takip eden parti CHP’dir. Bizim raporumuzu okumayan varsa lütfen okusun. Hesabı sorulmadı. Hesabını sormak isteyen CHP’ye bölgede oy çıktı mı? Hayır. O zaman aramızda sorun var. Ben sizin hakkınızı savunuyorum, siz sizi savunmayana oy verdiniz. Sınır ötesi, parlamentonun yetkisinde. Talimatı kim verdi? Hükümet. Bu açık gerçek ortada dururken, biz bölgeden beklediğimiz desteği alamadık. Buraya sitem etmeye ve sitemlerinizi dinlemeye geldik.
- YASAL ZEMİN: Yeter ki bir kişi hayatını kaybetmesin. Ama olmadı. Kapalı kapılar ardında demokratik çözüm olmaz. Süreç yasal bir zemine oturtulmak zorundadır. Süreç saydam olmalıdır. Sorun tarihsel kökleri olan bir sorun. Yeri ve zamanı geldiğinde biz kendi tarihimizle de yüzleşmeliyiz. Hata olur, eksik olur. Kurumların da hatası olur. Önemli olan hatadan ders alıp onu tekrar etmemektir. Baskıcı devlete karşı mücadele edeceğiz. İşkencecileri AKP koruyor. Kim soruşturmasını istiyor CHP, ama bölgedeki algı 1930’lardaki CHP.

Haberin Devamı

‘Pamuk da aklımıza geldi’
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kılıçdaroğlu, dün Halk TV’de katıldığı programda, cumhurbaşkanlığı seçim sürecini de değerlendirdi. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun cumhuriyet değerlerine inandığını belirten Kılıçdaroğlu “Ekmel Bey ile 3,5 saat başbaşa görüştük. Laikliği savunan bir insan... Atatürk’e sahip çıkacağı konusunda en ufak bir kuşkum yok, Cumhuriyet’in değerlerine inanıyor o” dedi. Kılıçdaroğlu ayrıca, “Halkının değerleriyle paralel bir insan var. Yoksul Afrika çocuklarıyla beraber çekilmiş fotoğraflarına baktığınızda sevecenliği görüyorsunuz. Yaşar Kemal, Orhan Pamuk da aklımızdan geçmedi değil, sonuçta Türkiye’yi temsil edecek. Ekmel Bey’in özgeçmişine baktığınız zaman en az 4 sayfalık bir özgeçmiş var.”
ANKARA Milliyet