Siyaset Bakanlığı reddeden Tüzel listede yok!

Bakanlığı reddeden Tüzel listede yok!

19.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

7 Haziran seçimlerinde 80 vekil çıkaran HDP’nin 1 Kasım listesinde önemli değişiklikler yapılmadı. Mevcut 4 vekile aday listesinde yer vermeyen parti yönetimi, erken seçimde HDP’yi destekleyeceğini açıklayan EMEP’in eski lideri Levent Tüzel’i de liste dışı bıraktı...

Bakanlığı reddeden Tüzel listede yok

7 Haziran seçimlerinde büyük başarı gösterip yüzde 13 oranında oy alarak 80 milletvekili çıkartan HDP, 1 Kasım’da yapılacak erken seçim için Yüksek Seçim Kurulu’na verdiği listede büyük değişikliklere gitmedi ancak kritik adımlar attı. Milletvekillerinin tamamına yakınını listelerde koruyan HDP, 80 milletvekilinden 76’sını aday gösterdi. Eski EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, geçici seçim hükümetinde bakanlığı kabul etmediği için, Siirt Milletvekili Hatice Seviptekin’in ise daha önce Demokratik Bölgeler Partisi’nde (DBP) faaliyet göstermesi nedeniyle aday gösterilmedi. Van Milletvekilleri Selami Özyaşar, Remzi Özgökçe’ye de bölgede daha aktif çalışan isimlerin tercih edildiği gerekçesiyle aday listesinde yer verilmedi.

Haberin Devamı

HDP’de parti yönetimi yine listebaşı oldu. HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş İstanbul 1. bölge 1. sıradan, HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ da Van 1. sıradan yeniden aday oldu. İmralı heyeti üyeleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve Sırrı Süreyya Önder listelerde eski yerlerini korurken, parti yönetiminin tüm ısrarlarına rağmen Hatip Dicle aday olmadı. İmralı heyetinde yer alan Ceylan Bağrıyanık da listeye konulmadı. 7 Haziran seçimlerinde Gaziantep’te 1. sıra adayı Celal Doğan İstanbul 2. bölgede Turgut Öker’in yerine kaydırılırken, Ankara 2. bölge 1. sırada, Gezi olayları sırasında polis kurşunu ile ölen Ethem Sarısulük’ün ağabeyi Mustafa Sarısülük de aday gösterildi. Geçici hükümette yer alan iki bakan ise yerlerini korudu.

Haberin Devamı


Batman’da 4’te 4 hesabı

HDP’nin 80 vekilinden 76’sı listelerde yer bulurken, HDP ile ittifak kapsamında aday gösterilen ve Adana’da 7 Haziran’da birinci sırada aday gösterilen SDP eski Genel Başkanı Rıdvan Turan ikinci sıraya, ikinci sırada olan Meral Danış Beştaş ise birinci sıraya kaydırıldı. Ak Parti’nin güçlü olduğu Konya’dan aday olmak istediğini belirten Sırrı Süreyya Önder, yeniden Ankara 1. bölge 1. sıradan aday gösterildi.

HDP’nin güçlü olduğu ve üç milletvekili çıkardığı Batman’da HÜDAPAR’ın seçimlere girmeme kararı üzerine listelerde değişikliğe gidildi. Bu kapsamda birinci sıradan milletvekili seçilen Ezidi kökenli Ali Atalan dördüncü sıraya alınırken, birinci sıraya üçüncü sırada yer alan Ayşe Acar Başaran getirildi. İnsan Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Raci Bilici ise 2. sıradan aday gösterildi. Böylece dördüncü milletvekilini 2 bin oyla kaybeden HDP, 1 Kasım’da 4’e 4 yapmak için kritik bir değişikliğe gitti.


İstanbul’da değişiklik

HDP’nin İstanbul adayları büyük oranda yerini korudu. 1. bölge 1. sıradan Selahattin Demirtaş, 1. bölge 2. sıradan Hüda Kaya tekrar aday gösterildi. 3. sırada değişikliğe gidilirken, 2. bölge 1. sıra adayı Turgut Öker buraya kaydırıldı. Levent Tüzel aday gösterilmeyince boşalan 3. bölge 3. sıraya 1. bölge 3. sıra adayı Erdal Ataş konuldu.

