Siyaset Başarısızlığın nedeni ‘anadil’

Başarısızlığın nedeni ‘anadil’

20.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Demirtaş, bölgedeki çocukların, öğrenciliklerinin ilk 5 yılını sadece Türkçe öğrenmeye çalışmakla geçirdiğini söyledi

Başarısızlığın nedeni ‘anadil’

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Üniversite sınav sonuçları ve istatistikler açıklandığında, her yıl neredeyse Hakkari sonuncu oluyor. Bunun en temel nedeni anadilde eğitimdir” dedi.
Yüksekova ilçesinde Belediye Eğitim Destek Evi öğrencilerince düzenlenen etkinliğe katılan Demirtaş, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) öncesi öğrencilere başarı diledi.
Demirtaş, bölgedeki çocukların okuldaki ilk 5 yılını sadece Türkçeyi öğrenmeye ve anlamaya harcadığını ifade etti. Demirtaş şöyle konuştu:
“5 yıllık eğitimden sonra da ortaokul ve lisede de dersler öğrencilere anadili olan Kürtçe anlatılmadığı için, dersleri anlamak ve öğrenebilmek imkansız hale geliyor. Yüksekova’da, Şemdinli’de, Hakkari’de ve Çukurca’da kendilerine zorla Türkçe eğitim verilen gençler ile Ankara’da, İstanbul’da ve Antalya’da özel kolejlerde kendi anadilinde eğitim alan çocuklara sınavda aynı sorular soruluyor. Önümüzdeki pazar günü sizler, İstanbul ve Ankara’daki özel kolejlerde eğitim alan gençler aynı sorularla muhatap olacaksınız. Bu büyük bir haksızlık. Bu anadilinde eğitim almamış Hakkarili Kürt gençlere başından beri bir ayrımcılıktır. Üniversite sınav sonuçları ve istatistikler açıklandığında her yıl neredeyse Hakkari sonucu oluyor. Bunun en temel anadilde eğitimdir. Hakkari’nin sınav başarısında Türkiye sonuncusu olmasının nedeni bu.”
Hakkarili gençlerin başarı düzeyinin düşük olmadığını, ancak anadilde eğitim aldıklarında buradaki gençlerin İstanbul, Antalya ve Trabzon’dakiler kadar başarılı olabileceğini belirten Demirtaş, anadilde eğitim sorunu çözülmediği müddetçe maalesef bu ülkede ayrımcılığın devam edeceğini savundu.

Nevruz ateşini yaktı
Demirtaş daha sonra BDP’nin Yüksekova’da eski şehir stadında düzenlenen Nevruz etkinliğine katıldı. Nevruz alanına Abdulah Öcalan, Mazlum Doğan ve Paris’te öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylamez’in posterleri asıldı. Nevruz kutlamalarının ateşi de BDP Genel Başkanı Demirtaş tarafından yakıldı. Demirtaş yaptığı konuşmada, “30 Mart yerel seçimleri elbetteki halkın özgürlüğüne giden yolda bir adımdır, bir hamledir. Bizler Belediyelerimiz, yerel yönetimlerimizle halkımızın sorunlarını çözmeye gayret ediyor, çözmeye çalışıyoruz. Elbetteki imkanlar kısıtlı” dedi. 30 Mart yerel seçimlerinde demokratik yarışın dışına çıkılmamasını da isteyen Demirtaş, “Yüksekova gençliğine buradan sesleniyorum. Demokratik bir yarışın dışına asla çıkılmayacak. Burada her siyasi partinin çalışmasının teminatı biz olmalıyız. 30 Mart’ta bunları sandığa gömeceksiniz” diye konuştu.