Siyaset Balıkesir’de üç ihtimal

Balıkesir’de üç ihtimal

25.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son seçimlerdeki oy dağılımı, Balıkesir’de sonucu üç ihtimalli bilmeceye çeviriyor. Çünkü 2007’de CHP ve MHP toplamı Ak Parti’ye yetişmiyordu. 2009’da yüzde 20 fark attılar

Balıkesir’de üç ihtimal

Balıkesir’de MHP ile CHP’nin toplamı bir Ak Parti etmiyordu 2007 Genel Seçimi’nde. 2009’daki yerel seçimde ise Ak Parti yine birinci partiydi ama bu kez CHP ile MHP’nin toplamı, Ak Parti’ye 20 puan fark atmıştı. 2007’de yüzde 15 oy alan CHP’nin, 2009’daki İl Genel Meclisi seçiminde oy oranı yüzde 24’e yükseliyor; Balıkesir Belediye Başkanlığı da Ak Parti’den MHP’ye geçiyordu. Alın size, Ege’de “üç ihtimale açık” bir il daha.
Hal böyle olunca, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı, Balıkesir Milletvekili ve birinci sıra adayı Ahmet Edip Uğur’dan; CHP Balıkesir İl Başkanı Sıtkı Gider’e... MHP Balıkesir İl Başkanı Mehmet Duran, Belediye Başkanı İsmail Ok ve milletvekili adaylarından, her üç partide kim varsa... Herkes aynı iddiayı, aynı inanç ve heyecanla seslendiriyor: “Birinci parti biz olacağız.”

DP oyları belirleyici güç
Aydın’daki gibi, Demokrat Parti’nin 2007 ve 2009’da aldığı yüzde 8’lik oyun da “sonucu belirleme gücü” var burada. Ve tabii... Kime sorsan: Eski Demokrat!
CHP İl Başkanı Sıtkı Gider “eski camlar bardak oldu” dercesine karşı çıkıyor bu yaklaşıma:
“Genel Başkanımızla Havran’da iken, beyaz sakallı bir amca geldi yanıma, ‘Mutlaka beni Kılıçdaroğlu ile konuştur’ dedi. Girdim koluna, götürdüm. Aynen şunu söyledi: Ben Demokratım. CHP’ye hiç oy vermedim. Ama bu sefer oyum senin.”
2002, 2007 ve 2011... Ahmet Edip Uğur üçüncü kez Ak Parti’den aday. Öncesi de var. 1987 yılında ise ANAP’tan milletvekili seçilmişti.
Zaten konuşurken “Özal ve Erdoğan” ile “ANAP ve Ak Parti” sözcüklerini, neredeyse her seferinde birlikte kullanıyor. Sadece 1990’lı yıllardan şikâyetçi.
“O yılları fena ıskaladık” diyor.

Kaseti umursayan yok
MHP İl Başkanı Mehmet Duran ve milletvekili adayları ile parti binasında buluşacaktık. Gittim, yoklardı. Sütlüce Mahallesi’nde seçim bürosu açılışı varmış. Haydi Sütlüce’ye... Kısmet işte.
Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok da oradaydı. Merkezden uzak bir mahalle olmasına karşın hayli insan toplanmıştı.
Başkan da fırsatı kaçırmadı, “2009’da olduğu gibi sandıklardan yine üç hilâli çıkarın” deyince, ortalık alkıştan yıkıldı. Merak edenler için not: Şu “kaset sıkıntısı” hiçbirinin umurunda değil.
Vatandaşın “İnadına MHP” dediğini anlatırlarken, yüzleri gerçekten gülüyor.

Para yerini bulmuş
Ak Parti’nin “para, pul işleri” Ahmet Edip Uğur’dan soruluyor. Ne de olsa unvanı, “Mali ve İdari İşlerden Sorumlu” Genel Başkan Yardımcısı.
“Bu yıl genel seçim de olduğu için Hazine’den 184 milyon lira aldık. Bu paranın yüzde 30’unu teşkilatlara yolladık” dedi.
Belli oluyor zaten. En güzel il binası Ak Parti’nin. En çok seçim aracı Ak Parti’de.
Billboardlar Ak Parti afişlerinden geçilmiyor. Şehirlerarası yollarda bile Ak Parti tabelaları dikkat çekiyor. Ayrıca kabul etmek gerekiyor ki, her türlü görsel malzeme hakkı verilerek hazırlanmış. Yani:
Paralar sokağa atılmamış.

