Siyaset Baykal:“Muaviyeler Yezitler bitmedi“

Baykal:“Muaviyeler Yezitler bitmedi“

26.12.2009 - 14:55 | Son Güncellenme:

.

Baykal:“Muaviyeler Yezitler bitmedi“

KERBELA’da, Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin ile ailesinin katledilmesinin 1370’inci yıl dönümü nedeniyle Türkiye Caferileri'nin Halkalı Zeynebiye Mahallesi’nde düzenledikleri anma törenin binlerce kişi katıldı. Törende konuşan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal "Birliğimizi dosta düşmana göstermek için buradayız. Bizi ayırmak, bölmek isteyen tuzaklara düşmeyeceğiz. Hep birlikte Türkiye’yi sahipleneceğiz. Herkes kendi inancıyla yaşamayı başaracaktır" dedi. Muaviyeler ve Yezitler’in bitmediğini söyleyen Deniz Baykal "Bunlar devam ettikçe bu olay unutulur mu?" diye konuştu.

Haberin Devamı

Aşura anmasına CHP Lideri Deniz Baykal, TBMM Başkan Vekili, MHP Milletvekili Meral Akşener, CHP milletvekilleri Mehmet Sevigen, Mustafa Özyürek, Ali Kılıç, Yılmaz Ateş, Ensari Öğüt, eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, CHP İl Başkanı Gürsel Tekin, MHP İstanbul İl Başkanı İhsan Barutçu, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, tarihçi İlber Ortaylı gibi isimler katıldı.

Topluluğa birlik mesajı veren ana muhalefet lideri Deniz Baykal, tarihimizin en acı ve utanç verici faciasının ızdırabını paylaşmak, şehitleri anmak ve bir daha böyle facialara izin vermemek için “burada” olduklarını söyledi. 1370 yıl önce yaşanmış facianın, bu kadar süre sonra hala aynı şekilde yüreklerde hissedildiğini anlatan Deniz Baykal "Bugün İslam dünyasının dört bir köşesinde bilinçli Müslüman olduğunu bilen herkes bu acıyı yüreğinde yaşıyordur. Sadece Halkalı’da değil dünyanın her yerindeki Ehl-i Beyt sevgisini hisseden herkesin paylaştığı acı olmalıdır. İnanıyorum ki, mezhebi, cemaati ne olursa olsun Müslümanlar, sizin ortaya koyduğunuz duyguları paylaşıyor" dedi.

Haberin Devamı

Bunca facia içinde niçin bu facianın hala gönüllerde yaşandığını soran Deniz Baykal "İnsanlığın, vicdanın, sağ duyunun kabul edemeyeceği, izahı imkansız bir facia olması önem taşıyor. Kerbela, İslamiyet adına hareket edenlerin yaşattığı bir faciadır. Kim kime facia yaşatmıştır. İslamiyetin bayrağını taşıdığını söyleyenler, İslamiyetin özünü inkar eden, onları ortadan kaldıran bir anlayış sergilemiştir. Bu unutulur bir olay değildir. Yaşanan Ehl-i Beyt’in faciasıdır" açıkladı.

MUAVİYELER, YEZİTLER BİTMEDİ

Ehl-i Beyt’in maruz kaldığı facianın benzerlerinin, zaman zaman halen yaşandığını anlatan Baykal şöyle konuştu:

"Facialar, insafsızlık, acı devam ediyor. İnsanlık buna tepki gösterme ihtiyacı hissediyor, onun için buradasınız. Ne yazık ki Muaviyeler bitmedi. Ne yazık ki Yezitler bitmedi. Bunlar devam ettikçe bu olay unutulur mu? Kerbela sevginin, kudretin gücünü kanıtladı. İnsanlar hala Ehl-i Beyt’e sahip çıkıyorsa arkasında sevgi vardır, aşk vardır. Kerbela sevginin ötesinde haksızlığa direnme gücüdür, haksızlığa boyun eğmemenin bedelini ödemektir. Siz bu acıyı tekrar hatırlatan bu buluşmanızla hepimize ibret dersi veriyorsunuz. Siz bu acıdan düşmanlık çıkarmamayı, husumet çıkarmamayı başarmış olan insanlarsınız. Kendi yaşadığınız zulümlerin bir daha yaşanmaması için herkese birlik beraberlik, kardeşlik dersi veriyorsunuz. Bu kadar çok acı yaşamış insanların bugün herkesi Ehl-i Beyt sevgisinde ayırmadan ortak noktada kucaklaması muhteşem, asil, soylu bir davranıştır. Sizleri yürekten kutluyorum."

Haberin Devamı

Konuşması sık sık "Lebbeyk Ya Hüseyn" sloganlarıyla kesilen Deniz Baykal, insanların birbirlerinin önemini anladığı, hiçbir ayrım yapılmadığı takdirde bu topraklarda kardeşce yaşamaya devam edileceğini vurguladı.

Ermeni, Kürt, Alevi, Roman açılımı yapıldığına dikkat çeken Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, hükümetin yürüttüğü açılımlara destek verdiklerini söyledi. Selahattin Özgündüz, "Caferi açılımı olacak mı? 3 milyonluk nüfusuyla devletine, milletine ve ülkesine hiçbir zaman ihanet içerisinde olmamış bilakis bu ülkenin milli birliğine katkı sağlamış, kültürüne büyük katkı yapmış en güzel rengiz biz. Bize açılım olacak mı?" diye sordu.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN’A ÖVGÜ

Konuşmasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı öven Selahattin Özgündüz, siyasetçilere birlik içerinde hareket etmeleri çağrısında bulundu. Selahattin Özgündüz, şunları söyledi:

"Bu güzel ülkenin, bu büyük devletin adalet, kalkınma, demokrasi ve kardeşlik için gece gündüz çırpınıp didinen, çalışkan Başbakanı ve onun hızına ulaşma gayretindeki arkadaşları. Söylem ve sıcaklığınızla kalbimizde yaktığınız umut ışığının söndürülmesine izin vermeyin. Hükümetimizn muvaffak olmasını isterim. Beyler gün birlik günüdür. Bize ne oluyor? Allah aşkına. Bu kardeşlik meltemini ülkenin bütün köşesine yayın. Siz Meclis’te gerilince biz burda geriliyoruz."

Haberin Devamı

Selahattin Özgündüz, Kerbela Katliamını gözyaşları içinde anlattı. Törene katılanlarda konuşmayı ağlayarak dinledi. Slogan atanları da susturan Özgündüz, "Bırakın slogan atmayın. O günü yaşayın. Kerbela’ya gidin" dedi.

Binlerce kişinin, yasın sembolü siyah giysiler giyerek katıldıkları törende şehitler için gözyaşları döktü. Akan kanları temsilen Türk Kızılayı’na kan bağışında bulundu. Sık sık salavat ve tekbir getiren vatandaşlar, "Lebbeyk Ya Hüseyn, Vay vay Hüseyn vay" diyerek Hz. Hüseyin’i andı. Zeynebiye Camii Alimi Hamit Turan’ın mersiyeler okuduğu tören Zeynebiye Gençlik Tiyatrosu ekibinin, Kerbela faciasını anlatan "Hür ve onurlu duruşun adıdır Zeynep" oyunuyla son buldu.