Siyaset ‘Başkanlık tartışması anayasayı frenledi’

‘Başkanlık tartışması anayasayı frenledi’

25.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’li vekiller Kart ve Türmen, ‘Başkanlık sistemi’ konusunda yaşanan tartışmaların ciddiye alınacak yanı olmadığını savunarak, ‘Bu tartışmalar, Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını tıkadı’ dediler

‘Başkanlık tartışması anayasayı frenledi’

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının 40 günden bu yana Ak Parti’nin “başkancı” sistem taslağı sebebiyle fiilen tıkandığını belirterek, “Bu taslağın ciddiye alınır ve tartışılır bir yönü yoktur” dedi.
Kart, İzmir Milletvekili Rıza Türmen ile birlikte Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarına ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının tıkandığına işaret eden Kart, “AKP başkancı sistem taslağı ile karşımıza geldi. Uzlaşma Komisyonu çalışmaları Kasım ayı başından bu yana yani 40 günden bu yana AKP’nin başkancı sistem taslağı sebebiyle fiilen tıkanmış durumdadır, fiilen askıya alınmış durumdadır.

‘İktidar sabote ediyor’
22 çatı kuruluşunu göreve davet eden Kart, “Geldiğimiz noktada siyasi iktidar bu süreci sabote ediyor, torpilliyor, dinamitliyor. 22 çatı kuruluşunu göreve davet ediyoruz. Sizin emeğinize birileri saldırıyor, sessiz kalmayın. AKP’nin anayasa yapım sürecinde halkı kandırdığı ve aldattığı bir kez daha ortaya çıkmıştır” dedi.
Bir basın mensubunun, “Masadan kalkma ihtimaliniz var mı” sorusuna Kart, “AKP’nin tavrını görmek istiyoruz” derken, Türmen de, “Bizim masadan kalkmak gibi bir niyetimiz yoktur. Ama AKP bir engel çıkarmıştır ortaya. Bu engel müzakerelerin sağlıklı bir biçimde devamını zorlaştırmaktadır” diye konuştu.
Kart, Ak Parti’yi halka şikayet ettiğini de söyledi. Bir basın mensubunun, “Bekir Bozdağ açıklamalarından 2014’te fiilen başkanlığın hayata geçeceği mesajı var, ne diyorsunuz” sorusunu ise Kart, “Sayın Bekir Bozdağ bir zahmet diktatör arayışından vazgeçecek, bu işin çözümü bu” diye yanıtladı.

‘Başkanlık tezgâhı’
Türmen de, “6 ay süresince 20 bin görüş aldık. 6 ayda 70 küsur madde müzakere ettik. 20 küsur madde üzerinde tam mutabakat vardır. 28 maddenin müzakeresi tamamlandı fakat üst komisyona getirilmemiştir. 28 madde üzerinde büyük ölçüde uzlaşı vardır yani 50’ye yaklaşmıştır” dedi.
“Biz de aldatıldık” diyen Türmen, Başbakan Yardımcısı Bozdağ’ın, “Yeni anayasanın tüm parantezleri yeniden ele alınır” dediğini belirterek, “Parametre değişmekte, diğer öneriler gibi parantez içine alırız demek doğru değildir” ifadesini kullandı.

Yazarlar