Siyaset BDP’nin listesi tabanı memnun etmedi

BDP’nin listesi tabanı memnun etmedi

11.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

BDP seçimlerde 42 ilde destekleyeceği 64 ismi açıkladı. Parti dışından birçok ismin yer aldığı liste, BDP tabanı tarafından sıcak karşılanmadı. 11 ilde yapılan önseçimin sonuçlarına da sadık kalınmayan listede bazı isimlerin aday gösterildiği şehirler dikkat çekti

BDP’nin listesi tabanı memnun etmedi

Seçime bağımsız adaylarla girecek olan BDP, 42 ilde destekleyeceği 64 ismi açıkladı. Sürpriz isimlerin yer almayan listede eski DEP’li Leyla Zana, Selahattin Demirtaş ve Aysel Tuğluk’un son anda yerleri değiştirildi ve eski HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak Adana’dan aday gösterildi. Parti dışından çok sayıda aday gösterilmesi ise tabanda rahatsızlık yarattı. İmralı, Kandil ve PKK’nın Avrupa’daki etkili isimlerinin şekillendirmek için çaba gösterdiği listede KCK davası tutuklularından 6 kişiye de yer verildi.
Diyarbakır’da açıklanan listede isimlerden çok, bazı isimlerin aday gösterildiği kentler dikkati çekti. BDP, geçen seçim 4 milletvekilliği çıkardığı Diyarbakır’dan bu kez 6 aday gösterdi.
Eski DEP’li Hatip Dicle, BDP yöneticisi Nursel Aydoğan, Emine Ayna, yazar Altan Tan ile güçbirliği yapılan KADEP’in Genel Başkanı Şerafettin Elçi, Diyarbakır’dan aday gösterildi. Tan’ın “Garanti olmazsa aday olmam” resti üzerine Mardin’den Diyarbakır’a kaydırıldığı öğrenildi.
“Ulusal Birlik” ittifakı kapsamında Diyarbakır’dan adaylık isteyen HAKPAR Genel Başkanı Bayram Bozyel’in Van’dan aday gösterilmesine tepki gösterip ittifaktan çekilmesi üzerine Zana da Van’dan Diyarbakır’a kaydırıldı.

Nafile önseçim
11 ilde önseçim yapan BDP, sonuçlara sadık kalmadı. Diyarbakır’daki önseçimde KCK davasından tutuklu Hatip Dicle birinci, Demirtaş ikinci, Tuğluk da üçüncü sırayı almıştı. Ancak Demirtaş Hakkari’ye Tuğluk Van’a kaydırıldı. Diyarbakır’dan muhafazakar kimlikleri ile de bilinen Elçi ve Tan’ın aday gösterilmesi Ak Parti hamlesi olarak nitelendirildi.

Kritik iller
BDP’nin tek milletvekili kazanabildiği Hakkari’den eski CHP milletvekili Esat Canan ile Demirtaş ve Azadiya Welat gazetesi çalışanı Adil Kurt’un aday gösterilmesi dikkati çekti. Batman’da milletvekilleri Bengi Yıldız ile Ayla Akat yerlerini korudu. Van’da ise Özdal Üçer, KCK tutuklusu Kemal Aktaş, BDP Washington temsilcisi Nazmi Gür ile Tuğluk aday oldu. Tuğluk’la birlikte milletvekilliği düşürülen DTK eşbaşkanı Ahmet Türk de yeniden aday oldu. Türk, KCK tutuklusu Gülseren Yıldırım ve Süryani kökenli Erol Dora ile birlikte
Mardin’den aday gösterildi.
BDP, kapatılan HADEP’in Genel Başkanı Murat Bozlak’ı Adana’dan aday gösterirken bu il için ismi geçen Ayna, Diyarbakır’a kaydırıldı.

Tunceli’de zorlanacak
Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Tunceli’de atağa kalkan CHP’ye karşı en az bir ismi Meclis’e sokmak isteyen BDP, sanatçı Ferhat Tunç’u bu ilden aday gösterdi. Ancak Tunç’un seçilmesinin zora girebileceği belirtiliyor. Şırnak’ta da Hasip Kaplan ile birlikte iki KCK tutuklusu Selma Irmak ile Faysal Sarıyıldız aday gösterildi.
Üstü çizilen milletvekillerinden Akın Birdal son dakikada Diyarbakır yerine kazanma şansı düşük Gaziantep’e kaydırıldı.

Avşar ve Şavata
KADEP kontejanından Yüksel Avşar da Ardahan’dan aday gösterildi. Avşar’ın ünlü sanatçı Hülya Avşar’ın amcasının kızı olduğu bildirildi. Ancak Ardahan’dan seçilebilmesinin güç olduğu belirtiliyor. Malatya’dan da bir dönem Saadet Partisi’nden belediye başkanlığına adaylığını koyan sinemacı Gani Rüzgar Şavata’nın aday gösterilmesi dikkati çekti.
Öcalan’ın avukatlarından Mehmet Denizbüyük Bursa’dan, Mehmet Bayraktar Aydın’dan aday yapıldı. Her iki ismin seçilme şansları düşük illerden aday gösterilmeleri dikkati çekti.

Üzerleri çizildi
Eski DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, eski Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı, Öcalan’ın diğer avukatları Hatice Korkut ve İrfan Dündar aday gösterilmedi. Milletvekilleri Fatma Kurtulan (Van), Hamit Geylani (Hakkari), Nezir Karabaş (Bitlis), Nuri Yaman (Muş), Osman Özçelik (Siirt), Sevahir Bayındır (Şırnak) ve Şerafettin Halis’in (Tunceli), etkili muhalefet yapamadıkları gerekçesiyle isimlerinin çizildiği öğrenildi. Eski ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras da listeye alınmayanlar arasında yer aldı.

