Siyaset ‘Belgeleri verdik ABD’den çıt yok’

‘Belgeleri verdik ABD’den çıt yok’

04.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TRT World Forum’da konuşan TBMM Başkanı Yıldırım, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in ABD’de bir malikânede yaşadığını belirterek, “Darbenin talimatını veren bu. Türkiye dosyalar dolusu belgeleri önlerine koydu ama çıt yok” dedi.

‘Belgeleri verdik ABD’den çıt yok’

TBMM Başkanı Binali, Yıldırım, Anadolu Ajansı’nın Global İletişim Ortağı olduğu, “Parçalanmış Bir Dünyada Barış ve Güvenliği Yeniden Düşünmek” temasıyla Swiss Hotel The Bosphorus’ta düzenlenen TRT World Forum’un açılış konuşmasına İngilizce başladı. Yıldırım, forum boyunca dünyanın dört bir yanından gelen uzmanlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, siyasetçilerin, barışın ve güvenliğin tesis edilmesi, dünyada devamlılığının sağlanması ve halklara bunun sunulması için çaba harcayan insanların bir araya geleceğini ve harcanan çabanın gerçekten hedefe ulaşmayı destekleyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Yıldırım, herkesin güven içinde yaşadığı bir dünya hedefine ulaşmanın, “güçlü ülkeler”in adil davranma ve işbirliği yapmalarıyla mümkün olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “35 bin masum insanı katleden bu örgüt, PKK, bugün de PYD/YPG adıyla ne yazık ki Suriye topraklarında faaliyetini sürdürüyor. Acı olan, onların bu faaliyetini sürdürebilmesi de dost bildiğimiz, NATO’dan müttefik bildiğimiz Amerika’nın açık, aleni, doğrudan desteğiyle oluyor. Binlerce tır silah, füze, her türlü mühimmat, bu terör örgütüne aktarılıyor.

‘Kılını kıpırdatmıyor’

Bu soruyu sorduğumuzda, müttefikimiz ve dostumuz olan ülkenin verdiği cevap çok enteresan, ‘Biz onlarla stratejik bir işbirliği yapmıyoruz, taktik bir işbirliği yapıyoruz.’ Ne demek? Zırva. Terör örgütüyle işbirliğinin hiçbir şekilde mazur görülecek yanı yoktur.”

Haberin Devamı

Yıldırım, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in Amerika’da bir malikanede yaşadığını belirterek, şöyle devam etti: “Her şey belli. Darbenin talimatını veren bu. Her türlü belge, bilgi elde fakat dostlarımız, müttefik bildiğimiz ülke kılını kıpırdatmıyor. Madem vermiyorsun kardeşim adamın yaşamına sınırlama da mı getiremiyorsun, hiçbir şey olmamış gibi yaşamaya devam etmesine niye izin veriyorsun? Niye bir soruşturma dahi başlatmıyorsun? Yoksa arkasından başka şeyler çıkacağından mı endişe ediyorsun? Türkiye dosyalar dolusu belgeleri önlerine koydu ama çıt yok. Benim teröristim, senin teröristin gibi ayrım olduğu müddetçe, biz terörle mücadelede başarılı olamayacağımız gibi bölgesel ve küresel kardeşliği de sağlayamayız.”

Konseye tepki

Komşu ülke Suriye’de olduğu gibi barış ve güvenlik ortamını tesis etmek için yaptırım gücü olan, kararları uygulanan kurumların ne kadar aciz kaldığının görüldüğünü vurgulayan Yıldırım, “Kudüs’te, Filistin’de karar alınıp da İsrail’in uygulamadığı Güvenlik Konseyi kararının sayısı ne kadardır? Yani bazı ülkeler için ‘bu bir mecburiyettir, uygulanmazsa onların felaketine sebeptir’ diyeceksiniz, bazı ülkeler uygulamayınca hiçbir şey olmayacak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Forumda konuşan Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, “Türkiye ekonomisinin, TL’nin zayıflaması için yapılan saldırılara bakın. Bunu kim yapıyor? Kesinlikle bir dış mihrak var. Dışarıdan eller buna uzanıyor. Aynı şeye Afganistan’da da tanıklık ettik” dedi.

‘AB çözüm üretmekten uzak’

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, 28 ülkeden oluşan Avrupa Birliği’nin bölgesel sorunlarda ortada görünmediğini belirterek, “Avrupa Birliği, uluslararası sorunların çözümünde yeterince aktif değil. Günümüzde daha çok içine kapanan Avrupa’yı görüyoruz, sorunlarla yüzleşmemeye çalışan ve sınır duvarlarını alabildiğince yükselten, ‘Bana değmeyen yılan bin yaşasın’ anlayışıyla hareket eden bir Avrupa Birliği var. AB’nin dünyadaki mevcut sorunlara yaklaşımı, çözüm üretmekten uzaktır. Ekonomik ve sosyal sebeplere bağlı uluslararası pek çok sorun, AB’nin yeterince ağırlığını hissettirmemesi nedeniyle olumsuz şekilde gelişmektedir” dedi.