Siyaset BDP'den Taksim'de oturma eylemi

BDP'den Taksim'de oturma eylemi

27.03.2011 - 17:19 | Son Güncellenme:

.

BDPden Taksimde oturma eylemi

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), ESP ile bazı sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu İstanbul Demokratik Kent Konseyi, ‘Demokratik Çözüm Çadırı’ adı altında etkinlik düzenledi. Taksim Gezi Parkı’ndaki etkinlikte konuşan, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili Sırrı Sakık, "Dört talebimiz var. Açın demokratik kanalları diyoruz. Kürtler kendilerini özgürce ifade etsin. Siyasi partiler yasasını değiştirin. Yüzde 10’luk barajı değiştirin. Dünyada olmayan yüzde 10’luk barajı neden halkın önüne büyük set olarak koyuyorsunuz?" dedi. Konuşmalar sırasında sabaha kadar süreceği belirtilen oturma eylemi yapıldı, terörü örgütü PKK bayrakları ile terör örgütü ele başı Abdullah Öcalan’ın posterleri açıldı.

BDP, ESP ve birçok sivil toplum örgütlerinin bulunduğu İstanbul Demokratik Kent Konseyi üyeleri, saat 13.00 sıralarında Kürt sorununda barışçıl çözüm için Taksim Gezi Parkı’nda toplandı. BDP Milletvekili Sırrı Sakık, BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras eşi Zeynep Tanbay, Gençay Gürsoy, Nuray Mert, Tahsin Yeşildere gibi isimler de etkinliğe katılarak destek verdi. ‘Demokratik Çözüm Çadırı’ açmak için bir araya gelen çoğunluğunu İstanbul’un çeşitli ilçelerinden gelen BDP’lilerin oluşturduğu göstericilerden bazıları PKK bayrağı ve Öcalan posterleri taşıdı. Halay çeken göstericilerden bazıları Kürtçe türküler söyledi. Göstericiler sık sık, terör örgütü lehine sloganlar attılar.

KÜRTLER KENDİLERİNİ ÖZGÜRCE İFADE ETSİN

Haberin Devamı

Etkinlikte konuşan BDP Milletvekili Sırrı Sakık, ülkeyi yönetenlerin demokratik hak taleplerine kulak vermelerini isteyerek, şunları söyledi: "Alanlardayız ve oturuyoruz ve demokratik haklarımızı seslendiriyoruz. Bu ülkede sağır olan ve yıllardır bu halkın diline, kültürüne, kimliğini dilene gem vuranlar bu sesi duymalıdırlar. Eğer bu talepler hayata geçmezse bizimde görevimiz bu alanlarda sürekli bu sesi, seslendirmektir. Bakın yakın bir tarihte seçim var. Eğer demokratik zeminde bu sorunun çözümünü istiyorsanız, çok acele bir geçici bir maddeyle anayasada bir değişiklik yaparsınız yüzde 10’luk barajı indirirsiniz. Türkiye demokrasi güçleri ve Kürtler ortak bir blok oluşturarak demokrasi güçleriyle kendileriyle ifade eder. Ama siz bütün alanları tıkıyorsunuz. Ve dönüp utanmadan acele gece bir yasa geçiyorsunuz. Bağımsızların, parlamentoya gelememesi için 8 bin lira diye bir şey koyuyorsunuz." "Anadilimde eğitim görmek istiyorum" diyen için bunun bir hak olduğunu söyleyen Sakık, KCK operasyonuyla cezavinde bulunanların demokratik zeminde siyaset yaptıklarını, savunma haklarının gaspedildiğini söyledi.

KÖR OLASIN DEMİYORUM, KÖR OLMADA GÖR BENİ DUY BENİ

Haberin Devamı

BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ise, "Şairin dediği gibi ’Kör olasın demiyorum, kör olmada gör beni, duy beni’ diyoruz. Şimdi de Meclis’te ifade ettiğimiz talepleri bir kere daha AK Parti iktidarına sokakta ifade ediyoruz. Bunlar ertelenemez taleplerdir. Çünkü Kürt sorununu, cezaevinde, mahkemede, barajlarla, operasyonla çözemezsiniz. Kürt sorunu çözümü demokratik siyasi çözümdür " dedi.

81 ilde kurulacak demokratik kent konseyleri ile doğrudan demokrasiyi, demokratik özerkliği inşa edeceklerini belirten Uras, "Meclise 5 bin ziyaretçi bir günde geliyor. 1 milyona yakın ziyaretçi bir yılda geliyor niye. Herkes çözümü merkezde arıyor. O yüzden Demokratik özerklik projesi ile sorunların yerelden çözümü doğrudan demokrasi yegane anahtardır" diye konuştu. "Sivil itaatsizlik ne demek, pasif vukuat, ne demek? Neye itaatsizlik edeceğiz. 12 Eylül rejimine, 12 Anayasasına, 12 Yasalarına ve onun temsilcisi olan AKP iktidarına karşı herkesi pasif mukavemete, herkesi bu dayanışmaya herkesi sivil itiatsizliğe çağırıyoruz. Kimse bizi savaş politikalarına itaat ettiremez. 12 Eylül Anayasasına secde ettiremez" dedi. .