Siyaset Baykal: Tüm solcular birleşelim

Baykal: Tüm solcular birleşelim

22.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

Vezirköprü'de 500 kişilik konvoyla, silah sesleri arasında karşılanan CHP Lideri "sol birleşmeye mecbur " dedi

Baykal: Tüm solcular birleşelim

CHP Lideri Deniz Baykal, solda bütünlüğe ihtiyaç olduğunu belirterek "Sadece DSP - CHP birlikteliğini değil, tüm solcuların, tüm solun birlikteliğini kastediyorum. Bizim aslında kurumsaldan öte, öncelikle bir gönül birleşmesine ihtiyacımız var. Bir bakıma buna mecburuz" dedi.
Baykal, Merzifon ve Vezirköprü'deki temaslarının ardından önceki akşam Samsun'da partisinin il örgütünün dayanışma gecesine katıldı. Baykal, gezilerinde Türkiye'nin yeni bir yapılanma sürecine girdiği izlenimini aldığını vurgulayarak halkın 24 Aralık'tan bu yana büyük sorunlarla karşı karşıya bırakıldığını söyledi. Bu tablonun partilerin seçime girerken kendi kimlikleri yerine başka partilerle işbirliğinden kaynaklandığını kaydeden Baykal şöyle konuştu:
"Adında sol olan bir parti açıkça sağ partiyle seçim sonrasına ilişkin bir yapılanma işbirliğine girdi. O merkez parti ise çekinmeden ve kalıcı olduğunu belirterek radikal bir partiyle ortak liste ile seçime girdi. Seçime kendisi olarak giren tek parti CHP oldu. Türkiye bugün partilerin saydamlaşması sorunu yaşıyor. Bir parlamentonun önünde dört - beş yıl olmasına rağmen tıkanıklık varsa sorun büyük demektir."
Konuşmasının büyük bölümünü solda birliğe ayıran Baykal bu birliğin kurumsal birlikten öte, öncelikle gönül birliğini hedeflemesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye'de sosyal demokrat politikaların uygulanamadığını ve solun dağınıklığının sağ partilere yaradığını belirten Baykal, şöyle devam etti:
"Biz dağınık olunca meydan onlara kaldı. Bugünkü tablonun nedeni de bir bakıma bizim dağınıklığımızdan, küskünlüğümüzden, birbirimize uzaklığımızdan kaynaklanıyor. Bizim bütünlüğe ihtiyacımız var. Biz bu bütünlüğü sağladığımızda sosyal demokrat politikaları da iktidara taşıma şansı elde edebiliriz."

Baykal'ın Samsun gezisinde silahlar konuştu. Vezirköprü ilçesinde yaklaşık 500 araçlık konvoy Baykal'ı taşıyan parti otobüsünün görülmesiyle Karadeniz usulü coştu. Bazı partililer pompalı tüfeklerini, bazıları av tüfeklerini çıkartıp yüzlerce mermi attı. Baykal, silah sesleri arasında vatandaşları selamladı. Pompalı tüfeklerle başlayan silahlı karşılamaya, konvoya katılanların tabancaları da eklenince, ortalık savaş alanına döndü. Vezirköprü girişinde başlayan silahlı karşılamada, silah sesleri yol boyunca susmak bilmedi.

Baykal, Samsun gezisinde kurultaydaki rakibi CHP Samsun Milletvekili Murat Karayalçın'la düşman çatlattı. Baykal, Vezirköprü'de halka hitap ederken Karayalçın genel başkanının arkasında ona destek verdi.