Siyaset'Başbakan medyayı boykot çağrısında bulunamaz'

'Başbakan medyayı boykot çağrısında bulunamaz'

22.02.2009 - 17:35 | Son Güncellenme:

Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal

Başbakan medyayı boykot çağrısında bulunamaz

TÜRKİYE- Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, hükümetle medya arasındaki endişe verici gelişmelerden mutsuz olduğunu belirterek, “Başbakan medyayı boykot etme çağrısında bulunamaz. Bu tamamen basın özgürlüğü ile çelişen bir durum” dedi.
Joost Lagendijk, gazeteci eşi Nevin Sungur'un Yalova'daki ailesini ziyaret etti. Kayınpederi Nusret Sungur'un Yalova'daki evinde Türkiye gündemine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulunan Lagendijk, bir soru üzerine, Başbakan Erdoğan'ın Doğan Grubu'na yönelik bir tavrı bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu olayların gelişiminden çok mutsuzuz. Endişe verici bir durum” dedi. Doğan Yayın Holding'e kesilen cezayla ilgili kendisine yöneltilen soruya da cevap veren Lagendijk, “Vergi meselesi teknik bir mesele. Bizim ve benim şimdiye kadar gördüğümüz, Başbakan'ın Doğan Grubu'na yönelik bir tavrı vardı. Vergi cezasının, hemen ardından gelmesi devamı gibi gözüküyor. Başbakan'ın bu tutumu eleştirildi de. O sürecin hemen arkasından geldiği için, hükümetle medya arasındaki gelişme endişe verici. Bu olayların gelişiminden çok mutsuzuz. Herkes vergi ödemek durumunda. Cezasını da. Bizim için önemli olan basın özgürlüğünün üzerinde negatif etki yaratacağıdır. Başbakan medyayı boykot etme çağrısında bulunamaz. Bu tamamen basın özgürlüğü ile çelişen bir durum” diye konuştu.
Türkiye ile IMF arasında süren görüşmelere de değinen Lagendijk, “IMF ile Türkiye arasında umuyorum ki bir anlaşma sağlanacak. Türkiye global krizden muhakkak ki çok fazla etkilenecek. Sağlam ayakta durabilmesi için de IMF ile anlaşma yapması gerekir. Sürekli ‘evet, hayır, belki’ diye belirsizlik sarmalından çıkıp bu anlaşma sağlanmalı” dedi.
Lagendijk, “İsrail ile Türkiye arasındaki gerginliğin AB'ye etkisi olur mu?” şeklindeki soruyu da “Bu yaşanan gerginlik Türkiye ve AB arasını etkilemeyebilir. Başbakan'ın tavrından da hoşnut kalmadım. Çok fevri davrandı. İsrail ile Türkiye'nin 50 yıllık bir geçmişi var” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

'AKP YÜZDE 47 ALIR MI BİLEMEM'

29 Mart yerel seçimlerinde AKP'nin durumu hakkındaki görüşlerini söyleyen Lagendijk, “Ben seçim sonuçlarını öngöremem. Ama bence belediye seçimleri o bölgede yapılması gerekenlerle yapılanlar neler gibi düzeyde olmalı. Ulusal düzeyde bu laf kavgası, yolsuzluklar üzerine tartışmalar var. Belediyeler üzerinde olmalı, ben bunu göremiyorum. Seçim sonuçları için bir şey söylemem, doğru değil. Özellikle büyük şehirlerde büyük yarış olur. AKP yüzde 47 alır mı bilemem, bu ilden ile değişir” dedi.