Siyaset Başkanlar mahkemelik

Başkanlar mahkemelik

09.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Başkanlar mahkemelik

Başkanlar mahkemelik

       BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere 27 Mart 1994'teki yerel seçimler sonunda İstanbul'da iş başına gelen başta çeşitli partilere mensup 32 ilçe belediye başkanının büyük bir kısmı mahkemelik. Başkanlar hakkında açılan davalar "görevi ihmal" ve "görevi kötüye kullanmak" suçlamalarına dayanıyor.
       Mahkemelik başkanlar arasında Erdoğan gibi DGM'lik, Beşiktaş Belediye Başkanı Ayfer Atay, Avcılar Belediye Başkanı Tahsin Salihoğlu ve Şişli'nin istifa eden başkanı Gülay Aslıtürk gibi ağır cezalık olanlar da var. Başkanlar ve hakkındaki davalar şöyle:
       Erdoğan (İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı - FP): Diyarbakır DGM'nin "Halkı sınıf, din, mezhep ve bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçundan verdiği 10 ay hapis ve 716 milyon lira para cezasının Yargıtay'da görüşülmesini bekliyor. İstanbul DGM Savcılığı'nca bir konuşmasında "bölücülük" yaptığı gerekçesiyle hakkında soruşturma yürütülen Erdoğan'ın, Darülaceze Vakfı ile ilgili bir davada yürütmeyi durdurma kararını uyulamadığı için "görevi ihmal" suçundan bir yıla kadar hapsi isteniyor.
       * Gülay Aslıtürk (Şişli Belediyesi eski Başkanı - ANAP): Aslıtürk, hakkındaki yolsuzluk iddialarının ayyuka çıkması üzerine yurtdışına kaçtı. Gıyabi tutuklu Asıltürk'ün hakkında İstanbul Ağır Ceza Mahkemelerinde açılan üç ayrı dava var. İhaleye fesat karıştırmak ve zimmetle suçlanan Aslıtürk hakkında 22 ayrı iddia nedeniyle soruşturma yürütülüyor. Aslıtürk, böyle giderse İSKİ eski Genel Müdürü Ergun Göknel'in dava rekorunu kıracak.
       * Ayfer Atay (Beşiktaş Belediye Başkanı - CHP): Ağır cezalık başkanlardan Atay, Şişli eski Belediye Başkanı Fatma Girik'le "görevi kötüye kullanmak" suçundan bir yıldan üç yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Atay'ın bir diğer davada "görevi ihmal" suçundan bir yıla kadar hapsi isteniyor.
       * Tahsin Salihoğlu (Avcılar Belediye Başkanı - ANAP): Erdoğan'la girdiği sigara içmeme bahsi sonucunda tonlarca asfaltı Avcılar'a kazandıran Salihoğlu da ağır cezalık. Salihoğlu'nun "görevi ihmal" ve "Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırı hareket etmekten" 4 yıla kadar hapsi talep ediliyor.
       * Yahya Baş (Güngören Belediye Başkanı - FP): Belediye çalışanlarının 1993 ve 1994 yıllarına ait tasarruf kesintilerini ilgili bankaya yatırmadığı gerekçesiyle 3 yıl hapis ve 155 bin 555 lira ağır para cezasına çarptırıldı. Hapis cezası paraya çevrildi ve diğer para cezasıyla ertelendi. Baş hakkındaki bir diğer dava "görevi ihmal" suçundan bir yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
       * Ali Nabi Koçak (Sultanbeyli Belediye Başkanı - FP): Kaldırım taşlarını yeşil - beyaza boyatınca valilikçe uyarıldı, ancak tasarruf tedbirlerini bahane göstererek uyarıyı dinlemedi. Bunun üzerine İl İdare Kurulu, Koçak hakkında "görevi ihmal" suçundan "lüzum - u muhakeme" kararı verdi. Koçak'ın itirazını reddeden Danıştay 2. Dairesi, başkanın "görevi ihmal" yerine "emre itaatsizlikten" yargılanmasına karar verdi. Koçak için 6 ay hapis cezası isteniyor. Koçak, bir diğer davada ise "görevi kötüye kullanmak" suçundan bir yıl hapis ve üç ay memuriyetten men cezası aldı. Hapis cezası paraya çevrilerek ertelendi. Dosyası halen Yargıtay'da.
       * Bahtiyar Uyanık (Maltepe Belediye Başkanı - ANAP): Yıkım kararı alınan bir inşaatı yıktırmadığı gerekçesiyle "görevi ihmal" suçundan üç ay hapse mahkum oldu. Cezası parala çevrilerek ertelendi. Uyanık, bir diğer davada kaçak bir inşaata gözyummak suçundan yargılanıyor.
       * Selami Öztürk (Kadıköy Belediye Başkanı - CHP): Eski başkan Cengiz Özyalçın ve dokuz belediye görevlisiyle "görevi kötüye kullanmaktan" yargılanan Öztürk hakkında üç yıla kadar hapis ve memuriyetten men cezası isteniyor.
       * Ahmet Çetinsaya (Eminönü Belediye Başkanı - ANAP): Hakkındaki 54 suç duyurusundan 52'si hakkında görevsizlik kararı verilerek dosyalar "lüzum - u muhakeme" için İl İdare Kurulu'na gönderildi. İki dosyası hakkında takipsizlik kararı verildi. Hakkında halen yargılaması süren üç dava var.
       * Yusuf Tülün (Sarıyer Belediye Başkanı - FP) : "Görevi ihmal" suçundan bir yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
       * Nusret Bayraktar(Beyoğlu Belediye Başkanı-FP): İki ayrı dava nedeniyle yargılanıyor.