Siyaset AYM’nin iş yükü azalacak

AYM’nin iş yükü azalacak

05.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Açıklanan icraat programına göre AYM’de uzun yıllardır bekleyen ve sonuçlandırılamayan davalar, Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Tazminat Komisyonu’na devredilecek. İstinaf mahkemelerinin sayısı zaman içinde 15’e çıkarılacak...

AYM’nin iş yükü azalacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük icraat programında yargıda yapılacak önemli değişiklikler yer alıyor. İcraat programına göre yargıda hedef süre uygulamasına geçilecek. Soruşturma ve davaların ortalama görülme süreleri taraflarca bilinecek. Bu kapsamda Soruşturma, Kovuşturma veya Yargılama Hedef Sürelerinin Belirlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik, 1 Eylül’de yürürlüğe girecek. Dava ve soruşturmaların ne zaman biteceğini öngören hedef süreler, taraflara bildirilecek. Hedef süreler, soruşturma işlemlerinde suç şüphesinin yetkili mercilerce öğrenildiği, ceza mahkemelerinde iddianamenin kabul edildiği, hukuk, idare ve vergi mahkemelerinde davanın esas kaydının yapıldığı andan itibaren başlayacak. Bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinde dosyanın daireye geldiği tarihte başlayacak hedef süre, soruşturma evresinde soruşturmayı bitiren kararla kovuşturma veya yargılamalarda da gerekçeli kararın yazımıyla son bulacak. Savcılık aşamasında başvuru halinde süre bildirilecek. Ceza mahkemelerinde sanıklara iddianame ekinde, şikâyetçi ve mağdura duruşma gününü bildiren çağrı kağıdıyla süreler hakkında bilgi verilecek. Hukuk mahkemelerinde ise hedef süre, davacıya dava açılırken verilen tevzi formunda, davalıya dava dilekçesi ekinde bildirilecek.

Haberin Devamı

Daha hızlı yargılama

Anayasa Mahkemesi (AYM) bünyesinde uzun yargılama ve mahkeme kararlarının geç icrasına ilişkin görülmekte olan dosyalar, Adalet Bakanlığı bünyesinde bulunan İnsan Hakları Tazminat Komisyonu’na devredilecek. Böylece hem AYM’nin iş yükü azalacak hem de davaların çözümü hızlanacak. Yargıtay’ın iş yükünün azaltılması ve yüksek yargı olan Yargıtay’ın içtihat mahkemesi olmasının sağlanmasıyla amacıyla devreye sokulan Bölge Adliye Mahkemeleri’nin sayısı artırılacak.

15 yeni mahkeme

Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun’da olmak üzere dokuz ilde faaliyet gösteren bölge adliye mahkemelerinin sayısı, Konya ve Sakarya’da kurulan mahkemelerin hizmete sunulmasıyla 11’e çıkacak. Diyarbakır, Kayseri, Trabzon ve Van’da da kurulması planlananlarla istinaf mahkemesi sayısı 15’e yükselecek. Yerel mahkemelerin iş yükünü azaltmak amacıyla devreye sokulan alternatif hukuk çözümü yollarından birisi olan arabuluculuk ve uzlaştırma uygulamaları daha da etkinleştirilecek. Bu yolla toplam 95 bin uyuşmazlığın mahkemeye gitmeden hızlı ve etkin şekilde çözümü sağlanacak.