Siyaset Başbakan Yardımcısı Kaynak, 'Suriyelilere vatandaşlık' kriterlerini açıkladı

Başbakan Yardımcısı Kaynak, 'Suriyelilere vatandaşlık' kriterlerini açıkladı

05.07.2016 - 15:14 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "İş, tahsil seviyesi ve varlık seviyesi ya da aciliyet gibi belirli kriterlerle başlayacak" dedi

Başbakan Yardımcısı Kaynak, Suriyelilere vatandaşlık kriterlerini açıkladı

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak,Ramazan Bayramı dolayısıyla geldiği Kahramanmaraş'ta Vali Vahdettin Özkan'ın Valilik bahçesinde düzenlediği bayramlaşma programına katıldı. Bayramlaşma sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Kaynak, terör olayları nedeniyle buruk bir bayrama girildiğini belirterek, bayram vesilesiyle İslam dünyasının bayram namazından sonra insanlığın barış ve huzuruyla ilgili dua ettiğini söyledi. Kaynak, Kahramanmaraş'taki belediyelere ramazanda kurdukları kardeşlik sofraları için de teşekkür etti.
Gazetecilerin Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi konusuyla ilgili sorularını da yanıtlayan Kaynak, Suriyelilerin Türkiye'ye 5,5 yıl önce geldiğini hatırlatarak, vatandaşlıkla ilgili kanunların da buna müsait olduğunu kaydetti. Kaynak, "Bu iş, tahsil seviyesi ve varlık seviyesi ya da aciliyet gibi belirli kriterlerle başlayacak. Türkiye'nin dinamizmine ilave bir dinamizm katacaktır. Bunun doğurduğu birçok idari, sosyal ve hukuki meseleler olacaktır. Valilerimizle, belediye başkanlarımızla altyapı konularını planlamamız gerekecektir" diye konuştu.
Kaynak, hiç kimsenin kendi ülkesinin vatandaşlığını bırakmayacağını belirterek, "Aslında bizim istediğimiz kendi ülkesindeki vatandaşlık statüsü devam etsin ama bizde de çifte vatandaş olabilsin. Tabii ayrıca ortada bir dram var. Türkiye'de 152 bin Suriyeli çocuk doğdu" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"ASİMİLASYON PEŞİNDE OLMAYACAĞIZ"
Vatandaşlık meselesinde süreci Türkiye olarak iyi yönetmeleri halinde ülkeye ilave bir dinamizm kazandırılacağını dile getiren Kaynak, şunları kaydetti:
"Bizim milletimiz 1860'larda başlayan büyük Kafkas göç hareketinden sonra, Balkanlardan sonra Afganlıların, Iraklıların yaptı, Bulgaristan'daki soydaşlarımızın kabulünü yaptı. Devletimiz ve milletimiz hiçbir zaman vatandaşlık ya da ikamet izni verdiği kitlelere yönelik asimilasyoncu bir politika takip etmedi. Ancak uyumlaştırıcı bir politika takip etti. Asimilasyon peşinde olmayacağız. Milletimizle uyum konusunda tabii ki gayretli olacağız. Hem bizim yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza hem kabul edeceğimiz insanlara tavsiyemiz çifte vatandaşlık daha tercih ettiğimiz konudur."
Vatandaşlıkla ilgili İçişleri Bakanlığının çalıştığını, yakın zamanda valiliklerin bu konuda İçişleri Bakanlığına bilgi akışı sağlayacağını aktaran Kaynak, talep edenin talebine bağlı olduğu için bu konuda sayı veremeyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

"KRİTER KOYMAMIZ LAZIM"
Tüm Suriyelilerin vatandaşlık talep etmesini beklemenin doğru olmayacağı gibi talep edenin hepsinin kabulünün de doğru olmadığını aktaran Kaynak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Suça karışmış, teröre bulaşmış olan gibi birçok kriter koymamız lazım. Devletimizin ve milletimizin bekasını düşünmemiz gerekiyor. Bunun için de hastalıklı bünyemize hastalıklı virüsleri taşımadan tedbirlerini alarak bu işleri gerçekleştireceğiz. Talepler valiliklerimize iletildikçe konu bakanlığımıza aktarılacak. Onlar da Bakanlar Kurulunda değerlendirilerek kabul edilecek. İnşallah bu meseleyi sorunsuz ve sancısız çözüme kavuştururuz."
Açıklamalarının ardından AK Parti İl Başkanlığına geçen Başbakan Yardımcısı Kaynak, AK Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Mahir Ünal, Celalettin Güvenç, Nursel Reyhanlıoğlu, Uğur Dilipak, İlker Çitil, İmran Kılıç, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay ve AK Parti Genel Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Metin Doğan ve partililerle bayramlaştı.
Kaynak, daha sonra Şeyhadil Asri Mezarlığı'ndaki şehitliği ziyaret ederek, şehit yakınlarına taziyelerini iletti.
Divanlı Mahallesi'ndeki taziye evinde şehit Jandarma Er Mücahit Şimşek'in babası Adem Şimşek'i ziyaret ederek, başsağlığı dileyen Kaynak, ayrıca şehit Kıdemli Çavuş Hakan Duyğal ile polis memuru Ömer Faruk Sayıl'ın da ailelerini ziyaret ederek taziyelerini sundu.