Siyaset ‘Bir saldırı olursa operasyon yaparız’

‘Bir saldırı olursa operasyon yaparız’

26.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Referandumun ardından yaşanacak gelişmelerle ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ‘Türkmenlere yönelik fiili müdahale olursa askeri operasyon hemen olur’ dedi

‘Bir saldırı olursa  operasyon yaparız’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) referandumunun ardından yaşanacak gelişmeler konusunda, “Türkmen kardeşlerimize yönelik bir fiili müdahale olursa Türkiye tarafından askeri operasyon hemen olur” dedi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, dün A Haber’de gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu. Bundan sonra atılacak adımların takvimi ve Türkiye-Irak sınır kapısının açık olup olmadığının sorulması üzerine Çavuşoğlu, “Şu anda herhangi bir kapatılma yok ama kontroller sıkılaştı” diye konuştu. Başbakanlık, Dışişleri ve diğer ilgili bakanlıklar ile bir koordinasyon kurulu oluşturulduğunu söyleyen Çavuşoğlu, hangi adımların atılacağını, Irak hükümeti ile nasıl koordine edileceği üzerinde çalışıldığını belirtti. Çavuşoğlu, şunları söyledi:

‘Muhatabımız Bağdat’

“Elbette attığımız adımlar olacak. Şimdi bunları değerlendiriyoruz. Verdiğimiz kararları da kamuoyuna açıklayacağız, dünyayla da paylaşacağız. Gerek sınır kapısı, gerek gümrük, petrol ve diğer konularda da bizim artık muhatabımız Irak’tır, Bağdat’tır. Bu referandumla esasen o anayasal haklarından da vazgeçtiğini gösteriyor Kürt Bölgesel Yönetimi’nin.”

Haberin Devamı

“Askeri seçenek an itibarıyla ne kadar yakın ya da uzak Türkiye için?” şeklindeki soruya Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi:

‘Gelişmelere bağlı’

“Uzak veya yakın diye değerlendirmek doğru olmaz. Bu gelişmelere bağlı. Türkmen kardeşlerimize yönelik bir şey olursa bu her an, hemen olur. Türkmen kardeşlerimize yönelik bir fiili müdahale olursa (Türkiye tarafından) askeri operasyon hemen olur. Yani bunun herhangi bir planlaması olmaz. Gelişmelere göre olur. Ayrıca şimdi bizim Irak ile ticaretimiz var. Ticaretimizi engelleyen veya yolda kamyonlarımıza, tırlarımıza, şoförlerimize yönelik bir şey olursa, onların güvenliğini sağlamak da bizim görevimiz. Yani uluslararası hukuktan doğan tüm haklarımızı kullanırız. Ayrıca yine burada Irak, Bağdat yönetimiyle atacağımız adımlar olur, yine onlarla bugüne kadar birçok anlaşmamız var, askeri anlaşmamız var, askeri iş birliği anlaşmamız var, burada kamplarımız var. Dolayısıyla gelişmelere göre her türlü adımı atabiliriz.”

Seyahat uyarısı genişledi

Dışişleri Bakanlığı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) dün referandumun başladığı saatlerde yaptığı açıklamada, “Referandumu izleyen dönemde ortaya çıkacak ortamı istismar etmek isteyebilecek bazı radikal unsurların ve teröristlerin milli güvenliğimizi hedef alan eylemlere kalkışması halinde ve Irak genelinde milli güvenliğimize yönelik her türlü tehdit karşısında uluslararası hukuktan ve TBMM’nin verdiği yetkiden kaynaklanan tüm önlemleri alacağımızı bir kere daha vurguluyoruz” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye, referanduma karşı dün sabah saatlerinden itibaren tavrını ortaya koymaya başladı. Dışişleri Bakanlığı’ndan 08.00 sıralarında art arda iki ayrı açıklama yapıldı. Yazılı açıklamada, referandumun başlangıç saatlerinde tavır kolunarak, Türkiye’nin referandum sonucunu bile görmeye gerek olmayan bir “sözde seçim” olarak gördüğünün mesajı verildi. Irak ile ilgili seyahat uyarısı kapsamına da IKBY kontrolündeki Dohuk, Erbil ve Süleymaniye de alındı. Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

‘Yok hükmündedir’

“IKBY’de bugün (dün) düzenlenen referandum sonuçları bakımından yok hükmündedir. Gerek uluslarası hukuk, gerek Irak anayasası bakımından her türlü hukuki temelden ve meşruiyetten yoksun olan bu girişimi tanımıyoruz. Türkiye’nin ve uluslararası toplumun tüm uyarılarına rağmen referanduma gitmekte ısrar eden ve tüm bölgenin barış ve istikrarını tehlikeye atan IKB Yönetimi’nin bu sağduyudan uzak teşebbüsünü esefle karşılıyoruz.”

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı, uyarı kapsamında IKBY kontrolündeki Dohuk, Erbil ve Süleymaniye kentlerini de ekledi. Bakanlık referandumun başladığı saatlerde Türk vatandaşlarına yönelik yaptığı seyahat duyurusunda, Irak’taki hassas güvenlik koşulları doğrultusunda bu ülkeye seyahat edecek veya halihazırda Irak’ta olan Türk vatandaşlarına yönelik son uyarının 18 Ekim 2016’da yapıldığı hatırlatıldı. Duyuruda, “Irak’ın IKBY dışındaki vilayetleri için yapılan seyahat uyarısının IKBY kontrolündeki Dohuk, Erbil ve Süleymaniye’yi de içerecek şekilde genişletilmesi uygun görülmüştür” denildi.

‘En kısa sürede ayrılın’

Duyuruda, bu vilayetlerde bulunan Türk firmaları ve vatandaşlarının, her koşulda müteyakkız olmaları, kalabalık mekanlardan kaçınmaları, güvenlik tedbirlerini güçlendirmeleri, Bağdat Büyükelçiliği ve Erbil Başkonsolosluğu ile temasta kalmaları, kesinlikle zorunlu olmadığı sürece bu vilayetlere ve bunlar arasında seyahatlerini sınırlandırmaları, bu vilayetlerde kalışı zorunlu olmayanların ise mümkün olan en kısa sürede buralardan ayrılmaları kuvvetle tavsiye edildi.

Haberin Devamı