Siyaset Bakan Şimşek: Devlet TEDAŞ'ı iyi işetemiyor

Bakan Şimşek: Devlet TEDAŞ'ı iyi işetemiyor

03.09.2010 - 14:37 | Son Güncellenme:

.

Bakan Şimşek: Devlet TEDAŞı iyi işetemiyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelleştirme sürecinin bir varlık satışı olmadığını bunun hisse devri olduğunu vurguladı. Devletin, TEDAŞ’ı iyi işletemediği eleştirisinde bulunan Bakan Şimşek, "İyi işletiyor mu? Hayır. İyi işletse TEDAŞ bu kadar çok alacaklı ve borçlu olmazdı. Demek ki devlet bu işi iyi beceremiyor. O zaman özel sektör alsın bunu işletmesini iyi yapsın" dedi.

Haberin Devamı

Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş’nin hisse devir sözleşmesi töreni, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Özelleştirme İdaresi Başkanı Vekili Ahmet Aksu ve her 3 şirketin üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Şimşek İngiltere ve İtalya’da elektrik dağıtım şirketleri özelleştirildiğinde işletme giderlerinin yüzde 50, elektrik kesintilerinin yüzde 40 düştüğünü, yatırım maliyetlerinin de yüzde 40 azaldığını kaydetti. Şimşek konuyla ilgili şöyle devam etti:

"İngiltere’de şirketler bize dönem dönem broşür gönderirdi. Aboneliğinizi bize geçirirseniz, maliyetleriniz yıllık şu kadar pound düşecek diye. GSM şirketleri gibi. Tüketici bir tercihle karşı karşıya olurdu. Bu sürecin sonunda tüketici bir tercihle karşı karşıya kalacak. Burada yapılan bir varlık satışı değil, bir özelleştirme değil, hisse devri söz konusu. Devlet, bunları işletemiyor. İyi işletiyor mu? Hayır. İyi işletse TEDAŞ bu kadar çok alacaklı ve borçlu olmazdı. Demek ki devlet bu işi iyi beceremiyor. O zaman özel sektör alsın bunu işletmesini iyi yapsın. Elektrik hatları, direkler hepsi Türkiye’de kalacak. Türkiye’nin malı hiçbir yere gitmiyor. Tekrar Devlete dönecek. Ama biz bunun karşılığında bir miktar gelir elde ediyoruz. Vatandaşın eğitimine, geleceğine, araştırmaya, geliştirmeye harcıyoruz."

Haberin Devamı

-NASIL OLSA DEVLET BABA ÖDÜYOR-

Şimşek, tüketicilerin nasıl olsa devletten alıyoruz elektriği diye gösterilmesi gereken hassasiyeti zaman zaman gösteremediğini söyleyerek, "Bu yaşanan bir gerçek. Özel sektörle muhatap olacaklarından çok daha farklı bir durum olacak. Çorap alındığında parası ödüyorlar, cep telefonu alındığında parası ödüyorlar ama iş elektriğe gelince devlet baba elektrik üretiyor, satıyor diye burada gereken hassasiyet gösterilmeyebiliyor. Ama özel sektör bu konuda farklı bir tutum içerisine girecek gerçektende bu nakit akışı çok ciddi bir şekilde düzelecek" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

-YIL SONUNA KADAR BÜTÜN DAĞITIM BÖLGELERİNİ ÖZELLEŞTİRECEĞİZ-

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 17 Ağustos’ta geriye kalan 3 bölgenin de ihale sürecinin başladığını hatırlatarak, "Oda yaklaşık olarak sektörün yüzde 21’ini temsil ediyor. Bizim ümidimiz bu yılın sonu, önümüzdeki yılın sonu itibariyle aşağı yukarı bütün dağıtım şirketlerinin özel sektöre devrini öngörüyoruz. Bugüne kadar yapılan ihalelerde yaklaşık 10.8 milyar dolar elde edildiğini belirten Şimşek, bundan önce yapılan özelleştirmelerin bu rakamın altında olduğunu kaydetti. Kendisine sık sık dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesinde yabancı firmaların katılımının sınırlı kaldığının sorulduğunu dile getiren Şimşek, aslında bunun cevabı son derece açık olduğunu, küresel yatırımların temel kaynağı olan Avrupa’da ciddi sıkıntılar olduğunu kaydetti.