Haberin Devamı

Geçici seçim hükümetinde Kalkınma Bakanı olarak görev yapan Müslüm Doğan 2. bölge 1. sıradan tekrar aday gösterilirken, İzmir’den iki bölgeden de birer milletvekili fazla çıkarılması amacıyla ikinci sıralarda değişikliğe gidildi. Bu kapsamda, İzmir 1. bölge 2. sıraya Kars eski milletvekili Mülkiye Birtane, 2. bölge 2. sıraya ise Gülistan Kılıç Koçyiğit getirildi.


Tüzel: HDP’nin tercihidir

EMEP kontenjanından 7 Haziran’da üçüncü kez milletvekili seçilen eski EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel’in HDP Merkez Yürütme Kurulu kararına karşın geçici seçim hükümetinde bakanlığı kabul etmemesiyle kriz yaşanması listeye de yansıdı. Tüzel listede yer almazken, EMEP tarafından yapılan açıklamada, seçimde HDP’ye destek verileceği belirtildi.

Tüzel’in yerine Demokratik Halklar Federasyonu (DHF) kontenjanından seçilen Erdal Ataş geldi. Tüzel bakanlık teklifini reddettiği için HDP tarafından yeniden aday gösterilmemesini, “Bir ölçüde HDP’nin tercihidir. Bakanlığı kabul etmeyişimizden kaynaklı onların tutumudur. Bu tutum eleştirilecek bir tutumdur” diye değerlendirdi.

Haberin Devamı

HDP LİSTESİNDE DEĞİŞEN İSİMLER

Elazığ 2. sıra: Seydali Yörükoğlu
Kayseri 9. sıra: Tahirhan Sayyiğit
Kilis 1. sıra: Kasım Kısa
Kilis 2. sıra: Hatice Sezgin
Kırıkkale 1. sıra: Şahin İşpara
Kırıkkale 2. sıra: Bendigar Cengiz
Kırıkkale 3. sıra: Gülhan Akıncı
Kırklareli 1. sıra: Emine Nilüfer Ataman
Kırklareli 2. sıra: Mehmet Boztemir
Kırşehir 1. sıra: Onur Şahin
Kırşehir 2. sıra: Ferdane Şevval Kızıl
Konya 13. sıra: Mehmet Latif Akçin
Malatya 1. sıra: Aydın Erdoğan
Malatya 5. sıra: İbrahim Ulutaş
Malatya 6. sıra: Abuzer Yavaş
Ordu 1. sıra: Atilla Aytemur
Ordu 3. sıra: Mesut Bilgi
Van 8. sıra: Yeliz Yıldırım


Milletvekili çıkarılamayan iller
HDP’de 7 Haziran’da milletvekili çıkarılamayan ve Ak Parti’nin güçlü olduğu Aksaray, Afyon, Bolu, Aydın, Çorum, Düzce, Edirne, Erzincan, Eskişehir, Hatay, Isparta, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kilis, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Yalova, Yozgat ve Zonguldak’ta birinci sırada yer alan aday isimlerinde değişikliğe gidildi.
Doğu ve Güneydoğu değişmedi
HDP’nin tarihi bir başarı göstererek Doğu ve Güneydoğu’da 7 Haziran’da rekor oy potansiyeline ulaşması, 1 Kasım listesinde de etkili oldu. Özellikle tulum çıkartılan Ağrı’da sıralamada değişiklik yapılmadı. Leyla Zana tekrar 1. sıradan aday gösterilirken, diğer isimler de sırasını korudu. Diyarbakır’da seçilen 10 milletvekilinde de hiçbir değişiklik yapılmadı.
Hakkari ve Iğdır’da da listelerde değişikliğe gidilmedi. Mardin’de 6 milletvekilliğinin 5’ine sahip olan HDP aynı liste ile seçime gidiyor. Muş’ta da iki milletvekili yerini korurken, 3. sıra adayında değişikliğe gidildi. Siirt’te 2. sıradan seçilen Hatice Seviptekin aday gösterilmedi.
HDP’nin muhafazakar ayağı olarak nitelenen Altan Tan, Hüda Kaya, eski Diyarbakır Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş, Ayhan Bilgen tekrar aday gösterilirken, Süryani kökenli Mardin Milletvekili Erol Dora, Ermeni kökenli Garo Paylan, Ezidi kökenli eski Avrupa Parlamentosu milletvekili Feleknas Uca ve Ali Atalan da tekrar aday oldu. Roman kökenli Sedat Zımba ise Edirne’de 3. sıradan 1. sıraya yükseltildi. LGBT’li Barış Sulu ise listede yer almadı.

Yazarlar