MHP’de ‘vaiz’ aday
MHP ikinci sıra adayı Rafet Çetinel’in seçim bürosu, üçüncü sıra adayı Ahmet Keskin’in “hayır duasıyla” açıldı.
Ahmet Keskin bir vaiz.
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan sekiz kişinin milletvekili adaylığı için istifa ettiğini, diğer yedi arkadaşının Ak Parti’ye gittiğini söyledi.
Tam “Onlardan aday olan var mı?” diye soracaktım. Keskin daha hızlı davrandı:
“Ama sadece ben aday gösterildim...”
Bilmem, Ahmet Keskin’in “Benim nefesim kuvvetlidir” iddiasının bu sonuçta bir payı var mı? (Fotolu - Balıkesir 1)

CHP’nin ilk beşi
CHP’nin ilk dört sıra adayı örgütten gelme. İl genel meclisinde, belediye meclislerinde, parti yönetiminde görev yapmış hepsi de.
Birinci sıra adayı Namık Havutça, Bandırmalı. İkinci sıra adayı Ayşe Nedret Akova, Burhaniyeli. Üçüncü sıra adayı Haluk Ahmet Gümüş, Bigadiçli. Dördüncü sıra adayı Ahmet Akın, Gönenli. Kimine göre:
“Bu iyi bir şey.”
Kimi de diyor ki:
“Merkezden niçin aday yok?”
Var aslında.
Genel Merkez’den.
Beşinci sıra adayı Hasan İşgüzar, Genel Başkan’ın hem arkadaşı, hem avukatı. Aynı zamanda, Ecevit’in ünlü “11’ler destekli kabinesinde Sosyal Güvenlik Bakanı olan Hilmi İşgüzar’ın” da oğlu.
Yanlış anlaşılmasın.
CHP’liler onun aday olmasından mutlu.

Bülbüller yine ötecek
Balıkesir’in “Türkiye’de en çok tanınan” milletvekili kim sorusuna “bir” değil, “iki” cevabı var. Birincisi, MHP Milletvekili Ahmet Duran Bulut. İkincisi, Ak Parti Milletvekili Mehmet Cemal Öztaylan. İkisi de şöhretlerini “sivri dillerine” borçlu. Hatırlarsınız belki...
Ahmet Duran Bulut bir keresinde Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’ya “Koparırım senin o dilini” demişti de yer yerinden oynamıştı.
Ama şu da var. “Bülbülün çektiği dil belâsı” sözü bu sefer boşa çıktı.
Bulut, MHP’nin birinci; Öztaylan da Ak Parti’nin ikinci sırasından yine aday oldu.

En güzel aday
Ak Parti’nin aday listesinde çok genç ve çok güzel bir kadın var.
Almanya’da doğmuş. İstanbul’da okumuş. Dönmüş, baba ocağı Balıkesir’e.
Hilâl Demirözer’e sordum:
“Neden Ak Parti?”
“Ben hiç sol görüşlü biri olmadım. Ama politikaya hep ilgi duydum. Kafamda ‘Hangi parti?’ sorusu vardı sürekli. Nihayet Ak Parti’de karar kıldım.
Başlangıçta ‘Beni acaba kabul ederler mi?’ kuşkusuna kapıldım. Fakat yanılmışım. Kapıları sonuna kadar açtılar. Bakın şimdi, milletvekili adayıyım.”
Doğru.
Aday.
Gerçi sekizinci sıradan aday ama olsun.
Daha çok genç.

CHP’li Erdoğan!
Güre’de CHP amblemi ile Recep Tayyip Erdoğan’ın aynı yerde buluştuğunu görünce, gözlerime inanamadım. Hemen bastım deklanşöre!