Öcalan’a rağmen
Öcalan’ın “KCK davasından en fazla 3 tutuklu aday olsun”, “Emine Ayna aday olmasın” telkinlerine rağmen listede 6 KCK sanığı ile Ayna’nın da yer alması “Kandil’in etkisi” yorumlarına yol açtı. Demirtaş ve Gültan Kışanak’ın Diyarbakır dışından aday gösterilmesi de BDP’nin listede ısrarcı olamadığı iddialarına neden oldu.

Önder, Kürkçü, Tüzel
Türkiye devrimci hareketinin önde gelen isimlerinden, eski DEV-GENÇ lideri Ertuğrul Kürkçü de Mersin’den aday gösterildi. Adıyamanlı yazar ve yönetmen Sırrı Süreyya Önder, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, milletvekili Sebahat Tuncel ve BDP’li Mustafa Avcı İstanbul’dan aday gösterildi. Tüzel daha önce İzmir’den seçilememişti.

Güçbirliği yaptılar
Listede sosyalistler, Kürt gruplar ve bazı diğer siyasi partilerin yer almaları, BDP’nin öncülüğünde “Emek, özgürlük ve demokrasi bloğu” oluşturulmasından kaynaklanıyor. BDP, “ulusal ittifak” çağrısıyla KADEP ve benzeri Kürt partilerle de güçbirliğine gitti. Blok içinde BDP, EMEP, KADEP, EDP, SDP, Yeşiller Partisi, EHP, DİP, DSİP, İKP gibi partiler ve sol hareketler yer alıyor. Kışanak listeler açıklanırken “Bu klasik bir seçim ittifakı değildir. Emek, Özgürlük, Demokrasi ve Barış hattında oluşturulan ortak mücadele iradesidir” dedi.
Demirtaş da “400 aday adayı vardı. Komisyon çok zorlandı. Eksikliklerimiz olsa da listemiz demokratik Türkiye’nin bir Türkiye’nin proto tipidir” diye konuştu. Ahmet Türk de DHA’ya komisyonunun büyük tizlikle çalıştığını söylerken “Bugün Diyarbakır’da, Amed’de 6 aday ile ortaya çıkıyoruz. Bu önemli ber mesajdır” dedi. Elçi de, “Bu önemli bir itifaktı. Türkiye’nin ezilenlerin itifakıydı” dedi.

Haberin Devamı

İŞTE ÖNE ÇIKAN O ADAYLAR
64 adayın 13’ünü kadınlar oluşturuyor. Listede 36 üniversite, 20 lise ve 5 ilköğretim okulu mezunu bulunuyor. Adaylar arasında 6 eğitimci, 13 avukat, 6 mühendis, 2 işçi, 2 doktor, 1 eczacı, 3 sanatçı ve 1 ekonomist ve serbest meslek sahibi olanlar yer alıyor.
- Şerafettin Elçi: 1977-78’deki Ecevit hükümetinde Bayındırlık Bakanlığı yapan Elçi, Kürt kimliğini dile getirdiği için yargılanıp mahkûm oldu. Elçi, kurduğu Demokratik Kitle Partisi’nin kapatılması sonrasında KADEP’i kurdu. Elçi, BDP’nin demokratik özerklik projesini yetersiz bulup federasyon önermişti.
- Ahmet Türk: 1974’te CHP’den milletvekili seçilen Türk, 1989’da SHP’den ihraç edildikten sonra kapatılan HEP’nin kurucu üyesi oldu. Bu dönem cezaevinde kısa süre yatan Türk, DTP Genel Başkanlığı’nı yaparken partisinin kapatılması ile milletvekilliğini kaybetti. Türk ile birlikte Tuğluk da siyasi yasaklı hale geldi. DTK Eşbaşkanlığı yapan Türk ile Tuğluk’un siyaset yasağı, anayasa değişikliği ile kalktı.
- Leyla Zana: Siyasetle eski Diyarbakır Belediye Başkanı Mehdi Zana’nın eşi olarak tanışan Zana, Kürt kadınlarının sembolü haline geldi. DEP millekvekiliyken tutuklanıp 10 yıl cezaevinde kalan Zana, Haziran 2004’te serbest kaldıktan sonra yeni parti çalışmalarına katıldı. Geçen dönem siyasi yasaklı olması nedeniyle aday olmayan Zana, uzun süredir kamuoyunun önüne çıkmıyordu.
- Ertuğrul Kürkçü: 68 kuşağının sembol isimlerinden eski DEV-GENÇ lideri Kürkçü, THKP-C lideri Mahir Çayan ve arkadaşlarının katledildiği Kızıldere olayından kurtulan tek isim olarak tanınıyor. 14 yıl cezaevinde kalan Kürkçü, ÖDP’nin kuruluş sürecine katılsa da sonradan partiyle yollarını ayırdı. 2010’da Sosyalist Gelecek Parti Hareketi’nin (SGPH) sözcülüğüne getirilen Kürkçü, Sosyalist Yeniden Kuruluş Parti Girişimi içerisinde yer alıyor.
- Sırrı Süreyya Önder: 1962 Adıyaman doğumlu olan Önder, 1978’de Maraş Katliamı’nı protesto ettiği için tutuklandı. Tahliye olduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazandı. 12 Eylül darbesinin ardından yeniden cezaevine giren Önder, 7 yıl yattı. “Beynelminel”, “O.. Çocukları” gibi filmlerin yönetmeni Önder, Radikal gazetesinde köşe yazıyor.