Siyaset Askeri mahkeme talebine sivil mahkemeden ‘RET’

Askeri mahkeme talebine sivil mahkemeden ‘RET’

10.04.2010 - 00:04 | Son Güncellenme:

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Poyrazköy davasında sanık avukatlarının askeri mahkeme ve Agos okurlarının müdahillik talebini reddetti

Askeri mahkeme talebine sivil mahkemeden ‘RET’

Ergenekon soruşturması kapsamında Poyrazköy’de yapılan kazılarda ele geçirilen mühimmata ilişkin haklarında dava açılan 5’i tutuklu, 17 kişinin yargılanmasına dün başlandı. Poyrazköy davasıyla ilk kez görevdeki bir amiral, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Levent Görgeç sivil mahkemede hâkim karşısına çıktı. Mahkeme sanık avukatlarının davanın askeri mahkemede görülmesi yönündeki talepleri ile Agos okurlarının müdahillik talebini reddetti.
Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen davanın dünkü ilk duruşmasına, 5’i tutuklu 17 sanığın tamamı katıldı. Tutuklu sanıklar emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli Yarbay Ercan Kireçtepe, Binbaşı Erme Onat, Binbaşı Eren Günay ve Ergin Geldikaya ile tutuksuz sanıklar Tuğamiral Levent Görgeç, Yarbay Mustafa Turhan Ecevit, Ali Türkşen, Halil Cura, Ferudun Arslan, Sadettin Doğan, İbrahim Koray Özyurt, Muharrem Nuri Alacalı, Şafak Yürekli, Dora Sungunay, Tayfun Duman ve Mert Yanık duruşmada hazır bulundu.
Oldukça az sayıda izleyicinin katıldığı duruşma saat 10.50’de başladı. Sesli ve görüntülü olarak kayıt altına alınan duruşmanın başında yapılan sanık yoklaması sırasında Mahkeme Başkanı Vedat Yılmaz Abdurrahmanoğlu sanıklardan Ercan Kireçtepe’nin ismini üç kez “Kıraçtepe” olarak yanlış okuyunca üye hâkim tarafından uyarıldı. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, “Karadenizli olduğum için böyle oluyor” dedi. Bu diyalog salonda gülüşmelere neden oldu.
Duruşma salonunda müdahil avukatlarının oturduğu bölüme geçen Agos gazetesi ve aboneleri adına katılan avukatlar, suçtan zarar görme ihtimalleri gerekçesiyle davaya müdahil olmak istedi. Avukat Şeref Dede mahkemenin, davaya bakmakla görevli ve yetkili olmadığını belirterek, asker kişilerin Anayasa’nın 145. maddesi gereğince, askeri mahkemede yargılanmasını gerektiğini savundu.
Mahkeme heyeti, talepleri değerlendirmek için duruşmaya ara verdi. Aranın ardından salona geri dönen mahkeme heyeti, Agos gazetesi ve aboneleri adına yapılan müdahillik talebini Kafes Eylem Planı’na ilişkin ayrı bir kamu davasının açılmış olması nedeniyle, görülen davanın ise Poyrazköy’de ele geçen mühimmata ilişkin olduğunu, sanıkların Kafes Eylem Planı’ndaki iddialarla doğrudan bağlantısı olmadığı gerekçesiyle reddine karar verdi. Davanın askeri mahkemeye gönderilmesi talebine ise heyet, iddianamenin kabulü sırasında mahkemenin bu davaya bakmakla görevli olduğuna dair karar verildiğini hatırlatarak yeniden bir karar verilmesine yer olmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Kim hakkında ne isteniyor?
İstanbul Cumhuriyet Savcıları Ercan Şafak ve Murat Yönder tarafından hazırlanan iddianamede, tutuklu sanıklar emekli deniz Binbaşı Levent Bektaş, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli Yarbay Ercan Kireçtepe, Binbaşı Erme Onat ve Binbaşı Eren Günay ile tutuksuz sanık Yarbay Mustafa Turhan Ecevit’in, “cebir ve şiddet kullanarak TBMM’yi ortadan kaldırmaya, kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek”, “cebir ve şiddet kullanarak yürütme organını ortadan kaldırmaya, kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek” suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile “Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak”, “patlayıcı madde bulundurmak”, “6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet etmek” suçlarından 29,5 ile 57’şer yıl arasında hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor.
Tutuklu sanık Ergin Geldikaya’nın “Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak”, “patlayıcı madde bulundurmak” ve “6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet etmek” suçlarından 17,5 ila 39 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteminde bulunulan iddianamede, tutuksuz sanıklar Tuğamiral Levent Görgeç ile Ali Türkşen, Halil Cura, Ferudun Arslan, Sadettin Doğan, İbrahim Koray Özyurt, Muharrem Nuri Alacalı, Şafak Yürekli, Dora Sungunay, Tayfun Duman ve Mert Yanık’ın da “Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan 7,5 ila 15’er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.