Siyaset Baş ağrısı: Türkiye

Baş ağrısı: Türkiye

08.06.2010 - 00:56 | Son Güncellenme:

Amerikan Stanford Üniversitesi öğretim görevlilerinden Josef Josse, Financial Times’da yayımlanan makalesinde, Türkiye’nin bölgesel bir güç olmaya soyunduğunu yazdı

Baş ağrısı: Türkiye

Asıl çekişmenin Gazze’ye yardım filosu üzerinden ABD, Türkiye ve İran arasında yaşandığını ileri süren Jozze, şu ifadeleri kullandı:
“Spot ışıkları İsrailliler ve Filistinlilerin üzerinde ama senaryonun büyük bölümü başka yerde.
İran’ın yanında. NATO üyesi Türkiye şimdi Batı’nın en büyük baş ağrısıdır. Mısır’ın hareketsizliğe sürüklendiği ve Riyad’ın Washington ile Tahran arasındaki çite yerleşmiş olduğu bir ortamda, Türkiye bölgede liderliğin kapanın elinde kaldığını gördü ve bunun peşinden gidiyor. Suriye’yi kendi eksenine çekti ve üstünlük kurma konusunda rakibi İran’la nükleer anlaşma imzaladı.”
İngiliz The Financial Times: Bu hükümet, İsrail’in dostlarının sabrını taşırmış, düşmanlarını da hem öfkelendirmiş hem de memnun etmiştir. İsrail, hukukun üstündeymiş gibi davranarak, uluslararası kamuoyunu kendisinden soğutmakta; meşruiyetini aynı zamanda da güvenliğini yıpratmaktadır. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın da söylediği gibi Gazze ablukası savunulamayacak, sürdürülemeyecek bir şeydir. Kaldırılmalı, ardından Hamas’ın niyeti sınanmalıdır.
Amerikan Washington Post: İstanbul’da düzenlenen İsrail karşıtı gösteride, bazı göstericilerin kafalarına “Hamas bantları” taktığı belirtildi. Başbakan Erdoğan’ın, Gazze sokaklarında fotoğraflarının ellerde taşındığına dikkat çekilerek, “Ak Parti’nin dini kökleri bulunuyor ancak serbest pazar politikaları ve AB’ye üyelik yolunda demokratik reformları geçirme çabasıyla muhafazakar girişimcileri ve liberalleri de kendisine çekiyor” denildi.