-KİMSE BİNALARI ALIP SIRTLAMIYOR-

Geçen akşam Bahçelievler 7’nci caddede referandum konusunda halkın nabzını tutmak için yürüdüğünü anlatan Bakan Şimşek, orada üniversite gençlerin bu konuda ne kadar yanlış düşündüğüne tanık olduğunu kaydetti. Bu konuda çok üzüldüğünü dile getiren Şimşek, "Kafalarında şöyle bir imaj var. Sanki birileri geldi Türkiye’nin bu güzelim varlıklarını alıp, götürdü. Yok öyle bir şey. Bakın Türk Telekom dahi bütün çalışanları Türk. Yatırım yapmaya devam ediyor. Telekom özelleştikten sonra ne oldu, telekomünikasyon fiyatları düştü. kim kazandı tüketici kazandı. Kimse binaları sırtlayıp, Ortadoğu’ya falan gitmedi. Hepsi yerli yerinde duruyor. Önümüzdeki dönem elektrik üretim tesislerini de daha iyi yatırım için özel sektöre devretmeyi ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

-ÖZELLEŞTİRMELER VARLIK SATIŞI DEĞİL-

Enerji ve tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji politikaları doğrultusunda serbestleşen, liberalleşen bir yapıya doğru gidildiğini belirterek, bu yeni yapılanmanın daha rekabetçi ve daha sürdürülebilir olduğunu kaydetti. Yıldız, özelleştirmelerin varlık satışı olmadığını vurgulayarak, "Belli bir müddet sonra bunlar kamuya tekrar geri dönecek. O yüzden bu hizmetlerin özel sektör eliyle yapılabiliyor olması aslında performans değerlendirmesi amacıyla da son derece önemli. Kamu düzenleyici bir kurum vasıtasıyla denetimlerini yapacak. Politikalarını bu şekilde gözden geçirecek. Ne kadar doğru olduğunun testini de bu sayede yapmış olacak" dedi.

Haberin Devamı

-GELİŞTİRDİĞİMİZ TARİFELERLE SEKTÖRÜN GELECEĞİNE YÖNELİK ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ-

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, geliştirdikleri tarifeler ile sektörün uzun vadeli geleceğine yönelik çözüm ürettiklerini belirterek, müşteri memnuniyetinin birinci öncelikleri olduğunu kaydetti. Serbestleşmenin temel amacının, müşteri beklentilerini karşılamak olduğunu vurgulayan Köktaş, "Sistem açısından tüketiciden kayıp-kaçak oranlarının düşürülmesi, sokak aydınlatmalarının yapılması talepleri geliyor. Bunlara yanıt vermeliyiz" dedi. Köktaş, dağıtım şirketlerinin denetleyicisi olacaklarını da sözlerine ekledi.

-DEVREDİLEN DAĞITIM BÖLGESİ SAYISI 6’YA ULAŞTI-

ÖİB Başkan Vekili Ahmet Aksu ise, elektrik dağıtım özelleştirmelerinin önemine vurgu yaptı. Bugün gerçekleşen imza töreniyle birlikte devredilen elektrik dağıtım bölgesi sayısının 6’ya ulaştığını kaydetti.

-5 AYRI BANKADAN 973 MİLYON DOLARLIK KREDİ SAĞLANDI-

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile gerçekleştirilen hisse devrinin ardından ortaklık, yeni oluşturulan Uluğ A.Ş ile 11 milyar kwh’lık tüketimi olan Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerinde 2 milyon 278 bin ve Çamlı A.Ş ile 2,1 milyar kwh’lık tüketimi olan Sivas, Tokat ve Yozgat illerinde 744 bin 223 olmak üzere 3 milyonu aşkın aboneye hizmet verecek. Ortaklığa iki bölge için 973 milyon 300 bin dolarlık kredi Limak-Cengiz-Kolin ortaklığı, her 2 projenin finansmanı için 5 ayrı bankadan 973 milyon 300 bin dolar kredi sağladı. Halk Bankası, Garanti Bankası, İş Bankası, Vakıfbank, Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası eşit ortaklığınca verilecek kredi 12 yıl vade ile geri ödenecek.