Siyaset Batı’dan 1.7 milyon oy HDP’ye barajı aştırdı

Batı’dan 1.7 milyon oy HDP’ye barajı aştırdı

26.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

HDP 1 Kasım seçimlerine göre Doğu ve Güneydoğu’da önemli oranda oy ve vekil sayılarını düşürse de İstanbul, Ankara ve İzmir’den toplam 1 milyon 727 bin oy alarak barajı aştı. Batı’dan gelen oyları artıran ise CHP’li seçmenler oldu...

Batı’dan 1.7 milyon oy HDP’ye barajı aştırdı

HDP, 24 Haziran seçimlerinde 11 ilde birinci parti çıkmasına rağmen 1 Kasım sonuçlarına göre Doğu ve Güneydoğu’da oy ve milletvekili kaybetti. Batıda ise oyunu ve milletvekili sayısını artırdı. HDP’nin üç büyük kentten gelen oyları 1 Kasım’a göre büyük oranda arttı. HDP İstanbul’da 1 Kasım’da 948 bin oy alırken, 24 Haziran’da oyunu 245 bin artırarak 1 milyon 192 bin oya ulaştı. Ankara’da ise 1 Kasım’da 151 bin olan oyunu yaklaşık 75 bin artırarak 225 bine çıkarırken İzmir’de 1 Kasım’da 247 bin olan oyunu 334 bine yükseltti. HDP’nin üç büyük kentteki oy artış sayısı 410 bin oldu.

Haberin Devamı

Yüzde 30’u üç büyük kentten

HDP, İstanbul’dan sonra sayı bazında en yüksek oyu 556 bin oyla Diyarbakır’da aldı. İstanbul, Ankara ve İzmir’den toplam 1 milyon 727 bin oy alan HDP, Türkiye genelinde aldığı toplam oyun yüzde 30’unu üç büyük kentten sağladı. HDP, 24 Haziran’da birinci parti olarak çıktığı 11 ilde toplam 1 milyon 928 bin oy aldı. Bu durumda HDP’nin barajın üzerine çıkmasında batıdan gelen oylar etkili oldu. Batıdan yüksek oy gelmesinde ise partinin baraj altında kalmaması için CHP seçmenlerinin genel seçimde HDP’ye oy vermesinin etkisinin olduğu değerlendiriliyor.

26. Dönem’de milletvekili olan Garo Paylan, Hişyar Özsoy, Mahmut Toğrul, Mithat Sancar, Meral Danış Beştaş, Alican Önlü, Nimetullah Erdoğmuş, Bedia Özgökçe, Feleknaz Uca, Ayşe Acar Başaran, Filiz Kerestecioğlu, Celadet Gaydalı, Pervin Buldan, Hüda Kaya ve Ayhan Bilgen tekrar seçildi. Son anda Manisa’dan aday olan Sırrı Sakık ile Aydın adayı Ferhat Tunç ise seçilemedi.

Haberin Devamı

HDP, Doğu ve Güneydoğu’da bazı illerde oylarını artırmasına rağmen Adıyaman, Bitlis, Diyarbakır, Van ve Şırnak’ta birer milletvekili kaybetti. HDP’nin bazı kentlerde oyu 1 Kasım’a göre düştü. HDP, İstanbul’da 1 Kasım’da 7 milletvekili kazanırken, 24 Haziran’da milletvekili sayısını 12’ye çıkardı. HDP aynı şekilde Kocaeli’nden de bir milletvekili çıkardı. HDP, Akdeniz bölgesinde 1 Kasım’a göre daha fazla vekil çıkarttı.

25’i kadın vekil çıkardı

Milletvekili aday listesinin yarısına yakınını kadınlardan oluşturan HDP, 27. dönemde parlamentoya gönderdiği 67 milletvekilinden 25’i kadınlardan oluştu. HDP’nin seçilen milletvekilleri arasında Ermeni kökenli Garo Paylan, Arap kökenli Mithat Sancar, Süryani kökenli Tuma Çelik, Ezidi kökenli Feleknaz Uca, İslami kimlikleri ile bilinen Hüda Kaya ve Ömer Faruk Gergerlioğlu ile Alevi kimlikleri ile bilinen Ali Kenanoğlu, Kemal Büybül ve Zeynel Özen de Meclis’e girdi. HDP’den aynı şekilde TİP kurucu üyelerinden Barış Atay, eski Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanı Rıdvan Turan, eski Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu, Sosyalist Meclisler Federasyonu’ndan Dilşat Cambaz ve Erkan Baş, eski Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, Özgürlük ve Sosyalizm Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nusrettin Maçin, eski Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları’da Meclis’e giren isimler oldu.

Haberin Devamı

Vekil sayısı 59’dan 64’e çıktı

1 Kasım 2015 seçimlerinde 59 milletvekili kazanan HDP, 24 Haziran’da resmi olmayan sonuçlara göre 67 milletvekili elde etti. HDP’nin elde ettiği illerdeki milletvekili sayısı ve isimler şunlar: Diyarbakır dokuz, Van beş, Hakkâri üç, Şırnak üç, Siirt iki, Mardin dört, Batman dört, Bitlis bir, Muş iki, Bingöl bir, Ağrı üç, Iğdır bir, Kars bir, Tunceli bir, Şanlıurfa dört, Gaziantep bir, İstanbul 12, Hatay bir, Adana iki, Mersin iki, İzmir iki, Ankara bir, Kocaeli bir, Antalya bir.

Yerel kıyafetleri ile mi gelecek?

Diyarbakır’da 4’üncü sıradan milletvekili seçilen Remziye Tosun, 2015’te Sur bölgesinde yaşanan çatışmalarda uzun süre mahsur kalmış ve açılan koridorla çocukları ile birlikte kurtarılmıştı. Ev kadını olan Tosun, seçilmeden önce yaptığı açıklamada, “Meclis’e yerel kıyafetlerimle gitmek istiyorum” demişti.

Haberin Devamı

Cezaevindeki aday seçildi

HDP’nin, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutukluyken aday gösterdiği Leyla Güven, Hakkari’den milletvekili seçildi. Yaklaşık 6 aydır yargılandığı dava nedeniyle tutuklu bulunan Güven’in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, seçim sonucunun kesinleşmesi ve mazbatanın alınması ile tahliye başvurusunda bulunacaklarını söyledi.

Yazarlar